0

Juhtkiri: Uue aja kooli nägu ja tegu

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Haapsalu põhikooli Kuuse tänava maja sai valmis 1964. Nüüd pool sajandit hiljem seisab ees suurem remont ning see esitab linnavalitsusele, koolile, lapsevanemaile ja õpilastele küsimuse, milline on uue aja kool.

Milline peaks olema mitme miljoni euroga remonditud koolimaja? Arhitekt Ahti Kooskora, kes teeb eeltöö päris projekti koostamiseks, arvas, et remonditud maja peab tulema selline, mis vastab kooli vajadustele vähemalt 30 järgmist aastat. Kes oskab praegu väga täpselt öelda, milline on kool ja tema vajadused 10, 20 või 30 aasta pärast?

Kindlasti valgusküllane, avar ja multifunktsionaalne, aga mida veel? Kui suured peaksid olema klassiruumid? Pigem läheb vaja rohkem väikesi kui suuri klasse. Kas arvutiklasse ongi üldse enam vaja? Mõni Tallinna kool on selle küsimuse tõstatanud, sest lapsed tunnevad arvutit juba maast madalast.

Nõnda arutati eile linnavalitsuses. Esialgu põgusalt. Paari nädala pärast lähevad arutelud täpsemaks, sest siis hakkab sellekohaseid nõupidamisi tulema igal nädalal.

Tiibu kärbib teadmine, et liiga kallist projekti ei tasu ette võtta, sest see ei pruugi mahtuda rahajagamise tingimustesse ja siis võib kõigest ilma jääda. Liiga kallis hind tähendab ka liiga suurt omaosalust.

Esialgset tulemust on oodata kahe ja poole kuu pärast. Selle ajaga peaks eskiisprojekti konkursi võitnud Sweco Projekt oma tööga valmis saama. Siis peaks selge olema, kas praegusest hoonest piisab või on vaja laiendust. Kuidas kasutada koolimaja õueala jne.

Eskiisprojekti valmimise ajaks on ehk ka selgeks vaieldud toetuse määramise tingimused, siis saab koolimaja projekteerimisega edasi minna.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz