Ilm püsib karge ja kuiv

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilmakaart 2014-09-29 13.40.31Nädala ilmaprognoos. Kaart: Riigi Ilmateenistus

Uus nädal algas kaugelt põhjast mööduva tsükloni mõjul mõõduka tuule ning kohatise hoovihma võimalusega. Täna Eesti kohal püsiv soojem õhumass laseb tõusta päevasel temperatuuril 14–17 kraadini.

Teisipäeval (30. septembril) õhurõhk tõuseb ja kõrgrõhkkond tugevneb. Lühiajaliste vihmahoogude võimalus on vaid Ida-Virumaal, mujal on taevas selgem ja ilm enamasti sajuta. Öösel puhub lääne ja loodetuul 5-12, puhanguti 14, Soome lahe ääres 18 m/s. Päeva jooksul pöördub järk-järgult põhjakaarde ja jääb nõrgemaks. Õhumass asendub jahedama vastu. Õhutemperatuur on 4..9°C, rannikul on sooja üle 11°C, päeval 11..13°C.

Kolmapäevaks (1. oktoobriks) tuleb kõrgrõhkkond Eesti kohale. Ilm on sajuta ja tuul vaibub. Õhk on külm, öine miinimum langeb +1..+5°C-ni, kohati langeb alla 0°C, meretuulega rannikul on sooja kuni 10°C, päevane maksimum tõuseb 9..12°C-ni.

Neljapäev (2. oktoober) tuleb kõrgrõhkkonna servas sajuta. Ilm on ikka jahe. Öine miinimum langeb sisemaal 0°C ümbrusse (-2..+3°C), rannikul on sooja kuni 8°C. Päeval laieneb Skandinaaviasse madalrõhkkond ja selle servast kandub mahedamat õhku ka üle Läänemere. Lisandub ka pilvi, aga ilm on ikka sajuta. Tuul pöördub edelasse ja muutub tuntavamaks. Õhutemperatuur tõuseb 11..13°C-ni.

Reedel (3. oktoobril) ulatub üle Eesti kõrgrõhuvöönd ja ilm püsib sajuta. Tuul pöördub loodesse ja on mõõduka tugevusega. Õhutemperatuur on öösel 2..7°C, Lõuna-Eestis langeb 0°C lähedale, päeval tõuseb 12..14°C-ni.

Laupäeval (4. oktoobril) tekib Skandinaavia põhjaaladel jahedamas õhumassis uus kõrgrõhuala ja laieneb ka üle Läänemere. Ilm püsib sajuta. Tuul on võrdlemisi rahulik ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 2..7, rannikul kuni 10°C, päeval 11..14°C.

Pühapäev (5. oktoober) tuleb kõrgrõhkkonna servas enamasti sajuta. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 3..8°C, päeval 9..14°C.

Esmaspäeval (6. oktoobril) püsib kõrgrõhkkonna ülekaal. Ilm on sajuta ja mõõduka ida- ja kagutuulega. Õhutemperatuur langeb öösel 0°C lähedale, päeval 9..12°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments