Vaiko Vooremaa valmistub jääpurjetamise EMiks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jääpurjetaja Vaiko Vooremaa on igal nädalavahetusel lisanud oma auhinnakappi mõne meistrimedali või -karika.
„Asi hakkab alles närviliseks minema, sest 1. märtsist hakkavad euroopakad [Euroopa meistrivõistlused],” ütles Vaiko Vooremaa Lääne Elule.

Kus meistrivõistlused peetakse, ei oska veel mitte keegi öelda. Mullu peeti suurvõistlused Haapsalus, aga ka siis otsustati toimumispaik paar päeva enne võistluste algust. „Lükkub taas põhjapoole,” nentis jääpurjetaja.

On talvi, mil jääpurjetamise suurvõistlusi on peetud Poolas, aga tänavune talv paneb korraldajad jääd taas mõnest põhjapoolsemast riigist otsima. Kas peatutakse Eestis või tuleb sobiv jää hoopis Soomest või Rootsist leida, sellest on kolm nädalat enne võistlusi veel vara rääkida.

Euroopa meistrivõistluste eel on Vaiko Vooremaal hea tunne. „Olen rahul küll, tänavused võidud on tulnud mitmesugustes ilmaoludes,” nentis Vooremaa. Mullusel MMil Haapsalus sai ta neljanda koha ja EM lõppes tal hõbemedaliga. „Eelmisel aastal oli [enne suurvõistlusi] ka päris hea minek,” võrdles jääpurjetaja oma kaht võistlushooaega.

Medal või karikas igal nädalavahetusel

Tänavuse jääpurjetamishooaja esimesel edetabelivõistlusel Võrtsjärvel Vooremaa ei osalenud ja Läänemaa meistriks pärjati seal 10. jaanuaril hoopis pärnakas Jaan Akermann.

Nädal hiljem, 17. jaanuaril selgitati Topu lahel jääpurjetamise Pärnumaa meistrid. DN-klassis võidutses Vaiko Vooremaa, kolmas oli Akermann.

25. jaanuaril riputati Vooremaale kaela Saaremaa meistritiitel. Orissaares peetud võistlusel sai teise koha meie jääpurjetaja suur rivaal Jaan Akermann.

Orissaares selgusid nädal hiljem ka Eesti meistrid jääpurjetamises. 1. veebruaril sai Vaiko Vooremaa oma 12. Eesti meistri tiitli, kuigi kahest viimasest sõidust ta ei saanud osa võtta, sest sõitis jääkelgu puruks.

Sel nädalavahetusel võisteldi taas Orissaares, seekord Eesti karikale. Karikavõitjad selgusid klassides DN, Ice-Optimist ja Monotüüp XV.

„Et minu võistluskelk oli puru, oli seis nutune,” lausus Vaiko Vooremaa. „Argo [poeg Argo Vooremaa] loobus oma kelgust ja sain ikka rajale minna.”

Laupäeva jooksul peeti kõigis klassides ära viis võistlussõitu, pühapäevased sõidud jäid tormituule tõttu ära.

DN-klassis sõitis end Jaan Akermanni ees kullale Vaiko Vooremaa. Vooremaa lõpetas kaks esimest sõitu Akermanni järel teisena, kuid kolmes viimases sõidus oli ta esimene ja sellega oli karikavõit kindlustatud.

Klassis Monotüüp XV läks võit 79aastasele Hiiumaa jääpurjetajale Vello Jürjole, kelle soodimees oli Andrus Padu.

Millest Vaiko Vooremaa tänavuste võistluste edu on sõltunud, seda sportlane öelda ei oskagi.

„Väga palju oleneb mõnest pisikesest nüansist. On midagi, mis klapib sul konkurentidest paremini, ja eelis ongi käes. Mis on tänavuse edu taga, seda ma veel ei tea. Kui hakkan sõite analüüsima, siis ehk jõuan edu võtmele jälile,” arutles Vaiko Vooremaa. „See on selline tagantjärele tarkus,” lisas ta naerdes.

Võistlusteks on Vaiko Vooremaal vaim valmis, kuid muret teeb, et oma võistluskelku tal veel pole. Kingsepp käib ikka paljajalu, oli tuntud kelguehitaja Vooremaa ajakirjaniku mõttekäiguga nõus.

Vaiko Vooremaa

  • Sündinud 1962 Haapsalus, Endel Vooremaa poeg ja Argo Vooremaa isa.
  • Võitnud jääpurjetamises DN-klassis MMil 2 hõbedat (1984, 1990) ja 1 pronksi (1982) ning juunioride klassis 2 kulda (1978 ja 1980).
  • Tulnud 4 korral Euroopa meistriks (1983, 1985, 1995, 2009), saanud EMil 2 hõbedat (2005, 2014) ja 3 pronksi (1991, 1996, 2007), olnud 4 korral EK võitja (1985, 1991, 1997 ja 1999).
  • NSV Liidu meistrivõistlustel võitnud 1980–1991 jääpurjetamises 8 medalit (3 kulda, 2 hõbedat ja 3 pronksi) ning 1979–2015 Eesti meistrivõistlustel 20 medalit (12 kulda, 5 hõbedat ja 4 pronksi).
  • Läitis 1980 Moskva OMi Tallinna purjeregatil olümpiatule.
  • Olnud aastast 1998 võistluspurjekate ja nende varustuse tootmisega tegeleva ASi E. & V. Foils juhatuse liige.

Vaiko Vooremaa foto Kalmer  Saar (1)
Vaiko Vooremaa Eesti karikavõistlustel. Foto: Kalmer Saar
Vaiko Vooremaa foto Kalmer  Saar (2)

DN klassis võidutses Haapsalu jääpurjetaja Vaiko Vooremaa. Teise koha sai Pärnu Jahtklubi jääpurjetaja Jaan Akermann ja kolmanda koha sai Saaremaa Merispordi Seltsi jääpurjetaja Kevin Grass. Foto: Kalmer Saar

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments