21

Merle Mäesalu: See on väga-väga piinlik!

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

mäesalu foto tarmula

Lääne maavalitsuse planeeringuosakonna juhataja, Haapsalu linnavolikogu liige Merle Mäesalu. Foto: Arvo Tarmula

 

Haapsalu linnavolikogu hääletab neljapäeval selle üle, kas avaldada linnapea Urmas Suklesele umbusaldust. Umbusalduse algataja Merle Mäesalu ütleb, et linnapea ei saa töö korraldamisega hakkama. See on rikkunud linna maine ja toonud ka rahalist kahju.

Miks esitasite Haapsalu linnapea Urmas Suklese vastu umbusaldusavalduse?

Sellepärast, et Kanal 2 „Radari” saates said avalikuks tõsised kahtlused, et linnavalitsuses tegeldakse niisuguste asjadega, kuigi tegelikult peaks tegelema hoopis teistsuguste asjadega.

Jätame eufemismid. Missuguste asjadega Haapsalu linnavalitsuse töötajad tegelevad?

On kahtlus, et Haapsalu linnavalitsus võltsis loomavaenuliku teo valimiste tulemusi.

Aga millega peaks siis linnavalitsus tegelema?

Meie umbusaldusavalduses oli viis punkti. Neid leiaks veel, kui otsida, aga need leidsime koos umbusaldusavalduse allakirjutanutega otsimatagi. Linnavalitsus ei tee tööd nii, nagu peaks, Haapsalu linnavalitsuse töökorraldus jätab soovida, ja see oleneb väga suuresti juhist.

Mida oleks pidanud linnavalitsus tegema pärast „Radari” saate süüdistuse avalikuks tulekut?

Mina lähtun alati sellest, et tuleb rääkida nii, nagu asi on. Rääkima nii, nagu päriselt asi on, aga linnavalitsus võttis nõuks vaikida. See kõik läks üle võlli.

Mis mõttes üle võlli?

Ma mõtlen sellega, et kui on päris veenvalt esitatud argumendid, et Haapsalu linnavalitsuse IP-ga arvutist on mõjutatud ühe tegelikult ju marginaalse konkursi või valimiste tulemusi, siis sellist asja ei peaks tegema linnavalitsuse ametnikud. Nad peaks tegema oma tööd: raalima meile, et ei jääks kahe silma vahele taotluste esitamise tähtajad. Teid on meil ju vaja ometi remontida. Linnapea oli ise ka nõus, et tõepoolest ununes meilide rägastikus [esitada taotlus majandusministeeriumile – toim.], aga kelle ülesanne on pidada järge taotlusvoorude tähtaegade eest. Me leiame, et linnapea vastutab selle eest.

Mis puudutab üle võlli minekut, siis niisugused kahtlused kahjustavad Haapsalu linna mainet. Inimesed esitavad ja küsivad, mis meil seal toimub. See on väga-väga piinlik! Väga piinlik.

Aga te ju teate, et umbusaldajail on Haapsalu volikogus kuus häält ja koalitsioonil 15.

Jaa, aga meil oli valida, kas üldse reageerida või mitte. Me oleks võinud ka märgukirja teha, aga kui varem ei oleks olnud midagi ette heita, siis võinuks piirduda märgukirjaga. Vikerkaare lasteaia remont oli ju ka korralikult tegemata. Linnavalitsus põhjendas, et töötajad olid üle koormatud, aga see oli töökorralduse küsimus.

Aga ikkagi kuus häält 15 vastu. Umbusaldushääletus, mis neljapäeval tuleb, annab ju pigem praegusele linnavalitsusele jõudu ja enesekindlust juurde, mitte vastupidi.

Kuus häält on miinimum, et anda sisse umbusaldusavaldus. Need korjasime kokku. Ma loodan väga, et volikogu liikmed, kes kuuluvad koalitsiooni erakondadesse, hääletavad oma südametunnistuse järgi ja mõtlevad, kui kaugele veel võib minna. Loodan, et nad hääletavad südametunnistuse järgi.

Kas loodate või peate tegelikke läbirääkimisi, et hääled kokku saada?

Ma ei pea läbirääkimisi, aga võib-olla hakkan pidama.

Haapsalu linnapea umbusaldushääletus kukub neljapäeval tõenäoliselt läbi. Mis edasi saab?

See oleneb linnavalitsusest ja linnapeast eelkõige, kas muutub midagi või mitte.

Mida peaks linnavalitsus teisiti tegema koolireformi ja lasteaedade toitlustamise küsimuses?

Lasteaedade ühistoitlustamist ei suudetud piisavalt põhjendada ega selgitada lastevanemaile ja töötajaile. Me ei tea, mida tahtis linnavalitsus teha: kord taheti teha, kord taanduti. Ma loodan, et linnavalitsus praegu tegeleb asjaga ja valmistab ette reformikava.

Kas lasteaedade ühistoitlustus oli õige otsus?

Ei ole õigeid ega valesid otsuseid. Kui ühistoitlustamine jätab kvaliteedi samaks ja annab kokkuhoidu, siis oli see otsus õige. Aga ma püüan aru saada, millest ühistoitlustamise mõte tuli. Seda peaks täpsustama, kas Vikerkaare lasteaia remonti alustades oli köök sinna planeeritud või mitte.

Võib-olla unustas keegi linnavalitsusest sinna köögi tellida?

Võib-olla unustati, aga võib-olla läks Vikerkaare renoveerimise hange kallimaks, sest õigel ajal unustati see rahastajaga kooskõlastada. Ka selline variant on võimalik, aga mul puudub tõepärane info selle teema suhtes.

Vikerkaar on valmis, eile oli pidulik avamine. Te kirjutate umbusaldusavalduses, et Vikerkaar võis tuua linnale rahalist kahju. Milles see rahaline kahju seisneb?

Linnavalitsus unustas kooskõlastada hanke rahastajaga. Selle tõttu lükkus hange edasi. Kui sellega tekkis linnale lisakulu, näiteks tuli loobuda Vikerkaare lasteaia köögi sisustusest, siis ongi põhimõtteliselt tekitatud ebamugavused lastevanemaile ja ka rahaline kahju. Aga seda peaks uurima, kas rahaline kahju tekkis. Sellega tegeldakse.

Kogu see skandaal sai alguse loomade varjupaigast. Kuidas peaks Haapsalus loomade varjupaiga teenust korraldama?

Linnavalitsus peaks korraldama ausa ja konkurentsitiheda hanke, mis lubaks eri teenuseosutajail tulla oma pakkumusega. Praegu on küsimus teenuse osutamise kvaliteedis. Ma olen püüdnud selgitada, et teenuse kavliteediga on probleeme, aga linnapea Urmas Sukles leiab, et kõik on kõige paremas korras.

Kas inimeste varjupaiga teenus ei vajaks Haapsalu linnas samasugust uuendamist, nagu vajab loomade varjupaik?

Võib küll olla.

Loe ka umbsusaldusavalduse täisteksti!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Lossivaht
Lossivaht

Tundub et pätte halvustavad kirjatükid kustutatakse…

jaminaka
jaminaka

IRL peab ju ennast upitama,kas või koerte-kasside abil…

mailis
mailis

Tõsi ta on….

HIhi
HIhi

Kohe saab 1.aprill läbi,homme läheb elu edasi.

stas
stas

piinlik on hoopis see et see teemaks on!

mailis
mailis

Täiesti samalmarvamusel

vant
vant

Kas seda ka uuriti kui palju ja kes hääletas linnavalitsuse poolt? Hoopis seda poolt peab uurima.

Miks ei selgitata
Miks ei selgitata

Kui linnavalitsus nii süütu selles asjas on, siis miks nad ei tee politseisse avaldust selgitamaks, kelle arvutist linnavalitsuse IP aadressilt hääletust võltsiti? Millegi pärast ainult napid kommentaarid “mustamine” ja “jaburdus”.

x
x

Aitäh umbusaldusavalduse eest ja jõudu opositsioonile ning proua Mäesalule, kes praeguses olukorras näivad küll see ainumas eetiline pool olevat. Linnakodanikuna on minulgi linnavalitsuse,eriti Urmas Suklese ja Peeter Vikmani viimase aja käitumise pärast häbi ja meel mõru – justkui jonnakad, riiakad ja riukalikud poisiklutid juhiksid meie linna. Kurb ja väga nõme…

Villu
Villu

veel varjupaiku meil siin on
nii armsad kõik Tulbi tänaval
kus koerad-kassid-retsid koos
üksteist purevad sääl joomahoos
Kuid niisama siin ilmas midagi
lähevad Taavile viimsed senditki
ja küllap Taavi edasi
annab protsendi mendilgi…
saavad sealt ka linnapead
ja kõigil Baatjadel meel on hea
Üks varjupaik siin linnas on…

Rein Vatku
Rein Vatku

Ega opositsioonil volikogus polegi eriti mingeid muid võimalusi, kui linnapeale umbusaldust avaldada. Kui üldse ei reageeritaks antud olukorras, siis just see oleks kohutav.

einoh,
einoh,

Rein, sul on õigus nagu alati

ämarik
ämarik

Eitamine on ju ,, algajate,, pollitikute paadunud käitumistava-tuletada vaid meelde….Kallas,Laar,see jutupaunik-mis ta nimi oligi….jt.

wpDiscuz