Kõik Eesti maakonnad saavad tammepargid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tamm urmas lauriTamm. Foto: Urmas Lauri

Eesti Vabariigi 100. juubeliks istutatavad kooliõpilased rohkem kui 30 tammeparki, -salu või –alleed, koolide ja omavalitsuste koostöös saab iga maakond vähemalt ühe sajanditammiku.

„Tõrude korjamine saja tamme parkide jaoks algas küll möödunud aastal, kuid ka veel sel sügisel tõru mulda pannes jõuab tammepuu kasvada piisavalt, et teda saaks istutada 2018. aastal koos teiste puudega Eesti 100 tamme parki,“ rääkis RMK Viimisi looduskeskuse juht Daniel Juhhov.

Viimsi koolilapsed on juba teist aastat kasvatamas tammesid Eesti 100 tamme pargi tarvis, sest kool liitus ettevõtmisega 2012. aasta sügisel pilootprojekti raames. „Oleme väga rõõmsad, et meie lapsed on pühendunult väikeste tammede eest hoolitsenud ja loodame, et nad kasvavad jõudsalt edasi laste koduaedades, seni kuni istutame need ühiselt Viimsi Eesti 100 tamme parki,“ ütles Viimsi kooli õpetaja Külli Täht.

Koolide ja omavalitsuste koostöös rajatakse esindustammepark Tamsallu. Oma Eesti 100 tamme pargi saavad ka Tallinna Loomaaed ja Viimsi vald ja Tartu, kus tammepark rajatakse Eesti Rahva Muuseumi kõrvale.

Tammealleed on plaanitud Hiiumaale Käina-Kärdla maantee äärde, Kiviõlisse, Lehola-Lembitu linnamäele viiva tee äärde Suure-Jaanis aga ka Paide linna piirist Tallinna poole. Oma tammesalu tuleb Kilingi-Nõmmele, Mulgi häärberi lähedale ja Pühajärve kanti ning samuti istutatakse tammikud Tamme-Lauri tamme juurde, Kuressaare linna serva, Lottemaa väravasse, Sindi linnaparki, Kõlleste valda, Taeblasse, Tudulinna, Kohtla-Järvele ja Narva ning Keilasse.

Eesti 100 tamme pargi rajamisest on teada andnud ka organisatsioonid ja ühingud. Politsei- ja piirivalveamet rajab tammepargi Mäosse. Oma sajandi tammikule on alguse pannud ka Viitka külaselts, MTÜ Suguseltside Muuseum ja Loominguline Keskus Kungla Mõisakülas.

Eesti 100 tamme parkide rajamisse on oodatud kaasa lööma kõik soovijad, et istutada oma pere või suguvõsa park. Selleks tuleks sügisel korjatud tõrudest kasvatada pargi tarbeks oma puud ning istutada need siis aianurka, esivanemate tallu või kokkuleppel omavalitsusega lähimasse rajatavasse Eesti 100 tamme parki.

Eesti 100 tamme parkide rajamine on üks Eesti 100-aasta juubelit ettevalmistavatest algatustest, mida veab riigikantselei. Ettevõtmise käigus koguvad esmajoones koolilapsed kuid ka kõik teised huvilised tammetõrusid ning kasvatavad neist puud, mis istutatakse Eesti 100 tamme parkidesse, saludesse või alleedesse. Oma pargi rajamise ideest tuleks kirjutada tammed@riigikantselei.ee, sest siis saavad 100 tammega pargid ka vastavalt tähistatud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
B6
9 aastat tagasi

Läänemaale küll seda rajada ei julge, kurjamid ehitavad sinna kohe selveri…

istutage julgesti
9 aastat tagasi
Reply to  B6

ei maale tule ühtki Selverit.