Lapsevanemad on Haapsalu lasteaedade ühistoitlustamise vastu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pääsupesa lasteaia köök arvo tarmulaHaapsalu Pääsupesa lasteaia kokk Aira Remmelgas tegi eile lastele ühepajatoitu lõhega. Kui köögid lasteaedadest kaovad, tuleb kokkadel uus töö leida. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavalitsus kaalub lasteaedade toitlustamist korraldada ühiskatlast, kuid lapsevanemad on selle kava vastu.

Tõrukese lasteaia hoolekogu liikme Helina Paasi sõnul on nii temal kui ka teistel lapsevanematel ühistoitlustamise plaanidega seoses tekkinud palju küsimusi, millele on raske vastuseid saada. Paas märkis, et eelmisel kolmapäeval oli lasteaia hoolekogu koosolek, kus ta esitas küsimusi ühiskatla kohta. „Kõik tõmbusid tagasi. Täht [linna haridusjuht Mari-Epp Täht – toim.] rääkis, kus on kasutusel ühistoitlustus, ja tundub, et seal ollakse rahul. Tema jutt tundus aga kahtlane,” ütles Paas.

„Nii palju kui mina olen teiste lastevanematega rääkinud, siis seda ei pooldata. Lihtsalt sõidetakse meist üle ja meie arvamus ei loe, aga need on ju meie lapsed,” rääkis Paas. „Kas linnavalitsus tahaks ise kolm korda päevas termosetoitu süüa?”

Ühiskatla loomist pole otsustatud

Haapsalu aselinnapea Liina Põld kinnitas, et lasteaedade ühistoitlustamise võimalust on linnavalitsus arutanud, sest eesmärk on kulusid kokku tõmmata, leidmaks raha lasteaiaõpetajate palgatõusuks.

„Aga praegu on kõigi lasteaedade ühistoitlustamine ainult mõte,” ütles Põld. Ta lisas, et mingeid otsuseid ei ole tehtud ja lasteaedade toitlustamine enne paari aastat ei muutu. Aselinnapea sõnul on mõttest räägitud lasteaiajuhtidega, kuid pole jõutud rääkida kõigi lasteaedade hoolekogudega. Sel nädalal läheb linnavalitsus plaani tutvustama Vikerkaare lasteaia hoolekogule.

Pooleli on ka arvutused, kui palju võiks toitlustuse ümberkorraldamisega raha kokku hoida. Põllu sõnul annaks ühisköök ühelt poolt kokkuhoidu, teisalt aga lisanduks toidu transpordikulu. „Kui tekiks kokkuhoid, poleks igas lasteaias kööki vaja,” selgitas ta.

Põld selgitas, et arutusel on olnud kaks ühistoitlustuse varianti. Ühe kava kohaselt võiks pärast Haapsalu põhikooli remonti kooli köögis ehitada ka nn lasteaedade toiduploki, mis tegelekski ainult lasteaedade toitlustamisega. Teise võimalusena on kaalutud, et alles jääks kahe lasteaia köögid, kus valmistataks toitu ka teistele lasteaedadele.

Esimesena tahetakse hakata lastele toitu vedama praegu remondis olevas Vikerkaare lasteaias. Praegu ei ole kavas sinna kööki ehitada ega selle arvel suurendada söögisaali. Laste söök hakkab valmima Päikesejänku lasteaia köögis. Põllu sõnul peaks toitlustamise teemat täna arutama Vikerkaare lasteaia hoolekogu.

Pelgavad kvaliteedi halvenemist

Lapsevanem Helina Paas leiab, et ühiskatla puhul on kõige teravam toidu kvaliteedi küsimus. „Kuidas tagada, et suures potis tehtud ja termostega kohapeale toodud toit on kvaliteetne?” küsis ta.

Paasi sõnul on küsitav, kas toit õigel ajal lasteaeda jõuab ja milline on see pärast kohalevedu. „Ega ometi minda kergema vastupanu teed ja hakata lastele õhtuooteks ainult saiakesi andma? Ma võin hommikul ise lapsele termosega toidu kaasa panna ja kotikese saiakestega,” ütles ta.

Põld kinnitas, et toitlustamise ümberkorraldamine ei tohi mingil juhul toidu kvaliteedis tunda anda. „Seda enam, et meil on kõik tervist edendavad lasteaiad,” lisas ta.

Aselinnapea tõi näite, et ühistoitlustamine toimib edukalt Saku vallas ja ega Haapsaluski ole see päris võõras. Nikolai kooli lapsed söövad Haapsalu põhikooli köögis valminud toitu ja eralasteaia Lepatriinu laste söök tuuakse kohapeale mujalt.

Paasi sõnul tekib ka küsimus, mis saab vanadest lasteaiaköökidest – varem tegid nende lasteaias lapsed köögis vahel ise leiba, jõulude ajal piparkooke jne. Üks pakutud idee, et praegustest köökidest saab lastele söögisaal.
Põld ütles, et Vikerkaare lasteaias on eraldi söögisaal olnud juba aastaid. „Seda võiksid ka teised lasteaiad kaaluda,” lisas ta. Abikasvatajal oleks siis rohkem aega põhikasvatajale abiks olla. Samuti ei pea lapsed rühmas näiteks joonistus- või õppimisasju söögiajaks laudadelt kokku korjama.

Pääsupesa lasteaia juhataja Maarika Aru ei poolda nii nagu lapsevanemadki lasteaedadele toidu valmistamist ühes kohas, kuid enda sõnul saab ta mõlemast poolest aru.

Aru sõnul on lasteaedade toidlustamisest neil linnavalitsusega kevadest saadik juttu olnud, kuid konkreetseid kokkuhoiukohti ei ole nimetatud, mida sellega võidetakse. Aru märkis, et toidu kvaliteet oleneb köögist ja transpordist, kuid jääb ilmselt kesisemaks, sest kolm korda päevas kõiki viit lasteaeda toitlustada on keeruline.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
78 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kogutakse allkirju ühisele palvekirjale Haapsalu lasteaedade ühistoitlustamise vastu | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Lapsevanemad on Haapsalu lasteaedade ühistoitlustamise vastu […]

Lasteaiaõpetaja
9 aastat tagasi

Eks iga inimene vaatab asja oma vaatenurgast. Mina isiklikult töötan lasteaias, kus on eraldi söökla ning võin julgelt väita, et õpetaja abi saab tänu sellele tunduvalt rohkem rühmaga tegeleda. Õpetaja abi peab küll laua katma ja toidu välja panema, kuid nõude pesemine ja söökla koristamine tema kohustuste hulka ei kuulu, seega saab asuda koheselt rühmaruumis tegevuste kallale või lapsed saavad segamatult mängu jätkata. Lisaks on õpetaja abil tunduvalt rohkem aega aidata rühmaõpetajat. Toidu kvaliteet aga ei sõltu ju sellest, kus seda valmistatakse, vaid sellest kuidas ja millest. Samuti väide, et Saku on väike ja seal see toimib ning Haapsalu ilmatu… Loe rohkem »

ohjah
9 aastat tagasi

Kui palju siis see 3-4 eur abiks on kasvatajatele palgalisana? Just niipalju jagub igale kasvatajale sellest suurest säästust, mis selle plaaniga tuleb.

Kas lastesõbraliku linnana on lasteaedadest köökide kaotamine õige tegu? | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Samal teemal loe ka "Lapsevanemad on Haapsalu lasteaedade ühistoitlustamise vastu" […]

oioi !
9 aastat tagasi

ja kui peajaamas on rike …istub terve haapsalu näljase näoga !

to:ohjah
9 aastat tagasi

Aga äkki siis pakute välja, et lasteaedadele hakkab ka catering väga kvaliteetset toitu valmistama? 🙂 Ja siis säravate silmadega maksate, sest need on ju teie lapsed ja nende tulevik, eksole?! 🙂 Või hakkavad vanemad oma silmateradele kodust ise toitu kaasa pakkima nagu seda Ameerikas tehakse? Siis saab ju iga lapsevanem olla toidu kvaliteedis kindlamast kindlam 😉

ohjah
9 aastat tagasi
Reply to  to:ohjah

Aga miks? Kui võiks lasteaia köögis selle väikse raha eest ka täiesti talutavat sööki valmistada.

lugeja2
9 aastat tagasi

Minu laps on käinud lasteaias, kuhu söök toodi teisest lasteaiast ja teate, ta elab, ta on terve, tugev ja tubli, ta teeb hästi sporti ja ei ole tema tulevik nüüd sellepärast rikutud, et ta mitu aastat sõi seda nn “termosetoitu”. Kes ütleb, et toit seisab 3 tundi termoses? Kas teie kõik käite lõunal söömas sellistes toidukohtades, kus peale tellimuse esitamist hakatakse alles praadi/suppi/magustoitu valmistama? Selle peale ei oska ma muud öelda kui, et teil on vist väga pikad lõunapausid ja ma tahaksin hirmsasti teada selle söögikoha nime, kus igale tellimusele järgneb toidu valmistamine algusest lõpuni. Ega ometigi ju tehta siis… Loe rohkem »

vikerkaarlane
9 aastat tagasi
Reply to  lugeja2

Esiteks, lapse keha ja täiskasvanu keha on väga erinevad ja ei saa võrrelda võrreldamatut. Teiseks, seda, et see seisab 3 tundi tuli välja aselinnapea poolt hoolekogule saadetud kirjast. Kolmandaks, enamikes normaalsetes söögikohtades valmistataksegi toit värskelt. Neljandaks, 400 eurone sääst ei ole seda jama väärt. Proovi ise süüa 3xpäevas paar aastat seda termosetoitu.

Kõik muu, mida sa siin töökohtade jms kohta kirjutasid on suhteliselt teemasse mittepuutuv ja seda ei ole mõtet kommenteerida.

ohjah
9 aastat tagasi
Reply to  lugeja2

Gateringitoit pulmades ja mujal maksab enamasti 17-30 eurot inimese kohta kord. Lateaiatoit maksab kordades vähem. Sellepärast ka saab gateringi puhul pakkuda tunduvalt paremat kvaliteeti.

Lugenu
9 aastat tagasi
Reply to  lugeja2

Eelnev kirjatükk iseloomustab linnakodanikku, kes on ilmselt nägemispuudega, ei saa loetust aru või ei oska ennast väljendada!
Tõlgin: Muutuste kiun on LV poolne,sest suur hulk inimesi ongi ära läinud, sinna kus neid inimesteks peetakse ja rohi rohelisem. Töökohti püüab LV vales kohas koondada. Laste toitlustamine ei ole pulm ega suurüritus, vaid raske igapäevatöö(1.20- 3 korda päevas). Täht võiks minna Saku valda toitu kandma, ühest lasteaiast teise või vastupidi, ise valigu. Haapsalu õpetajate palgarahast ühiskassa tegemised ja laste tagant toidu varastamised, peaks piisav põhjus olema.

vikerkaarlane
9 aastat tagasi

Kulla ettevõtja, linn ei ole ettevõte, mille kõik osad peavad teenima kasumit. 400 eurone kokkuhoid ei ole väärt riskimist ja eksperimenteerimist laste tervisega. 3 tundi termoses seisev lõunasöök ei ole kvaliteetne.
3 korda päevas aasta aega lastele ködi sööta ei ole lastesõbralik.

ettevõtja
9 aastat tagasi

tegutsen Haapsalus, laps käis paar aastat tagasi lasteaias. Näen igapäevaselt, kuidas äridega linnas on. Kui ikka teenuse järele nõudlus väheneb, tuleb koondada või peale maksta. Pigem on küsimus, miks linnale on vaja 5 lasteaeda, kui täna mahuvad ju kõik soovijad 4 lasteaeda ja järjekorda ka ei ole? Minu teada pakub eraettevõtja linnas Kahes Lepatriinu lasteaias teenust juba aastaid ja kööki pole seal olnud kunagi. Kui ei meeldi valige muu lasteaed. Palun ärge ajage sellist jama nagu siin eespool kirjas. Jõudu linnale mõistlike reformide läbiviimisel!

Lugenu
9 aastat tagasi
Reply to  ettevõtja

Lgp.ettevõtja, selles arusaamas Teie probleem seisnebki. Ka linnajuhid pole aru saanud,et omavalitsus ei ole OÜ ega AS. Linna elanikud on valinud linnapea kohalikku elu korraldama, mitte “p..selakkujatele” mugavat äraolemist pakkuma. Tühikargajad ja vargad tuleb minema lüüa, see oleks esmane kokkuhoiu koht , väikelaste ja pedagoogide kallal on on jupi-jumalad juba täiega ülbitsenud.

ettevõtjale
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Pigem selline küsimus,miks meie linnale on vaja 3 aselinnapead.Selline aselinnapeade arv on ikka alles kordades suuremates linnades. Sealsamas on haridusjuhi koht dubleeriv aselinnapea omaga ja näe,keegi ei likvideeri seda ära. Tundub,et siis ei ole justkui mure selles,et raha ei ole. Või kui ikkagi on vaja kulusi kokku tõmmata,siis miks ei tee linnavalitsus seda esmalt oma personali reformides? Mina küll ei kahtle selles,et Vikman ei saaks hakkama nii oma valdkonna kui hariduse ja kultuuri omaga.

huraaa saadame kokad soome tööle
9 aastat tagasi

Üks lapspoliitik mõtleb lolluse välja ja terve linn on kohe tagajalgadel. Nüüd hakka veel seda lollust analüüsima ka. Kulla rahvas kas te aru ei saa et kui majanduslkust efektiivusest üldse rääkida siis lapsed peavadki sööma üldse purgi suppi. Kui leitakse mõni uuring mis kinnitaks teleka vaatamisega saabuvat täiskõhu tunde tekkimist siis tuleks lasteaedadesse telekad panna ja söömine üldse maha jätta oleks veel odava. Kui automatisserimise aste kasvab kuhu sa need kokad paned siis kas fosforiiti kaevandama.

Helina
9 aastat tagasi

Mis meedia kaasamises halba on? Kus on öeldud,et ei või avalikult aru pärida? Muidu ei saaks sina ka siin kommenteerida antud teemat, armas “ka kodanik”. Muide küsiti ka hoolekogus ja eelnevalt lv-st (üks murelik lapsevanem). Mis kõikvõimalikes asjades süüdistatakse,keda on risti löödud? Kriitikast tuleb õppida ja kui see kedagi solvab,siis tehku nii,et ei peaks kritiseerima!