Kalev Kotkas: Seletuskiri ehk miks ma hääletasin kooseluseaduse poolt

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Selleks, et kõik Agu Sihvka kombel otsast peale ausalt ära rääkida, tuleb alustada paari tsitaadiga, mis kirjeldavad Eesti seadusandja „valikuvõimalusi“, kirjutab riigikogu liige Kalev Kotkas (pildil).

kalev kotkasEuroopa Inimõiguste Kohus on juba kümmekond aastat tagasi sedastanud: “samasooliste isikute kooselu, kui tegemist on püsiva faktilise partnerlusega, kuulub perekonnaelu kaitsealasse sarnaselt samalaadses olukorras oleva erinevast soost paariga, mistõttu vajavad ka nemad oma suhte õiguslikku tunnustamist ning kaitset.“

Sellest tulenevalt asus meie oma õiguskantsler  2008. aastal seisukohale, et: „samasooliste isikute vaheline püsiv kooselu kuulub perekonna põhiõiguse kaitsealasse, mistõttu on põhiseadusega vastuolus olukord, kus selline kooselu on õiguslikult reguleerimata.

Seetõttu on kooskõlas põhiõiguste tagamise põhimõttega vajalik luua selliste õigussuhete reguleerimiseks kohane õiguslik raamistik.“ 

Edasi järgnes pikaaegne poliitiline veiderdamine – eelmise riigikogu koosseisu ajal nokitseti partnerlusseaduse nime kandnud eelnõu kallal. Kui tundliku teemaga venitamine oli jõudnud sinnamaale, et järjekordsed valimised juba terendasid, tuli lõpuks midagi kiiruga ära teha.

Tunnustan neid 40 kolleegi, kes varakevadel olid nõus olema kooseluseaduse eelnõu algatajateks. Mina toona selleks veel valmis ei olnud. 
Kuigi tänaseks kinnitatud seadus on avatud kõigile koos elavatele paaridele, puudutab see ennekõike abielluda mitte soovivaid heteropaare.

Ta annab vabalt koos elavatele isikutele võimaluse, mitte kohustuse reguleerida oma õiguslikke suhteid.  Selle võimaluse kasutamine lahendab n-ö teise ringi efektina ära mitmeid praktilise elu probleeme.

Nii sai minu jaoks  kooseluseaduse toetamisel otsustavaks asjaolu, et täna suur osa paare ei abiellu ja enam kui 60 protsenti lastest sünnib väljaspool abielu lepingulist kaitset. See on tõsine probleem, millele seadusandja ei saa läbi sõrmede vaadata.

Kooseluleping annab väljaspool abielu sündinud lapsele täiendava kindlustunde. Lisaks  kaitseb seadus partnerite ja nende ühiste laste õigusi, kui üks pooltest peaks hukkuma, muutuma teovõimetuks või kui kooselu peaks purunema.

See aitab vajadusel lahendada poolte varalisi ja õiguslikke probleeme, samuti muid elulisi küsimusi, mis on näiteks seotud pärimise ja hoolekandega. Aga seadus lihtsustab ka haiglakülastuste ja sotsiaaltoetustega seonduvat, samuti  nõusoleku andmist meditsiiniliste küsimuste korral.

Seega võiks uut kooselu regulatsiooni suisa heaks ja kasulikuks pidada, kui ei oleks seda paljusid kriipivat asjaolu, et seadus on sooneutraalne ehk ta laieneb ka samasoolistele paaridele.

Olen veendunud, et sellisel kujul on see palju poleemikat põhjustanud seadus vähim, mida Eesti pidi minu seletuskirja alguses toodud asjaolude klaarimiseks tegema. 

Poolthääletamise otsusele aitas kaasa ka jõuline vastukampaania, mis oli üles ehitatud pooltõdedele ja hirmudele, millel polnud eelnõuga vähimatki seost.  Kumas läbi, et kasutati ära inimesi, kes polnud seaduseelnõu üldse lugenudki.

Enamikuga neist, kellele tagasi helistasin, dialoogi ei tekkinud – toru pandi lihtsalt hargile. Samas tuleb tunnustada kampaania eestvedajate võimekust inimhulkade kaasamisel.

Tahaksin väga loota, et pereväärtuste kaitsjate sihtasutus rakendab juba lähitulevikus oma energia ja omandatud kogemusi ka selliste probleemide, nagu laste vaesus, vanemliku hoolitsuseta lapsed ja perevägivald lahendamiseks.

Teadupärast sünnib tõde vaidluses. Nii tundliku teema puhul on sündinud lausa mitu tõde. See annab igaühele võimlause valida oma maailmavaatele sobiv ja jääda selle juurde.

Minu vaba valik oli demokraatlik, hooliv ja salliv Eesti, seepärast olin ka kooseluseaduse poolt. Kui ma peaksin üldse midagi kahetsema, siis vaid seda, et see kirjatükk oleks võinud ilmuda varem.

Kalev Kotkas, riigikogu liige (SDE)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
urmas
9 aastat tagasi

Häbi, Kalev! Mul on Teie pärast häbi – 40 roomajat ja kiibutsejat!

igavene
9 aastat tagasi

põlgus

Tobetus
9 aastat tagasi

nyyd siis saavad mehed emadeks ja naised isadeks! Yks must tagus rusukaga vastu rinda ja korrutas(mina olen eestlane,mina syndisin Eestis)?Siit ,siis kysimus,kui kass synnitab lehma laudas,kas siis tal synnib lehm??

Mnjah:)
9 aastat tagasi

Euroopa Inimõiguste ja Põhiõiguste Konventsiooni perekonnaelu tõlgendus on väga avar. Euroopa Inimõiguste Kohus on otsustanud, et „artikli 8 mõiste „perekonnaelu” ei kätke ainult abielul rajanevaid perekondi ning see võib hõlmata ka muid de facto suhteid. /—/ Otsustades selle üle, kas mingi suhe kujutab endast perekonnaelu, võivad olla asjakohased mitmed tegurid, sealhulgas see, kas elatakse koos, kui pikk on nendevaheline suhe ja kas nad on teineteisele pühendumist väljendanud koos lapsi saades või mis tahes muul moel.” (X, Y ja Z vs. Ühendkuningriik) Kooselu ei ole alati perekonna obligatoorne tunnus (Boughanemi vs. Prantsusmaa). Konventsioon tunnistab perekonnaeluks artikkel 8 tähenduses ka sidemed lähedaste… Loe rohkem »

realist
9 aastat tagasi

Mind need seletused ei huvita, rahvast sõideti üle igatpidi. Rahvas ei unusta. Õnneks saab knadidaatide vahel valida ja SDE ridadesse minu valikud ei kuulu.

realist
9 aastat tagasi

Mind need seletused ei huvita, rahvast sõideti üle igatpidi. Rahvas ei unusta.

juba kustutame?
9 aastat tagasi

Mul poogen, võin uuesti kopeerida! Mõni nimene ehk jõuab läbi ka lugeda!
Siit leiab ka vastuse, mis on abielu ja kooselu vahe – VORMISTAMISE KIIRUS!
Kahjuks ei saa stenogrammist mingeid lõike viidata, seal on kogu jutt ühes jorus….. Peaks terve teksti lõigu siia kopeerima….
http://mandariinid.weebly.com/blogi/stenogrammis-peituv-tode
NB! Katsetasin mõnda lauset – tõesti tulevad stenogrammist välja! Tervet uurimustööd ei hakanud kontrollima!

ja
9 aastat tagasi

sellepärast kooseluseadus vastu võeti.

Sest
9 aastat tagasi

see on presidendi isiklik ,,selfi,,!.vot…

imestaja
9 aastat tagasi

Aga sotsiaal harta? Puudutab ju kõiki? Miks meie riik seda vastu ei võta? Oleme ju ammu euroopa liidus? Sellega ei ole kiiret?