Mis on ühist Andres Ammasel ja Edgar Savisaarel?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Edgar Savisaar ja Andres Ammas on ainsad riigikogu XIII koosseisu liikmed, kes kuulusid ka Eesti NSV viimasesse, XII ülemnõukogusse. 8. mail 1990 nimetas Eesti NSV ülemnõukogu XII koosseis end Eesti Vabariigi ülemnõukoguks.

Ülemnõukogu liikmed olid ka toonane Lääne Elu ajakirjanik Andres Ammas ning Eesti NSV riikliku plaanikomitee esimees, Rahvarinde liider Edgar Savisaar.

Eesti Vabariigi ülemnõukogu olulisemaks otsuseks oli 20. augustil 1991 vastu võetud otsus Eesti riiklikust iseseisvusest.

Eesti iseseisvuse taastamise järel toimis Eesti Vabariigi ülemnõukogu kuni riigikogu VII koosseisu kokkukutsumiseni 30. septembril 1992 de facto Eesti Vabariigi parlamendina.

Eesti NSV kõrgeim riigivõimuorgan oli Eesti NSV ülemnõukogu. Ülemnõukogu oli ka ainus Eesti NSV seadusandlik organ.

XII ülemnõukogu valimised toimusid 18. märtsil 1990. Valimistel konkureerisid esimest korda nõukogude okupatsiooni jooksul mitme poliitilise liikumise esindajad, sealhulgas ka mittekommunistlike vaadetega kandidaadid. ERSP ja mõned teised iseseisvumist nõudvad liikumised kutsusid üles valimisi boikoteerima, põhjendusega et tegu oli okupatsioonivõimu institutsiooniga.

Edgar Savisaar on olnud valitud VII, VIII, IX, X, XI ja XII riigikogu koosseisu. 2011. aastal sai ta 23 000 häält ning tänavu 25 072 häält.

Andres Ammas on kandideerinud riigikokku 1995., 2003. ja 2007. aastal kuid valituks ta ei osutunud. Suurim häältesaak oli Ammasel 1995. aastal, mil ta sai 949 valija toetuse. Tänavu toetas Ammast 1862 valijat.

Fotod: Arvo Tarmula

Andres Ammas
Andres Ammas.
edgar savisaar arvo tarmula

Edgar Savisaar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres Ammas
9 aastat tagasi

?-le Loll jutt suhu tagasi! Ma ei ole kunagi komparteisse kuulunud.

?
9 aastat tagasi

Mõlemad olid vanad kommunistid

vist see
9 aastat tagasi

Mõlemad kuuluvad luusererakondadesse

õnneks
9 aastat tagasi

ei midagi

Pikker
9 aastat tagasi

Kehakaal on ka sama!