Vabaerakonna peaministrikandidaadiks pürivad Herkel ja Talvik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vabaerakonna peaministrikandidaadiks kandideerivad erakonna esimees Andres Herkel ja Harju-Rapla piirkonna esinumber Artur Talvik.

Herkeli sõnul on Vabaerakonna eesmärk jõuda riigikokku ja tuua poliitikasse värsket õhku, et ületada seal tekkinud seisak. ”Meeskonna juhina olen valmis olema ka erakonna peaministrikandidaat, kuid tegelikult olen seda meelt, et meil on poliitilise mõtte värskenduseks vaja sellist peaministrit, kes tuleb kõrvalt ega ole ühegi parlamendierakonnaga seotud. Selleks, et Eesti elus sisulisi muutusi tuua, peab valitsus olema tugeva liidriga ühistele eesmärkidele suunatud meeskond, mitte poliitiliselt võitlevate vürstiriikide pärusmaa, kus tegelike poliitiliste otsuste tegemine lükatakse üha enam ametnike kaela,” ütles Herkel.

Talviku sõnul on ta sellisest ettepanekust positiivselt üllatunud, kuid olulisemaks hindab ta oma rolli rahva esindajana riigikogus. “Isegi kui see oleks mina, kes peaks uue valitsuse kokku panema, siis oleks see valitsus, mis koosneks riigimehelikult tegutsevatest meestest ja naistest, kes oleksid üle parteipoliitilisest lehmakauplemisest, suudaksid teha koostööd ja langetada julgeid otsuseid, kartmata, et nende parteid nad seetõttu toiduahelast välja lülitavad,” ütles Talvik.

Sama oluliseks peab Talvik seda, et riigikogust saaks tõeline rahva esinduskogu, kes ei ole valitsuse ripats, vaid on suuteline looma pikaajalisi strateegiaid, lähtudes riigi heaolust, mitte partei enda käekäigust. “Just riigikogust peavad tulema juhtnöörid valitsusele ja riigikogu peab kontrollima seda, et valitsus neid täidaks. See tähendab, et Eesti poliitika vajab mentaliteedimuutust ja seda on väga raske või isegi võimatu saavutada juhul, kui võimule jäävad ainult tänased neli parlamendiparteid. See on võimalik ainult siis, kui parlamenti jõuavad uued jõud,” märkis Talvik.

Herkeli kinnitusel on on valdav osa erakonna valimisnimekirjadest tänase seisuga koos ja jätkub kautsjoniraha kogumine.

Erakonna peaministrikandidaadi ja erakonna valimisnimekirjad kinnitab 11. jaanuaril kogunev erakonna üldkogu. Üldkogu kinnitab samuti erakonna programmi muudatused ja valimisplatvormi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pikker
9 aastat tagasi

Sama reaalne oleks metrood lubada!

mailis
9 aastat tagasi

Jälle raudtee platsis-ei ole meil seda raudteed tarvis ühti, aga uusi inimesi riigikokku vajaks küll…

vali mind, vali mind
9 aastat tagasi
Reply to  mailis

Vaadake, poliitikutel on väga hea, et seda paganama raudteed Haapsalus veel ei ole. Mida sa muidu lubaks? Nüüd saavad kõik erakonnad seda lubada. :::)))

jo t jääb
9 aastat tagasi

Herkel jääb vähe nõrgaks. Aga Talvik? No andke andeks, see ei lähe mitte!

Tule taevas appi!
9 aastat tagasi

Kiir mõisavalitsejaks! Talvik peaministriks! … Sic transit gloria mundi.. ahahaaa

piilu part
9 aastat tagasi

kui talvik tuleb, raudtee selgas, sobib ta igatahes paremini kui sukles või karilaid.