Juhtkiri: Otsitakse maavanemat

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE-25-logo2

Lääne maavanema koht on täitmata mullu oktoobrist, mil Innar Mäesalu kiiruga Toompeale põrutas. Nüüd on riigikogu koosseis vahetunud, uus koalitsioon loodud ja ministrikohad jagatud. Tasapisi peaks jõudma järg ka selleni, et valitsus asub täitma maavanemaist tühjaks jäänud ametikohti.

Lääne maavanemaks on kaalukaid kandidaate, kellel igaühel eraldi vaadates näib olevat võimalusi  maavanema koht endale saada.

Innar Mäesalu oli viimane maavanem, kuulub võimuerakonda, tormas partei ülesandel tuhatnelja riigikokku, kui oli vaja Silver Meikar Toompealt eemal hoida. Vaevalt et Mäesalule selle eest vastutasuks midagi ei lubatud, näiteks maavanema koha tagasisaamist.

Reimo Nebokat on samuti võimuerakonna liige, usin ja ustav liige. Kümme aastat erakonnas, arendanud maakonnaorganisatsiooni ja nüüd piirkondi. Aeg oleks noorpoliitik uuele tasemele aidata ja hakata kavandama juba kõrgema lennuga poliitilist karjääri, sest muidu võib keskiga kätte jõuda ja sära silmist tuhmuda.

Neeme Suurel nagu Mäesalulgi on juba maavanemaks olemise kogemust. Ta kuulub koalitsioonierakonda ning iial ei tea, kuidas maavanemate ja nõukogude kohti koalitsioonipartnerite vahel jagama hakatakse. Suure saamine maavanemaks oleks läänlastele ilmselt kõige enam mokka mööda, sest ta tunneb maakonda ja suuri prohmakaid tema maavanema-ajast ei meenu.

Pole aga välistatud, et leitakse hoopis keegi muu, nn must hobune. Koalitsiooni kuulub ka IRL ja ega nendegi suu seinapragu ole. Ei saa ju välistada, et IRL võiks maavanemaks tahta Merle Mäesalut, kes on maavalitsuse ametnikuna maavanema kohuseid täitnud ja võtab pärast erakonnaga liitumist aktiivselt kohalikus poliitikas sõna. 

Või ehk oleks aeg koju tagasi tuua hoopis kadunud poeg Hannes Danilov, kes pole end ühegi erakonnaga otseselt sidunud, kuid kelle aega Lääne maavanema ametis nimetatakse siiani parimaks, mis maavalitsuses olnud. Iseasi muidugi, kas Danilov tahab ennast siduda institutsiooniga, mille tulevikust on vaid teada, et vaja on muudatusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
põliselanik siin
8 aastat tagasi

Maavanemaks Mäesalu, no ei, riigi poolt määratud kohustust ei täitnud!!

Juula
8 aastat tagasi

Kas keegi osakab seletada, mis ülesannet Juss siin täidab? Ei juhtu miskit kui Jussi komm olemata on.

juss
8 aastat tagasi

Kas keegi oskab seletada,milleks ja millist otstarvet Maavalitsus täidab.Minu arusaama järi on sellel valitsusel hulk raha eelarves millest oma 75% söövad teenistujad ise ära.Mis juhtub kui maavalitsust kui sellist organisatsiooni üldse ei eksisteeriks,rääkimata maavanemast,mida pole pool aastat olnud ja kui nüüd paika panna kas läheb paremaks või on ainult üks suu veel toidulauas juures.

einoh
8 aastat tagasi

mida pasundad oeh, kaknebut selline

oeh
8 aastat tagasi

Mäesalu , miilitsakooli paberitega ja oma linnas taksot sõitnud inimene, on Võrust plehku pannud konjukturist ja ei midagi rohkemat. Pillimänguga ikka maakonda, mis inimesele täitsa võõras, ei juhita. Riigi esindaja maakonnas peab olema omakandi haritud inimene, kel pole vaid siht olla kõrgel ametipostil ja täita oma taskuid. Maakond on üsna haleda ilmega nagu sumbunud igavlev Haapsalugi.

just
8 aastat tagasi

võiks maavanem olla see,kes juhib regionaalpoliitikat maakonnas

veel parem
8 aastat tagasi
Reply to  just

kuidas saab juhtida midagi sellist mida olemas ei ole

teooria
8 aastat tagasi

Ärgem unustagem, et maavanem on siiski riigi esindaja maakonnas, mitte maakonna esindaja riigis.Maavanemat ei vali rahvas, vaid määrab Vabariigi valitsus. Ja ka võimu, -ega rahahulk pole enam see, mis Danilovi ajal.

no tõepoolest
8 aastat tagasi

kummaline on lugeda, et 28 aastane keskharidusega nooruk, kelle töökogemus piirdub partei liinis soojade ametikohtadega.. tegelikust elust pole õrna aimugi…. on veendunud, et ta sobib maakonda juhtima? Kas saab olla veel enesekesksem ja ennasttäis kui see poisike?

läänlane
8 aastat tagasi

Maavanemaks ei sobi keskharidusega inimene.Poliitikutel peaks ikka vastav haridus olema.Ärge pange nende poliitikute hariduse nimekirja bakalaureuse kraadi.See pole parem keskkooli lõpetanust.

läänlane
8 aastat tagasi
Reply to  läänlane

vabandan,peab olema magister bakalaureuse asemel

vt
8 aastat tagasi

Neeme Suur -nüüd tuleb tal hakata maad kündma vist.Ja Mäesalu teeb kepikõndi,sonimütsike kepi otsa seotud-ehk pime kana leiab tera,kui taevamannat alla sajab.