Taebla gümnaasiumi 10. klass jääb avamata (täiendatud)

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Taebla kool

Taebla gümnaasium. Katrin Pärnpuu

Lääne-Nigula vallavolikogu lisas eile valla arengukavasse punkti, et 2015. aasta sügisel ei avata Taebla gümnaasiumis enam 10. klassi.

Sisuliselt tähendab see gümnaasiumiosa sulgemist kolme aasta jooksul. Need õpilased, kes praegu Taebla gümnaasiumi 10.-12. klassis õpivad, saavad samas ka kooli lõpetada.

“Pauguga me kooli kinni ei pane,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Lääne-Nigula vallavolikogu liikemd hääletasid üksmeelselt kooli sulgemisotsuse poolt, erapooletuks jäi Jaanus Mägi, kes on ühtlasi Taebla gümnaasiumi direktor.

Ettepaneku Taebla gümnaasiumi 10.-12. klass sulgeda pani lauale volikogu hariduskomisjon, toetasid konsensuslikult majandus- ja arenduskomisjon.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et kõige tõsisem argument gümnaasiumiosa sulgeda on võimalus taotleda riigilt raha uue põhikooli ehituseks. Hinnanguliselt läheks uus koolimaja maksma ligi 3 miljonit eurot, mis teeks valla omaosaluseks 400 000 eurot.

"Selle me suudaksime välja panna," sõnas Lõhmus.

Kui vallavolikogu peaks otsustama gümnaasiumiosa sulgeda, tuleks järgmiseks kaaluda, kas ehitada uus kool vana asemele, st vana hoone lammutada, või kuhugi mujale, ütles Lõhmus.

Kui gümnaasiumiosa suletakse, siis mitte ühekorraga, vaid kolme aasta jooksul, st 2015. aasta sügisel ei avata enam 10. klassi, senised õppurid aga saavad kooli ära lõpetada.

Lõhmus ütles, et mõne aasta pärast langeb Taebla kooli gümnaasiumisas õpilaste arv alla 40 ja suurenemist ei ole ette näha. Tänavu õpib Taebla gümnaasiumi 10.-12. klassis 51 õpilast.

"Riigi poliitika väikegümnaasiumide pidamist ei toeta," nentis Lõhmus.

Tänavu maksab Lääne-Nigula gümnaasiumiosa õpetajate töötasuks peale üle 20 000 euro, sest riigi antud rahast ei tule välja. Õpilaste arvu vähenedes suureneb summa 30 000 euroni.

Gümnaasiumi ei saa ülal pidada ka valla põhikoolide arvelt, sest põhikoolide palgafondist raha üle ei jää.

Lõhmuse sõnul on ka Taebla gümnaasiumi 1970. aastatel ehitatud hoone väga viletsas seisukorras ja energiakulukas.

"Uue koolihoonega hoiaksime aastas kokku 50 000 eurot," sõnas Lõhmus.

Gümnaasiumiosa sulgemise muudab vähem valulikuks Haapsalus asuv uus riigigümnaasium, mida varem ei olnud, ütles Lõhmus.

Taebla gümnaasiumi saatuse otsustab vallavolikogu 30. oktoobri istungil.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalust
9 aastat tagasi

Mikk on kõik tublisti lahti seletanud. Igati nõus! Pole midagi lisada. Pole lapsi, ei saa olla ka gümnaasumi, nii kurb kui see ka on.

Taebla gümnaasiumi alles jäämiseks kogutakse allkirju | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Lääne-Nigula vallavolikogu otsustas 24. septembril, et järgmisel aastal ei avata Taebla gümnaasiumis enam 10. klassi. Selle kohta saab pikemalt lugeda siit. […]

KodanikN
9 aastat tagasi

Kui pisikesed kinni panna läheb rahvas ikka linna ära ja lapsed ka linna kooli. Vana kutsekooli asemele võiks uus kool tulla.

Elli
9 aastat tagasi

Äkki alustaks sulgemist nendest väikestest põhikoolides, mitte valla ainukesest gümnaasiumist! Ja Mikk arvan, et sinu andmed on valed, sest gümnaasiumis käib teisigi selle valla lapsi. See on küll vale info, et valla lapsed saavad kooli tasuta. Sõidukaarte jagatakse küll selles vallas nägude järgi!!! Kellel vallas head suhted need ka saavad tausta kaardi
.

...
9 aastat tagasi

Mis moodi on see vallale kasulik, kui gümnaasium suletakse ? Noored peale 9.-dat kassi lähevad lihtsalt vallast välja mujale õppima, kuidas siis saakski vald areneda, kui noored välja sõidavad ? Riigile on see muidugi kasulik, kui kõik koonduvad riigigümnaasiumitesse, aga lapsed ja nende vanemad? Selline ongi suhtumine, peaasi et riigil ikka vähem raha kuluks.
Ehitage siis kool, mis on küll väike kuid kuhu mahuks ka gümnaasium ära, ehk siis on uude majja tulijaid kah rohkem. Loodan et õpilased, õpetajad ja lapsevanemad seisavad selle eest, et meile kallis gümnaasium jääks !

võõras
9 aastat tagasi

Minu teada on Noarootsi vallal üks põhikool ja kõik. Gümnaasium on ju riigi oma.

kaval-ants
9 aastat tagasi

Kus see maasool kaob?Pensile läheb…Ning põhikool tuleb meil kõik-see -uhkem ja suurem,võtke osa…!Ehk teha õhtukool gümnaasiumiealistele,kes soovivad kaugõpet?

Jürka
9 aastat tagasi

Vale puha! Ei ole sulgemise otsustanud ametnukud, vaid auväärsed volikogu liikmed ja veel viimane võimalus võidelda Taebla Gümnaasiumi sulgemise eest enne L-N valla ak viimast lugemist. Vallaelanikud rääkige oma piirkonna saadikutega – analüüs, miks, kuidas ja mispärast? Lähevad õpilased,lapsevanemad, töökohad, õpetajad, kes on “maasool”, kes hoiavad piirkonna pärandit, kultuuri jne. jne. Nagu vanasõna ütleb üheksa korda mõõda ja siis lõika! Mõtleme ja võitleme veel, veel on võimalus? Aga Lihula, Kullamaa kus on elanikke kordades vähem kui Taebla piirkonnas, aga Noarootsi Gümnaasium, kus vald panustab gümnaasiumi erisuse loomisele, nii et üle vabariigi sõidetakse Noarootsi Gümnaasiumi õppima, miks siis Taebla Gümnaasiumis pole… Loe rohkem »

...
9 aastat tagasi

LÜG-i võib teha klassikomplekte niipalju kui on soovijaid-kuni viis ja kõik erikallakuga nagu nõuk.ajal,et vahetunnil voorisid ühest maja otsast teise,ja muud ei jõudnudki -nii oli minu ajal…Jaanus Mägi kartis ammu,et ükskord Taeblas kindlasti enam gümnaasiumi pole….

Anion
9 aastat tagasi

Jaanus ammu öelnud,et úkskord Taeblas kindlasti enam gümnaasiumi ei ole…..Pange siis asjad “paika” ja hulgem lapsi valmis vorpida?Mis segab?