REPORTAAŽ: Vormsilased said endale Eesti riigi suurima laeva

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ormsö_MKL (12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uue laeva ristis Vormsi neiu Kaisa Valm. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets 

 

Täna ristiti Saaremaal Nasva sadamas Vormsi uus laev Ormsö, mis läheb 1. juunist liinile. 

Täna kell 12.40 päästis Vormsi neiu Kaisa Valm, enda tehtud Vormsi rahvarõivad seljas, lahti ankru külge seotud nööri ja vahuveinipudel lendas heleda laksatusega vastu Ormsö keret kildudeks. Vormsilaste uus laev oli Saaremaal Nasva sadamas Baltic Workboatsi laevatehases pidulikult ristitud.

Vormsilasi oli seda sündmust vaatama tulnud paarkümmend inimest ehk kõik, kes tulla tahtsid. Nende seas olid ka vallavanem Tanel Viks ja volikogu esimees Ivo Sarapuu. Laeva ristiemaks saatsid vormsilased Kaisa Valmi, kes õpib praegu Läänemaa ühisgümnaasiumi 10. klassis ja keda kiitis vallavanem kui tublit õppurit ja tublit sportlast.

Kui pidukõned peetud, lasti laeva ristsetele tulnud suur hulk külalisi laevale.

„Nagu Soome laev,” õhkas vormsilane Krista Veisson. Talle meeldis, et enam ei pea istuma laevakõhus, nüüd näeb salongist merd. 

„Nüüd oleme nagu valged inimesed,” lisas valla sotsiaaltöötaja Riima Koch oma emotsiooni. „Kas tõesti on see meie jaoks!”

Peale selle, et laev on suur, on tal ka palju mugavusi, mida vormsilastel siiani ei olnud. Laevas on lift, mis tähendab, et vanemad inimesed või need, kellel on raske järsust trepist üles-alla liikuda, pääsevad salongi ega pea enam kogu reisi autotekil autos istudes kaasa tegema.

„Väga uhke,” õhkas Koch laeva poole. „Meie eluajal vist Vormsi liinile uut laeva rohkem ei tule.”

Kui naised kiitsid laeva ilu, siis vallavanem Viks kiitis funktsionaalsust, lifti ja jääklassi. Varem on juhtunud, et kevaditi püüdis vana laev kuus tundi rüsijääst läbi trügida, aga Rohuküla asemel tuli ots ikka saarele tagasi keerata. 

„Ega see rüsijääs kükitamine lõbus olnud,” tõdes Viks. 

Laeva helevalget keret kaunistavad rõõmsalt sinised rõngasristid, mida vormsilased päikeseristiks nimetavad ja mida peetakse Vormsi sümboliks.

Laevakere kujunduse tegi vormsilane Kristina Rajando. 

Et Ormsö kõrvalkai ääres seisab poolik Kihnu laev Kihnu Virve, siis märkisid vormsilased, et kihnlased olevat küsinud midagi Vormsi laeva hauaristide kohta, et miks just ristid.

„Nad ei jaga asja,” leidsid vormsilased ja arutasid, mis Kihnu laeva kaunistama hakkab. Küllap Kihnu Virve pilt, arvati. 

Laev uudistatud, kerkisid jututeemaks maisemad küsimused: uue laeva sõiduplaan. Praeguse plaaniga on vormsilased rahul. Kes tahab, saab Haapsalus iga päev töölgi käia. Hommikul kell 6.45 läheb laev, kl 7.30 oled Haapsalus. Õhtul kell 18 tagasi.

„Kui tuleb hea sõiduplaan, on hea; kui see ära võetakse, on jama,” arutles Koch.  

Suurim laev

Ormsö on Saaremaa kõigi aegade suurim laev. Baltic Workboatsi omanik Margus Vanaselja ütles, et 126 aastat tagasi ehitati Saaremaal suur laev, 40 m pikk Estland. Selle rekordi purustas nüüd Ormsö, mis on 45 m pikk. 

„See on nüüd Saaremaa kõigi aegade suurim laev,” ütles Vanaselja. 

Ormsö on projekteeritud ja ehitatud Saaremaal. Ainult kere tehti Riias Workboatsi tehases ja toodi siis Nasvale viimistlemiseks.  

Ormsöt on ehitatud kaks aastat, sinna on kulunud 130 000 töötundi, sh 20 000 tundi kulutasid projekteerijad. Laevatehasel on paarsada töötajat, sh Saaremaalt, Rootsist, Mandri-Eestist, Lätist ja vahepeal isegi Austraaliast. Projekteerijaid on 20–30.

„See laev on päris Eesti toode,” ütles Vanaselja. „See pole sisse ostetud.”

Vanaselja soovis vormsilastele, et nad seda laeva hästi hoiaksid, siis kestab laev kaua. Vormsilased omakorda kinkisid laevatehasele päikeseristiga pakendis Vormsi õlut. 

Majandusminister Kristen Michal meenutas, et aastaid tagasi, mil tema Nasval käis, oli praeguse laevatehase asemel üks kerghall ja väike putka, aga inimestel seal silmad särasid. Baltic Workboats tegutseb Nasval 2000. aastast. 

Laeva omanik on Veeteede Amet. Ameti vastne juht Rene Arikas toonitas kolme aspekti. Ormsö on suurte merede laev. Eesti riik saab esimest korda nii suure laeva omanikuks. Eesti rahvas saab endale ilusa moodsa laeva. 

Väinamere Liinid toob Ormsö Rohuküla-Sviby liinile 1. juunil. Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväin ütles, et meeskonna moodustamisega tegeldakse ning töötajaid loodetakse leida ka Vormsist. 

Viimased aastad on Vormsi vahet sõitnud Kihnu Veeteede alus Reet.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
armsa+sünnilinna+suur+austaja
8 aastat tagasi

Lõpuks ometi!Olen juurtelt vormsilane ja pidev saarel käija,see on üle aegade tõeliselt hea uudis, mida oodati juba mõndea aega.Kahju ainult Kihnu Reeda toredatest meremeestest,kes olid igati toredad laevamehed.Näeb,mida uus meeskond teeb ja toimetab,loodame parimat.Ikkagi imeline uus laev nüüd Vormsi vahet sõitmas ja ka kindalasti suvekülaliste üle ei saa kurta,neid aastatega aina juurde tulnud.Loodame head ja paindlikku sõidugraafikut!Edu neile ja palju vett kiilu alla!

Jens
8 aastat tagasi

Kihnu Veeteed on armsad! pole tähtsam plekine sära, pigem teenindus ja sõidukindlus. Kaheksa kuud aastas sõidab laev alatäituvusega, viis kuud aastas üsnagi uhkes üksinduses. Kulukas sära! Näeme laleval!

Tont.
8 aastat tagasi

Väga hea uudis ja ilus laev.Olen Vormsis väga palju käinud,mu tädi elas seal. Elamiseks ideaalne paik,kui tööd oleks. Loodame,et talvel ei hakata jääteed puruks sõitma.