Ernst Enno etluskonkurss oli tänavu pühendatud Eduard Vildele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

etlejad 1.-2.klassi parimad1.-2. klassi parimad etlejad. Foto: erakogu

Tänavune Lääne maakondlik Ernst Enno etluskonkurss oli pühendatud Eduard Vildele, kuna 4. märtsil möödus kirjaniku sünnist 150 aastat.

Konkursid, mis toimusid lasteraamatukogus, jagunesid kahele päevale: 31. märtsil toimus etluskonkurss 1.-6. klasside õpilastele, kellelt oodati humoorikaid luuletusi, teemal „Nalja nabani” ja 1. aprillil toimus etluskonkurss 7.-12. klassidele, kelle teemaks oli „Nagu Nalja – Vilde” ehk lugude vestmine.

1.-6. klassi vanuseastme etluskonkursist võttis kokku osa 65 õpilast Haapsalu, Palivere, Ridala ja Risti põhikoolist, Haapsalu linna ja Uuemõisa algkoolist, Vormsi koolist, Taebla gümnaasiumist, Kullamaa keskkoolist ja Viigi koolist. Kõige populaarsemad olid Ilmar Trulli, aga ka Leelo Tungla, Ott Arderi, Erika Esopi, Contra ja Aidi Valliku luuletused.

1.-2. klassi arvestuses tegid säravaimad esitused Kaspar Kallau Palivere põhikooli 1. klassist (õp Lehte Jõe) ja Orm Robert Rammul Vormsi kooli 2. klassist (õp Kristiina Hermann). Mõlema esituse puhul hindas žürii eelkõige luuletuse loomulikku ja elavat ettekandmist. Kuna 3. klassid olid esindatud kõige arvukamalt, siis võistlesid nad omaette vanusegrupis. Säravaima esituse tegi Oliver Laasik Haapsalu põhikoolist (õp Anne Lillemäe), kes esitas luuletust nagu jutustust ning žestid ja miimika lisasid huumorit, mis saalis viibinuist kedagi külmaks ei jätnud.

4.-6. klasside esituste seast paistsid eriti silma Elisabeth Sild Haapsalu põhikooli 4. klassist (õp Karin Kaljuvere), kelle esitus meenutas juba rohkem teatraalset etteastet, läbi mõeldud karakterite, tempo ja rõhuasetustega ja Kristjan Vällmann Viigi kooli 5. klassist (õp Ülle Ehala), kes oma jutustava ja muheda maneeriga pani kuulajad naeru kihistama.

7.-9. klassi arvestuses võttis mõõtu kümme ja 10.-12. klassi arvestuses kaheksa osalejat. Nende seas olid populaarseimad kirjanikud: Juhan Smuul, Oskar Luts ja Andrus Kivirähk. 7.-9. klasside seas tegi säravaima esituse Lihula gümnaasiumi 7. klassi noormees Raul Neeme (õp Valli Ost), kes oli küllaltki keerulise Juhan Smuuli saaremurdes loo väga hästi omandanud.

Gümnasiste kuulama ja hindama minnes, sattus žürii tõelistesse raskustesse, sest lugude jutustamise asemel, saime kõikide esituste puhul monoteatri etenduste osaliseks. Tekkis tõsine küsimus mida hinnata, sest kõik osalejad olid suurepärased jutuvestjad, leidnud endale sobiva karakteri ja loo, hakkas parimate välja selgitamisel mängima näitlejameisterlikkuse tase. Gümnasistide juttude ja esituste puhul torkas silma satiiriline lähenemine, mis tegi need etteasted ja lood tragikomöödiliseks nagu elu ise.

Säravaima esituse tegi Elena Koit, Läänemaa ühisgümnaasiumi 12. klassi õpilane (õp Tiina Brock), kes oli kehastunud tõeliseks Muhu saare naiseks Mardi Risteks. Rainar Sadulsepp Taebla gümnaasiumi 12. klassist (õpTiina Prank) sai ära märgitud Oskar Lutsu kaasajastatuse eest ja Margus Ader Noarootsi gümnaasiumi 12. klassist (õp Anita Arst) „Juriidiliselt on kõik korras” poliit-satiirilise esituse eest.

Järjekordne Ernst Enno etluskonkurss näitas, kui palju on meil maakonnas suurepäraseid etlejaid ning kui hea on meie Eesti luuletajate ja kirjanike looming, mis tänu õpilaste ja õpetajate koostööle hakkavad elama. Jääb vaid loota, et koolid leiavad oma tublidele õpilastele veel võimalusi oma lugude esitamiseks, et ka laiem publik saaks osa nendest elavatest esitustest ja humoorikatest lugudest.

Mare Tereping, Lääne maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna nõunik

Žürii märkis eripreemiaga ära ka järgmised esinejad:

  • Kätriin Kurst, Haapsalu põhikooli 1.klass (õp Ruth Kampmann)
  • Laas-Joonas Saul, Haapsalu linna algkooli 1. klass (õp Leelo Paesüld)
  • Oskar Pisnenko, Taebla gümnaasiumi 2. klass (õp Reet Tomingas)
  • Angela Meeles, Haapsalu linna algkooli 2. klass (õp Tiia Lehepuu)
  • Jasper Klippberg, Palivere põhikooli 3. klass (õp Anne Kübarsepp)
  • Aliide Leer, Haapsalu linna algkooli 3. klass (Taimi Sammel)
  • Karl Marten Aru, Taebla gümnaasiumi 4. klass (õp Tiina Mägi)
  • Tormi Mehide, Haapsalu linna algkooli 4. klass (õp Anne Vaarpuu)
  • Mattias Muld, Haapsalu põhikooli 5. klass (õp Malle Prikk)
  • Brigitta Vare, Haapsalu linna algkjooli 5. klass (õp Siivi Põder)
  • Kirke Säär, Ridala põhikooli 8. klass (õp Tea kesa)
  • Kriss-Lyna Prees, Haapsalu põhikooli 9. klass (õp Taimi Vilta)
  • Rivo Reinsalu, Läänemaa ühisgümnaasiumi 12. klass (õp Monika Undo)
  • Lisete Ulla, Läänemaa ühisgümnaasiumi 10. klass (õp Monika Undo)

Žürii liikmed:

  • Mare Tereping
  • Marika Aedviir
  • Erika Ruban
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments