Eestisse toodud jeemenlane vahistati koos Osama bin Ladeni abilisega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lekkinud dokumendid avalikustavad, et kolmapäeval Eestisse toodud jeemenlane vahistati koos Osama bin Ladeni väidetava abilisega, kirjutab Postimehe võrguväljaanne.

Guantanamost Eestisse saabunud 31-aastane jeemenlane vahistati Pakistani linnas paiknevas turvamajas, paljastavad internetti lekkinud dokumendid.

Siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort on öelnud, et Eesti soov ei olnud mehe isikut avalikustada, kuid toimus infoleke. Muuhulgas on lekkinud ka dokumendid, kus täpne ülevaade, milles jeemenlast kahtlustati ja kuidas ta 2002. aastal vahistati. Koort toonitas, et mehele ei ole süüdistust esitatud, sest ei ole piisavalt tõendeid, kirjutab Postimees.

Dokumentide kinnitusel viisid Pakistani võimud 2002. aasta 28. märtsil linnas nimega Faisalabad läbi reidid kahes turvamajas. Haarangute käigus vahistati inimesi, keda peeti al-Qaeda võitlejateks. Seejuures sai üks inimene hukka.

Ühest majast peeti kinni vähemalt 15 inimest, sealhulgas ka Eestisse toodud jeemenlane. Teisest majast vahistati vähemalt kaheksa kahtlusalust, nende seas ka kahtlustuse kohaselt Osama bin Ladeni abiline Abu Zubaydah (viimane viibib endiselt Guantanamos, talle pole dokumentide põhjal süüdistust esitatud).

Teisest majast leiti ka ehitusjuhendeid, tööriistu ja muid komponente, mida seostatakse isevalmistatud lõhkekehadega. Turvamaju haldas Pakistani terroristlik organisatsioon Lashkar-eTaiba.

On kindlaks tehtud, et Eestisse toodud mehel oli vahistamise hetkel 40 Pakistani ruupiat, käekell ja hõbedast sõrmus.

Tuginedes valitsuse eelmise aasta 9. oktoobri otsusele tulla vastu Ameerika Ühendriikide palvele, saabus kolmapäeva pärastlõunal Eestisse üks Guantanamo kinnipidamiskeskusest vabanenud jeemenlane. Eesti toetab selle sammuga Ameerika Ühendriikide püüdlusi sulgeda Guantanamo kinnipidamiskeskus. Eestisse saabunud inimene ei ole valitsuse teatel süüdi mõistetud ja ta saabus Eestisse omal vabal tahtel, soovib siia jääda ning on selleks esitanud varjupaigataotluse.

4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
8 aastat tagasi

Eelmise rahvaloenduse andmeil oli Eestis juba nagunii 1508 islamiusulist.

Maakas
8 aastat tagasi

Varsti hakkavad, ka Eestis plahvatused pihta.Ühele moslemile järgneb varsti 40

kurg
8 aastat tagasi

juba piisavalt kloune.

Andres
8 aastat tagasi

Käsu Taavi saab järgmise orja?