Peaprokurör: Millised peaksid olema vägistamise tõendid?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Riigi peaprokurör Lavly Perling küsib, milliseid tõendeid on üldse vägistamisjuhtumi kohta võimalik koguda, kui vägistamisega ei kaasne jõhkrat peksmist, kannatanu ei julge vastupanu osutada ning juhtumil ei ole pealtnägijaid. Millised peaksid aga olema tõendid, kui vägistamine jäi katse staadiumisse?

Eesti Päevaleht kirjutas paar päeva tagasi kohtuloost, kus vanemad poisid viisid 12aastase tüdruku jõuga metsa ja sundisid teda vahekorda astuma. Tüdruk hakkas vastu ja põgenes. Kohus mõistis poisid õigeks.

Perling kirjutas, et prokuratuur oli kindlal seisukohal, et poistele süüdistuse esitamiseks on olnud piisavalt alust ja tõendeid. „Samas elame õigusriigis ja siin mõistab õigust kohus. Antud kaasuse puhul saab vaid kohus selgitada, miks peeti kannatanu ütlusi ebausaldusväärseteks ning süüdistatavate omi usaldati,” kirjutas Perling.

Peaprokurör märkis, et ses juhtumis sai otsustavaks asjaolu, et kõik lõplikult kõrvaldamata kahtlused luges kohus süüdistatavate kasuks.

„Siit jõuame küsimuseni, milliseid tõendeid on politseil ja prokuratuuril üldse vägistamisjuhtumi kohta võimalik koguda, kui vägistamisega ei kaasne jõhkrat peksmist, kannatanu ei julge vastupanu osutada ning juhtumil ei ole pealtnägijaid. Millised peaksid aga olema piisavad tõendid juhul, kui vägistamine jäi katse staadiumisse?” kirjutas Perling.

„Samas peavad kõik õigussüsteemi osad ja ka ühiskond tervikuna tajuma seda, et sellel kaalukausil on ka teine pool – kannatanu. Prokuratuuri üks ülesanne ongi seista kannatanu õiguste eest ja kui neid on rikutud, siis taotleda kohtult rikkuja karistamist,” kinnitas peaprokurör.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
9 aastat tagasi

Pole päris kindel ,mis toimus?Vägistamist mitte ilmselt,selle pärast karistada ei saa,mida polnud.Kuid kas metsa vedamine vägisi polnud iseenesest õudukas juba ja väärinud samuti mingitki karistust???Oli see nii või kui vastutunnistajaid oli mitu,ei usutud?Kas poisid üldse mingit karistust kandma ei peagi?Kohtunikud ja prokurörid võivad sel juhul oma tööd õigustada palju tahes,aga midagi pole korras.

Volodja...
9 aastat tagasi

ja naistel see komme kohe loomuses et petta oma kallist kaasat…vaadake flirtic.ee või veel hullem iha .ee tule taevas appiiiii…see on ainult murdosa…
ja kui vahele jäädakse…siis et vägistati…

Volodja...
9 aastat tagasi

minu hea tuttav kadus detsembri alguses…naise sõnade järgi rööviti…
aga naine oli ise jahimees…mõttekoht-aga politsei usub naise juttu…oi jah…

Volodja...
9 aastat tagasi

ega naistega ei jõua vaielda…vaadake rohkem seebikaid,…
üks tippteadlane on kunagi öelnud,,,-Mehed on lollid..-aga naised on veel lollimad…-eks siin algabki see eri maailmapildi kokkusobitamise üritus…

...
9 aastat tagasi

just-just,ja mitte midagi sellist meil ei “toimu”ega pole kunagi toimunud ega saagi toimuma,see tüüpiline stampmõtlemine ilma isikliku kogemuseta

Volodja...
9 aastat tagasi

ja fantaasia hakkab lendama…
need kambavägistamised jäävad sõjaaega ja toime pandud tiblade poolt…
kallid naised …ilm on ilus -minge õue ja leidke endale kena kaaslane…on ju kevad pulliotsimise aeg…loodus nõuab oma…

io
9 aastat tagasi

Kui küsimuse all on kas elu või surm,langeb “seksfantaasia”põrmu….Olen lugenud kambanoorte vägistamisest,mille tagajärjel neiu invaliidistus.

oh+no
9 aastat tagasi

Ja-jah…edasi ei kommenteeri,sest ohvrid olidki need poiss-isikud.Olen ennegi kohanud just sellist argust meesisikute poolt,kes on nii blokis? sellest kuuldes,et lihtsalt eitavad kõike.Meessugu ju teadagi nõrgem pool,tunnen kaasa!Saame ise hakkama…..

oh+no
9 aastat tagasi

Kui midagi on toimunud,või ka “mitte toimunud”,on vajalik kiire tuvastamine,sest hiljem pole enam võimalik sageli.Praegune kohtusüsteem võib ohvrit veelgi rohkem traumeerida;see võiks parem olla.

Volodja...
9 aastat tagasi

No see antud nn.juhtum selle tüdruku ja poistekamba vahel..
See on ju kirjas kohtudokumentides,et midagi sellist pole ju toimunud ega mingit metsas koosviibimist üldse toimunud ju…
lihtsalt mingi teismeliste fantaasia lend…ja nüüd nn.spetsialistid tõmbavad mitte millegist kiunu meedias üles,et ennast üles upitada ja tähtsaks teha…
kordan veelkord kes aru ei saanud…Antud sündmused pole tegelikkuses aset leidnud…