2

Haapsalu kooliralli algab pühapäeval

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

IMG_8538

Andra Posti tahab minna Haapsalu põhikooli. Ema sõnul ootab ta kooli algust juba pikisilmi. ARVO TARMULA

 

Haapsalus saab tänasest esitada esimesse klassi astumise avaldusi, Uuemõisa algkooli kõik kohad on aga juba võetud.

Uuemõisa algkooli direktori Maia Tohveri sõnul oli neil esimesse klassi avalduste esitamine kolmapäeval ära ja ühe klassi jagu, 24 õpilast on kirjas.

„Ma ei tea, mis siis saab, kui keegi juurde tahab tulla,” ütles Tohver. „Äkki keegi mõtleb ümber.”

Praegu 24 kirjas oleva õpilase seas on ka mõni Haapsalu laps, kuid neil on koha saamise eelis selles, et nende õed ja vennad juba käivad Uuemõisas koolis.

„Oma kandi lapsed peame vastu võtma, nemad ukse taha ei jää,” ütles Tohver. Tema sõnul on nad mõnel varasemal aastal veidi suurendanud õpilaste arvu klassis, sest kaht paralleelklassi pole neil võimalik avada.

Haapsalu vastuvõtt

Haapsalus algab esimesse klassi avalduste esitamine homme. Linna avalike suhete spetsialisti Tõnu Parbuse sõnul käib praegu Haapsalu lasteaedades kokku 108 koolieelikut.

„Ma ei oska isegi prognoosida, kui paljud lapsed soovivad kooliteed jätkata Haapsalu koolides,” ütles Parbus, kelle sõnul saab täpseid vastuseid anda pärast 31. märtsi, mil kõik avaldused on laekunud. Tema sõnul saavad soovi korral kooli koha kõik Haapsalu linna lapsed.

Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas ütles, et nemad on viimastel aastatel avanud kaks tavaklassi ja ühe õpiraskustega klassi. Tavaklassis võib olla kuni 24 õpilast ja õpiraskustega klassis 12. Üldse on linna algkool valmis vastu võtma 60 esimese klassi õpilast.

Haapsalu põhikooli direktori Anne Mahoni sõnul on puhtalt linna otsustada, mitu klassi avada. Kas neid avatakse kaks või kolm, ei oska tema öelda. Mahoni sõnul on vara spekuleerida, tuleks ära oodata 31. märts. Kui ühte kooli peaks soovima rohkem õpilasi, kui selles koolis kohti on, eelistatakse neid, kelle õed või vennad juba käivad põhikoolis.

Registreerimine käib linnavalitsuse kaudu. Õiglase sõnul pole nad seetõttu ammu olnud probleemi ees, et kooli soovijaid on rohkem, kui neil võimalik vastu võtta. Haapsalu koolidesse vastuvõtmise korras on kirjas, et teistest omavalitsustest pärit laste avaldusi hakatakse vabade kohtade olemasolul läbi vaatama pärast 2. maid.

Õiglas ütles, et seniste kogemuste põhjal on nende koolis igal aastal kooliteed alustanud ka naabervaldade lapsed, kuid neid on vaid käputäis. Seni on nende koolis igal aastal olnud ka mõned Ridala valla lapsed, mida kinnitas ka Mahoni.

Asukoht on tähtis

Haapsallane Teili Kask, kelle tütar Andra sügisest esimesse klassi läheb, ütles, et peres saab koolivalikul määravaks asukoht. Nimelt on lapsel lühike maa minna Haapsalu põhikooli, sest ta elab seal lähedal. „Oleks me veel maal elanud, läinuks laps Ridala põhikooli,” ütles Kask.

Andra ütles, et ootab juba kooli. Ema lisas, et laps ei taha lasteaias üldse käia, vaid ootab ainult kooli.

Ridala põhikooli saab juba avaldusi esitada. Direktor Milve Viigandi sõnul on kool valmis vastu võtma klassitäie õpilasi, kuid praeguse prognoosi kohaselt võib neid kokku tulla 16–17. Õpilaste nimekirja soovivad nad kokku saada kevade jooksul, et järgmise õppeaasta plaanid valmis teha. Kui mõni avaldus laekub veel augusti lõpus, võtavad nad ka selle põhjal vastu.

„On juhtunud, et mõni avaldus tuleb alles augustis, aga see on rohkem olnud seotud kolimisega,“ ütles Viigand.

Seda, et linn või naabervallad nende kooli lapsi nii-öelda ära võtaksid, Viigand ei arva, sest tema meelest ei ole see äravõtmine, kui vanemad töötavad Haapsalus või Uuemõisas ja lapse sinna kooli panevad, kuhu neil on mugav last viia. Samuti on neil linnalapsi, kes on Ridala põhikooli pandud seetõttu, et vanemad on eelistanud väikest kooli.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Vanaema
Vanaema

madratsite jagamine on tõesti tore, aitäh heategijatele

Usu mind
Usu mind

Ära taha sinna kooli. Kohutav.

wpDiscuz