0

Rootsi looduseksperdid: Lääne-Eesti biosfäär on kadestamisväärne eeskuju

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

19.–22. mail Haapsalus peetud UNESCO programmi „Inimene ja biosfäär“ Euroopa ja Põhja-Ameerika võrgustiku biosfääri programmiala konverentsi  külalised panid Eestile südamele, et siin osataks hoida liigirikkaid niite ka edaspidi. Konverentsil osales üle saja looduseksperdi 25 riigist Kanadast Iisraelini. 

Keskkonnaameti pressiesindaja teatel arutati Haapsalus toimunud biosfääri programmiala (BPA) konverentsil valitsustevahelise UNESCO programmi edasist strateegiat ning koostööd kohalike kogukondadega, mille eesmärgiks on üleilmselt tagada bioloogilise mitmekesisuse ja inimkultuuri tasakaalustatud koosareng väärtuslikel aladel. Konverentsi käigus tutvustati osalejatele Eesti biosfääri ala ning korraldati ekskursioone Saaremaale, Hiiumaale ja Vormsi. Rootsi loodusekspertide sõnul meenutas väljasõit Vormsi saarele neile oma lapsepõlve: kaunid rootsipärased punased majad ning liigirikkad niidud, kus lendavad valgepõsk-lagled. Rootsis on taoline idüll kadumas, ent külalised rõõmustasid, et Eestis mõistetakse niitude säilitamise olulisust ning toetatakse kohalikke inimesi. Ka kiitsid külalised, Vormsi valla nutikat lahendust puhtuse tagamiseks saarel. Vormsis on kasutusel kõigile elanikele ja turistidele avatud moodsad prügimajad, kus on konteinerid olmejäätmete, taaskasutatavate jäätmeliikide ja ohtlike jäätmete kogumiseks. 
 
Arutelul leiti, et biosfääri programmialadel ei ole kõige tähtsam ala märgistamine ning pidev biosfääri programmi teadvustamine, vaid see, et kohalikud elanikud oleksid teadlikud oma otsuste tagajärgedest ning säiliks püüd leida lahendusi, mis aitaks hoida Eesti väärtuslikke maastikke.

„Biosfääri alal elavad inimesed on pidanud kohanema faktiga, et alaga ei kaasne ainult piirangud, vaid piirkonda on vaja ka ise panustada ja edasi arendada,“ ütles keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman. Saartel on küll piiratud ressursid ja isoleeritus, kuid samas rikkalik loodus- ja kultuuripärand. Kõige olulisem on, et kohalikud elanikud mõistaksid rohemajanduse väärtusi ja leiaksid võimalusi tegutseda üheskoos.“
 
Eestist kuulub UNESCO võrgustikku Lääne-Eesti saarte biosfääri programmiala, mis tegutseb 1990. aastast ning mille eesmärk on luua ja ellu viia maapiirkonna säästva arengu mudelit. UNESCO programmi eesmärk on kaitsta bioloogilist mitmekesisust, tagades samal ajal säästva majandamise ja inimarengu. Programmi raames kavandatud tegevused puudutavad nii loodusturismi, energeetikat ja elupaikade taastamist kui ka kohaliku toorme väärindamist.
 
Konverentsi korraldas keskkonnaamet koostöös UNESCOga.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz