Lugejakiri: See ei ole jõulujutt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Algus oli ilus. Nõva vallavolikogu istung 15. detsembril algas minutilise täpsusega kaunilt kaetud rikkaliku jõululaua ääres. Mida päevakorras olevate küsimuste arutamisega edasi jõuti, seda rohkem kiskus asi kiiva, kirjutab Ilmgard Vagula.

Loobuti kultuuritöö korraldajast ja lubati vajadusel kultuuri sisse osta. Väga lihtne. Kui üks töölõik on raske, likvideerime selle. Kultuuritöö ja -elu puudumine maal on üks külade tühjenemise põhjus. Vaja on inimest, kes põeb isetegemise vajadust ja suudab selle pisikuga nakatada ka teisi. Kõige toredamad üritused Pere(a)külas? olid kohalike isetegevuslaste korraldatud simmanid. Rahvale meeldisid. Väga. Tegijaile endilegi.

Kinnitati vallavanema ametiauto kütuselimiit ja anti vallavanem Deiw Rahumägile ametiauto kasutamise luba erasõitudeks. Luba anti ilma piirangute ja limiidita. Sõida nii, kuidas süda lustib!

Kui arutelu jõudis vallavanemale töötasu määramiseni, tegi volikogu esimees ettepaneku tõsta Rahumägi palka 20 protsenti (1100 eurot). Opositsiooni esindaja revisjonikomisjoni esimees kandis ette rea puudusi vallavanema töös. Teda kuulda ei võetud.

Võimulolijad põhjendasid palgatõusu, leides, et vallavanem julgeb julgelt mõelda. Lisati, et Variku veevarustuse ja kanalisatsioonirajatiste korrastamist ei suutnud ära teha eelmised vallavanemad, aga Rahumägi tegi. Töö tegi seal küll OÜ Kilk ja kui vallavanem andiski selleks korralduse, ega siis sellepärast pea tal kohe palka tõstma. Senise palga eest jäi tema tööpanus küll pehmelt öeldes tagasihoidlikuks. Eks tal kulunud palju tööaega ka Harku vallas paljudes ametites oma kohustuste täitmiseks. Ühe märkimisväärse teona on meelde jäänud kevadel Nõva arstipunktist interneti väljalülitamine. Kokkuhoiu pärast.

Ühtegi opositsiooni ettepanekut ei arvestatud. Kuidas volikogu esimees ette pani, nii ka läks.

Valla lisaeelarvesse on laekunud 4380 eurot töötajate tulumaksu. See on vallarahva tööga teenitud raha ja peaks nagu minema vallarahva heaks. Revisjonikomisjoni esimees tegi ettepaneku kanda see raha vallaeelarve reservi. Seda ettepanekut ei toetatud. Võimulolijad käsitasid seda raha kui jõulupreemiat. Kohe tuli ettepanek määrata vallavanemale preemia kuupalga ulatuses. Vist ikka julgete mõtete ja eespool mainitud tööde teostamise eest Varikul. Midagi tõhusamat tema töös esile ei toodud ja palgatõusust ilmselt ei piisanud. Vallavalitsuse töötajaile oli ette nähtud 300 eurot, aga jäeti 150 eurole. Vallavalitsuse töötajate palka tõsteti kevadel 40 protsenti. Nende palk enne seda oli tõesti väikesevõitu. Aga preemia oleks võinud küll ära jääda. Natuke said preemiat madalapalgalised koristajad jt.

Jõuluajale vääriline tegu olnuks, kui vallavalitsuse töötajate, sh vallavanema preemia oleks jõulutoetusena makstud abivajajaile. Üksikuile eakaile, puudega inimestele ja nende hooldajaile jts. Eks pea vald ise teadma, kellel on toimetulekuga eriti raske. 100 euro kaupa jagades oleks saanud mitukümmend inimest abi. Hädasolijale on 100 eurot suur raha. Aga kallim kui see väike jõulutoetus on tunne, et sa pole üksi jäetud, sind on märgatud, sinust hoolitakse. Hoolimine on hindamatu väärtus, see ei ole rahaga mõõdetav suurus.

Kõike eelnimetatut arvestades ei saa öelda, et tublid mehed need Nõva mehed. Pigem sobiks Tammsaare kirjapandu.

Ilmgard Vagula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kohalik
9 aastat tagasi

Nõva vallal oli igati kasulik tehing vallavanema palga tõus, vald jälle rikkam tulumaks ju meie kõigi oma.

hr
9 aastat tagasi

Nõva valla rahval oleks aeg Padise vallaga liitumise soovi kaaluda. Ei ole küll ametlik info aga aastaid tagasi olid omavalitsuste vahel tihedad koostöö kõnelused ming nõva “päästeprojektki” olemas.
Jõudu nõva rahvale!

abc
9 aastat tagasi

KOV kus on ühe suuremat sorti korrusmaja jagu rahvast, on juba oma olemuselt otsast lõpuni rahapõletusprojekt. Selles mõttes pole enam suurt vahet kes ja mismoodi seda rahakest põletab ja on raske kaasa tunda, kuna vallaelanikud ise on sellele lollusele oma käe alla pannud. Ja kui kellelegi artiklis mainitud valla raha põletamise metoodika ei meeldi, siis võiks ju ära kasutada seda ainukest plussi mis sellel nanovallal on – paari-kolme sada inimest ehk elanikkonna absoluutset enamust hangude ja tõrvikutega kokku ajada ei peaks väga suur kunst olema.

tapselt
9 aastat tagasi
Reply to  abc

aga no tulebki välja et seal ainult penskarid ja joodikud,mida need suudavad………………..

!
9 aastat tagasi

Austatud daamid ja härrad!Kapitalismiaeg on läbi.Tuleb taas Läänemaa ühtseks regiooniks liita.Mida need Nõva ja Lihula-Hanilagi peavad passima ääremaa ääre peal üksi.

?
9 aastat tagasi

See kodanik +3 tundub olevat hoopis L-N vallaga seotud ja ise pukil?

?
9 aastat tagasi

Võiks teha umbusaldusavalduse Nõva(või mistahes vallavalitsusele),kes omavoli tarvitab.Hea küll-kui ise valisime,siis ise võtame ka maha!

Tammsaare kirjapandu
9 aastat tagasi

“Litsid mehed need Vargamäe omad. [—]Põle niisukesi sindreid enne näind.”

nõvakas
9 aastat tagasi

litsid mehed tulid ju alles väljastpoolt, ära tule siin omasid sõimama, kus viga näed laita, seal tule ja aita
Rahvas valis omakandi mehe aga uusl….. oli ju volikogu arust parem

nõvakas
9 aastat tagasi

Eks sadam ongi see, millega saab ennast näidata. Sinna on raha sisse pannud mitmed ettevõtted. Sadam peaks juba kullast olema.

präks
9 aastat tagasi

Jälle kodanik ülbik-kuubis ülbitseb…

kohalik
9 aastat tagasi

Kultuuritu Nõva vald, see on ikka tase.