2

Hiiumaal algavad suvel naftaotsingud

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Hiiumaa Heltermaal. urmas lauri

Heltermaa sadam. Foto: Urmas Lauri

Hiiu maavalitsus ja omavalitsused on otsustanud, et sel suvel alustatakse uurimistöid Hiiumaa naftasoone leidmiseks.

„Jah, alustame otsinguid kindla eesmärgiga hinnaline maapõuevara ükskord kasutusele võtta,” kinnitas Hiiu maavanem Riho Rahuoja Hiiu Lehele.

Geograafiadoktor Toomas Kokovkin rääkis, et lisaks Vaemla mõisa omaniku Gustav von der Pahleni poolt 1913. aastal tehtud puurimistele, mis esimese maailmasõja puhkemisel pooleli jäid, on veelgi teaduslikke tõestusi, millele tuginedes võib eeldada, et Hiiu saare alla naftat leidub.

„Kaasaegsed uurimismeetodid annavad lootust tõde päevavalgele tuua,” rääkis Kokovkin. “Nimelt on Taani tehnikaülikooli vanemteaduri Ole Anderseni käe all valminud varasematest oluliselt täpsem Maa gravitatsioonikaart, mis aitab tõhustada ka nafta geoluuret. Selle meetodiga abil on naftat leitud üllatavatest kohtadest.”

Ühtlasi on vaja selgitada, kuidas suhtuvad naftapuurimisse hiidlased, kes näiteks tuuleparkide vastu on aktiivselt sõna võtnud. Selleks on saareelanike seas kavas aprillikuu jooksul korraldada ulatuslik küsitlus.

Kärdla elanik Reet ütles Hiiu Lehele, et kui nafta kaevandamisel on kasutusel kaasaegsed tehnoloogiad, torne, mis silmapiiri risustaks, enam ei ehitata, ning metsad-marjad jäävad puhtaks, oleks see ju hea mõte.

„Tulevaste põlvede jaoks võiks see olla hea investeering, aga tuleks kehtestada ajaloolised puurimisõigused, nagu on kalameestel ajaloolised püügiõigused,” pakkus teine Kärdla elanik Ilmi.

Otsinguteks on planeeritud neli kuud. Need algavad juba 1. mail 2015 ja hõlmavad kogu Hiiumaad. Kuna töömaht on suur, oodatakse teadlastele ja küsitlejatele appi vabatahtlike. Asjast huvitatud saavad lisainfot veebilehelt www.nafta.hiiumaa.ee

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kurisu augus
kurisu augus

pidavat kulda leiduma, teadjamad käivad seal vargsi pidevalt oma varusid täiendamas, täiskuu ajal tuleb auku ronida, ennast päri-ja vastupäeva keerutada ja hüüda vaikselt; kuld, kuld kus sa olet, ja kuld pidavat maapääle tõusma ja kuuvalguses läikima hakkama, saab seda ainult nõnnapalju, kui jõuad selas ää vedada. kes seda kulda aga tõistele näitab, tolle kuld pidavat uueste kiviks muutuma.ja mitmekesi ei tohi sinna mitte minna, võib inimese mõistuse ää pöörata.

lugeja
lugeja

Vana nali. Kas seda juba mingis väikeparteide valimisdebatis välja ei kuulutatud?

wpDiscuz