0

Täna selgub parim koduvein

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Veinipidu

Haapsalu kuursaalis algas laupäeva keskpäeval Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursi finaal, kus selgitatakse välja 2015. aasta parimad koduveinid ning veinipruulijad.

Maalehe koduveinikonkurss toimub juba viiendat korda ning seekord laekus erakordselt suur hulk veini vaatamata sellele, et mullu oli väga kasin saagiaasta. Kokku tuli 158 veini, mis on ainult kahe võrra vähem kui senine rekord. Veinimeistrite hulk on stabiilselt püsinud 60 ringis, ka seekord on tegijaid 58 (kui ühe pere mitu tegijat üheks arvata). Osalejaid on pea kõigist maakondadest, seekord pole esindatud ainult Ida-Virumaa ja Hiiumaa.

Eesti parimatest veinitundjatest koosnev žürii jagas laekunud veinid toorainepõhiselt kategooriatesse ning selgitas viie eelvooru abil välja 16 parimat veini 13 veinimeistrilt. Täna selgub lõplik pingerida.

„Eelmisel aastal katsetasime koduveinide toorainepõhist hindamist ja see õigustas ennast paremini kui varasem kuiva-magusa ja punase-valge vastandamine. Samas pole meie võistlusklassid kivisse raiutud ja vastavalt sellele, milliseid veine rohkem laekub, oleme ka uusi klasse juurde teinud. Näiteks oli mullu väga hea aroonia- ja pihlaka-aasta ning nii lõimegi nende veinide jaoks seekord täiesti uue kategooria," ütles võistluse korraldaja Tiina Kuuler. "Tase oli tänavu kõrgem kui kõik varasemad ning viiepallisüsteemis hindamisel pääsesid finaali ainult üle nelja punkti saanud veinid."

Finalistid selgitati järgmistes kategooriates: õunaveinid; siidrid ja vahuveinid; veinid, mille tooraineks olid juured, varred ja õied, sõstrad, arooniad-pihlakad ning lõpuks kõikvõimalikest muudest marjadest valmistatud veinid.

Žürii töö algas kell 12. Kell 14 alustab finaaliveinide hindamist rahvažürii, kuhu on oodatud kõik huvilised. Tulemused tehakse teatavaks ning auhinnatseremoonia toimub orienteeruvalt kell 16.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz