5

Arumäe sõnul juhitakse riigi majanduspoliitikat Exceli tabelitega

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ruta Arumäe

Peaminister Taavi Rõivase nõunik eelmise valitsuse ajal Ruta Arumäe (fotol) kirjutab ajalehe Postimees arvamusloos, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid.

"Mitte keegi ei analüüsi nende sammude laiemaid tagajärgi," kirjutab nüüdne sõltumatu majandusanalüütik.

"Minu ettekujutuses oli peaministri nõuniku amet selline, kus tuleb anda nõu peaministrile. Selles detailis ma küll paraku eksisin. Nõu saada peaminister ei soovinud. Ega ka keegi muu riigisektoris laiemalt. Riigisektor on täis dogmasid, mis pole muutunud 2003. aastast, kui ma viimati riigisektoris töötasin," jätkab Arumäe.

Arumäe sõnul on valitsevate dogmade raamest väljumine ning mõne teistsuguse mõtte väljakäimine riigisektoris tabu.

"Ma olen täiesti seda meelt, et riigisektoris tuleb riigireform läbi viia. Alustada võiks näiteks peaministri majandusnõuniku koha kaotamisest. Esiteks, riigi makromajandusliku käekäigu vastu keegi riigisektorist nelja kuu jooksul huvi ei tundnud," ütleb majandusanalüütik.

"Tänane tasuta majanduspoliitiline nõuanne on see, et kõikide valimislubaduste ühte potti kokku kuhjamine ja nende täitmine kütuseaktsiisi tõstmisega on väga  halb idee! Sellest nõust oleks muidugi märksa rohkem kasu olnud, kui mul oleks seda olnud kusagil varem öelda," märgib Arumäe.

"Kurb tõsiasi on see, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid. Mitte keegi ei analüüsi selliste sammude laiemaid tagajärgi ning ammugi puudub eesmärk, kuhupoole tervikpildiga sammuda. Põhimõtteliselt, veidi utreeritult, on kogu meie majanduspoliitika peamine ideoloogia tasakaalus riigieelarve. Tiba lihtsakoeline, kas pole? Maksudega mängitakse nullsummamängu, ning selle vastu kuigi palju huvi ei tunta, millised tagajärjed majanduse struktuurile sellest kaasnevad, kui üht või teist maksu tõsta või langetada," jätkab analüütik.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
mis tubli ametnik
mis tubli ametnik

mis kasu on sellisest ametnikus,kes nii kaua kui võimalik koorib oma riiki ja siis kui töökoha kaotab sõimab seda ? Mis kasu on sellisest kahepalgelisest inimesest ????Kui palk laekus oli kõik ok, nüüd kui suurest rahast ilma jäi ,siis kritiseerib…tõesti väga pädev ametnik…

juss
juss

Kui sul on tutvust, saad riigisektoris töökoha, kus pole vajagi tööd teha! Päälinnas, ministeeriumis on sellise ametniku kuupalk ca 1000€, aga peab hea tutvus olema! Ja pikad jalad pole ka kunagi ülearu!!!!

Igati tubli ametnik
Igati tubli ametnik

Mina aru ei saa kuidas saab üldse mingisugust töökohta vstu võtta kui ei teata mis on selle sisu. Nagu mina asu saan siis töö sisu selgus alles siis kui ametnik oli juba tööle võetud. Töö koht nagu oli aga tööd ennast ei olnud – vat see on põnev. Sellist tööd tahaks ise ka teha. Aga igati tubli ametnik et julgeb üldse teema välja tuua. Oleks selliseid ametkinna ainult rohkem. Kui linnavalitsusest leiduks kasvõi kaks sellist ametnikku siis võiks ilmselt selle poe kinni panna. Rahva piinamist jääks vähemaks.

kurb
kurb

on see,et inimene räägib sellest siis,kui oma tööst ilma jäi.Töö ajal ei julgenud mingitest probleemidest rääkida.Ja nii on muuseas igal pool-haiglates,koolides jne.Kõik ainult kiidavad kui hästi meil kõik on.Probleemidest ei julge keegi rääkida.Nagu sügav nõukaaeg…

klh
klh

Kallis laps kas selleks pidi kuus kuud veel ministri nõunik olema et sellest aru saada. Nagu ma aru saan et peale sellist avastust ja selle avalikustamist olete riigisaladuse avalikustanud ja teid hakatakse nüüd süüdistama riigireetmises.

wpDiscuz