0

Lihula mõisas paljastusid uued maalingud

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula mõisa esimesel korrusel, nõukogude ajal sööklana kasutatud ruumide seintelt paljastus kaks kihti seinamaalinguid.

Kunagise sööklaruumi ühest seinast tuli välja punaka tooniga maaling, mille porte osa kaunistavad kollased lindid ja tähekesed. Teises seinas aga paljastusid sinise tooniga maalitud viinamarjakobarad. Läänemaa muinsuskaitseinspektor Kalli Pets arvas, et kunagi on see ruum olnud kaheks jagatud.

Alumine, ilmselt mõisa ehitusaegne maalingukiht on hiljem, ilmselt 20. sajandi vahetusel kaetud trafarettmaalingutega. See on üks lihtsamaid dekoreerimise viise, kus trafareti abil trükiti seintele ja lagedele mustreid.

Petsi sõnul arvati varem, et Lihula mõisas olid maalingutega kaetud vaid teise korruse ruumid, kuid nüüd on selgunud, et neid oli üle terve hoone. Mõisa esimese korruse ruume, kust nüüd maalingud avastati, hakkas oma tarbeks remontima kaitseliidu Lihula malevkond.

Läinud nädala lõpus käisid maalinguid uurimas ka kunstiakadeemia restaureerimiseriala inimesed ja annavad lähiajal maalinguile oma hinnangu. Petsi sõnul on tõenäoline, et osas kohtades saavad maalingud nähatavaks, kuid terves ulatuses neid välja puhastama ei hakata.

Fotod: Kaire Reiljan

Lihula maalingud (1) Lihula maalingud (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz