Arvamusliidrid taunivad Pevkuri hinnangut Pariisi tulistamisele

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Minister Hanno Pevkur 063

Siseminister Hanno Pevkuri meelest olid Prantsuse ajakirjanikud ise selles süüdi, et sattusid terrorirünnaku ohvreiks. Foto: Urmas Lauri

 

Arvamusliidrid Kalle Muuli, Anvar Samost ja Marek Strandberg taunivad sotsiaalmeedias siseminister Hanno Pevkuri seisukohta, et meediaväljaanded kutsusid enda käitumisega ise terroristliku rünnaku esile.

"Kus te olete, kolleegid ajakirjanikud? Ärgake ometi üles! Ise poseerite fotodel siltidega "Mina olen Charlie" ja siis lasete siseministril ütelda: "need traagilised sündmused said alguse meediaväljaannete enda käitumise poolt…"," kirjutas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) nimekirjas riigikokku kandideeriv kauaaegne ajakirjanik Muuli enda Facebooki seinal.

Ta lisas, et "kui te oma hukkunud ametikaaslastega vähegi solidaarsed olete, siis kuidas on see võimalik, et sellise mõtteavalduse autor on ikka veel Eesti siseminister?"

IRL-i liikmest kauaaegse ajakirjaniku Anvar Samosti sõnul ei saa minister ilmselgelt aru, kuidas vaba ühiskond toimib.  "Pevkuri jutt meenutab vägistamise õigustamist sellega, et naised ise provotseerivad seda oma riietusega," ütles Samost BNS-ile. "Eesti ajakirjanikud võiksid sellist siseministrit tema ametiaja lõpuni boikoteerida," arvas Samost.

Strandberg nimetas enda Facebooki seinal uskumatuks olukorda, kus ajalehtede liidu juht, kohalik islamiliider ja isegi siseminister on seda meelt, et karikatuuride avaldamisel tuleks ikka kaaluda, milleni see viia võib. "Hirm on oma töö teinud! Religiooni baasprotsessid söövad ühiskonda sajaga," kirjutas Strandberg.

Siseminister Hanno Pevkur ütles neljapäeval TV3 uudistele, et Charlie Hebdo toimetuses tulistamiseni väljaande enda pikaajaline käitumine. "Kui vaadata neid traagilisi sündmusi Prantsusmaal, kus praeguseks hetkeks on ka üks politseinik hukkunud, siis need traagilised sündmused said alguse meediaväljaannete enda käitumise poolt või seoses meediaväljaannete käitumisega ja sellega, et ei olnud ju üks pilapilt, vaid see oli pikaajalisem erinevate piltide koosmõju," leidis Pevkur teleuudistele antud intervjuus.

Reedel kirjutas Pevkur enda Facebooki lehel, et meedia ei ole tema öeldut objektiivselt kajastanud.

"Eile TV3 küsimustele vastates rõhutasin Eestis kehtivat sõna- ja meediavabadust ja seda, et riik ei hakka ette kirjutama meediaväljaannetele mida ning millal avaldada. Ma mõistan selgelt ja üheselt hukka rünnaku Charlie Hebdo ajakirjanike vastu ja seisan alati meedia- ning sõnavabaduse kaitsel," kirjutas Pevkur.

Ta lisas, et mis puudutab tema kommentaari Charlie Hebdo rünnaku osas, siis see oli ajendatud eelkõige soovist mõista põhjuseid, mis võisid viia kurategijad nii võikale teole. "Sellest ka minu lause, et me ei tea veel nende sündmuste tausta, kuid nende traagiliste sündmusteni võis viia Charlie Hebdo poolt avaldatud erinevate piltide koosmõju," kirjutas Pevkur reedel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tões ja vaimus
9 aastat tagasi

On, mis ta on see Pevkur, aga vähemalt aus mees oma mõtetes. Kui tõde on valus kuulata, siis on see kuulajate probleem. Kui ikka härga punase rätikuga pidevalt õrritada, siis pole ju ime, et lõpuks puksima tuleb. Ühekordne nali on alati naljakas, aga kui seda pikka aega teha, siis ajab nii mõnegi vihaseks. Arukus otsib tõde, tark õigust.

läänlane
9 aastat tagasi

arvan samuti, et ei tasu tulega mängida. see Mohhamedi teema on juba verevalamisi ennegi tekitanud- mis neid moslemeid sellega jälle ärritada. on ju näha, milleks äärmuslased võimelised on- pigem siis mingite pilamistega õli mitte enam tulle juurde valada. ISIS-e ja teiste sellistega tuleb võidelda hoopis muude vahenditega.

taat
9 aastat tagasi

Pevkuril on samuti arvamusvabadus, mitte ainult leheneegritel. Kui keegi ajakirjanikega sama moodi ei mõtle tambitakse nende poolt maatasa. Jälk ajakirjandus teil eestis.

2.kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  taat

Aga Pevkur on ka kõigele lisaks siseminister, kes peaks nägema probleemi laiemalt, kui ainult seda, et ohver ise oma käitumisega kuidagi kuriteo esile kutsub.

Kaarel
9 aastat tagasi
Reply to  2.kodanik

Aga kui veel laiemalt vaadata,siis viisakas oleks teiste rahvaste usku austada…ja nende tavasid mitte ilkuda.Mitteet ma õigustaks seda kuritööd,aga ei saa ju öelda,et õnnetus ei hüüdnud tulles.
Veel tuleb arvestada eriti laia konteksti-see nn sõnavabaduse kants on ju vaid pisike osa maailmast,mida kaitseb peamiselt USA poolt teostatav väga pehmelt öeldes ka just mitte patsifistlik globaalpolitseinikutöö.

Andres
9 aastat tagasi

muuli-strandberg-samost…-ei imestaks kui neist keegi KGB ohvitser koguni on…

eda+sitaoja
9 aastat tagasi
Reply to  Andres

kaks esimest on kindlasti kgb palgal

hea nali
9 aastat tagasi

arvamusliidrid Muuli, Strandberg ja Samost – hea nali

Andres
9 aastat tagasi

Toetan Pevkuri…

Andres
9 aastat tagasi

Mis ta siis valesti ütles???
Nii ju ongi!!!-meestel on suu söömiseks ja viinajoomiseks/naistel on suu söömiseks ja suhuvõtmiseks
Ei ole nii et mida aju toob,selle kohe välja ütlen…

eda+sitaoja
9 aastat tagasi
Reply to  Andres

täpselt ,nii on

kann
9 aastat tagasi

mõttetu siseminister saagu eestaseks