Maaleht: Miks eestlased tuulikuid ei salli?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aulepa tuugeniremont (2)Tuuleparkide arendusega kokku puutunud inimesed ütlevad, et sel alal on praegu veel mõndagi hämarat, mis teeb ettevaatlikuks ega lase tuulikute rajamist maja taha kahel käel tervitada. Pildil udusse mattunud Aulepa tuulikud. Foto: Urmas Lauri

Eestis võitlevad ühed inimesed tuuleparkide vastu, teised aga püüavad neid oma õuele meelitada. Seisukohavõtu teeb raskeks normide puudumine, kui kaugel võiksid tuulikud elumajadest olla, kirjutab Bianca Mikovitš Maalehes.

Eelmisel nädalal otsustasid Järvamaal asuva Sõrandu inimesed, et nemad oma küla ümber hiiglaslikke tuulikuid ei soovi. Väike küla oleks esialgse kava kohaselt jäänud viie 200meetrise tuuliku keskele ning rahvas pidas tuulehiiglaste asukohti – kilomeeter eemal – oma majadele liiga lähedal olevaks. Sõrandu inimesed teavad, et tuulikud tekitavad müra ja vibratsiooni, samuti häirib labade tiirlemise varjutus. Samuti räägitakse tuulegeneraatori sündroomist, mis tuleb kõrvale kuuldamatust infrahelist.

Aulepa mürarikaste tuulikute vastu häält tõstnud Rein Sepp ütles, et nende kogemustel võiks vahemaa elumajaga olla üks kilomeeter megavati kohta. Sepa sõnul on kõige ebameeldivam osa olnud arusaamine, et kogukonnaga tegelikult ei arvestata ning argumente nimetatakse lihtsalt emotsioonideks.

Väike kasu siiski on: mõne aasta eest sõlmis Noarootsi vald arendajaga lepingu ning alates 2011. aastast on iga tuulest toodetud MWh eest tilkunud valla loodud MTÜle raha – nelja aasta peale natule üle 90 000 euro.

Eesti kõige staažikamad tuulikutalujad elavad Hanila vallas. Vallavanem Arno Peksar on tuuleenergiat puudutavates küsimustes muutunud juba omaette asjatundjaks, keda sageli kutsutakse peamiselt Virtsu tuulikute kogemustest rääkima. Kõige kehvem kogu temaatika juures on tema sõnul see, et Eesti riik ei ole valdkonnaga põhjalikult tegelenud ega tahtnud tuuleenergeetikat reguleerida.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi andmetel toodetakse Eestis taastuvatest allikatest 14,3% tarbitud elektrienergiast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Erik
9 aastat tagasi

Ka Rootsis ei sallita tuulikuid, sest see muudab suure osa ümbruskonnast elmiskõlbmatuks. Tuulikud on populaarsed roheliste hulgas, kuid nende kasutegur on suhteliselt segane. Eestis korjatakse nn. taastuvenergia tasu vägisi inimeste käest kokku ning jaotatkse tuulikutesse investeerijate vahel ära.