Kullamaa ja Taebla kool osalesid Toiduliidu teavituskampaanias

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kahe eelmise nädala jooksul viidi kolmes Läänemaa ning Hiiumaa koolis läbi külalistunnid, et tutvustada lastele toidutööstuse köögipoolt. Külalistunnid toimusid Toiduliidu teavituskampaania raames, kus Eesti toidutööstuse esindajad rääkisid septembrikuu jooksul 25 Eestimaa koolis, kuidas valmivad vorst, juust, leib ja teised lastele tuttavad toiduained.

Kullamaa Keskkoolis ning Taebla Gümnaasiumis astus õpilaste ette toitumisnõustaja Ene Kaups, Kärdla Ühisgümnaasiumis osales tootjate esindajana lisaks Ene Kaupsile ka HTÜ Tootmine Osaühingu ja Hiiumaa Tarbijate Ühistu juhataja Merlin Tõnis.

Ene Kaupsi sõnul oli koolide tagasiside igas klassis positiivne, lapsed aktiivsed, särasilmsed ja teemast huvitatud. „Tutvustasime Eesti tootjate näidetel, kuidas valmib toit – miks ja kuidas töötatakse välja uusi tooteid, kuidas kontrollitakse toorainet, kuidas toimub tootmine, kuidas tagatakse kvaliteet ja kuidas pakendatakse tooteid nii, et need säiliksid ilma säilitusaineteta,” võttis tunni teemad kokku Ene Kaups.

Tunnis nuputati ka ühiselt, kuidas saab toorjuust lihapalli sisse, moos kommi sisse ning kuidas tehakse šokolaadi. Korrus-korruse haaval vaadati üle toidupüramiid, kõneleti muudatustest toidusoovitustes ja tuletati koos meelde taldrikureegel. Tundide lõpus degusteeriti kohalikku toodet – seemnemaiust ehk tervislikku küpsist seemnetest ja meest. Kärdla Ühisgümnaasiumis degusteeriti ka toorsalateid, rukkijahu küpsiseid ja seemnemaiust.

Kokku osales Lääne- ja Hiiumaal Eesti toidu teemalistes koolitundides ligi 160 õpilast 5.- 12. klassini ning 10 õpetajat.

Külalistunde viisid üle Eesti koolides läbi veel Leiburi, Balbiino, Maag Piimatööstuse, Põltsamaa Felixi, Saarioineni, Saku Õlletehase ja Valio esindajad.

Toiduliidu juhi Sirje Potiseppa sõnul on noorte teadlikkus Eesti toidust ja toidutootmisest suhteliselt madal. Kui kunagi olid ekskursioonid toidutööstustesse koolilaste seas väga popid, siis nüüd on toodete kvaliteedi ja lisaaineteta säilivuse tagamiseks hügieeninõudmised nii kõrgele viidud, et külastajaid pole enam võimalik tootmise kõige põnevamate lõikude juurde lasta. „Põhimõtteliselt selgitame lastele, kuidas moos kommi sisse ja augud juustu sisse saavad,“ ütles Potisepp. „Räägime toidutootmise köögipoolest alates sellest, kust tuleb tooraine lõpetades pakendamisega.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments