Dokumentide riigilõivu hinnad tõusevad 22 protsenti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti pass. ReproEesti pass. Repro

Rahandusministeerium saatis valitsusele kinnitamiseks riigilõivuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi tõusevad isikut tõendavate dokumentide riigilõivu määrad keskmiselt 22 protsenti.

Kehtestatavad isikut tõendavate dokumentide riigilõivu määrasid on võrreldes kehtivatega tõstetud keskmiselt 22 protsenti, sest riigilõivudest laekuvad tulud ei kata nende väljastamise kulusid, selgub eelnõust. Praegu kehtivad riigilõivude määrad on aastast 2011, kui lõivud arvutati sendise täpsusega ümber kroonidest eurodeks. Eelnõu eesmärk on lihtsustada riigilõivude tasumist ja haldamist ning esitada edaspidi riigilõivumäärad mitte sendi täpsusega, vaid eelnõus esitatud reegli kohaselt täiseurodes, seisab eelnõu seletuskirjas.

Kui praegu on kodaniku passi ja välismaalase passi riigilõiv 28,76 eurot, siis uue eelnõu kohaselt tõuseb see 40 euroni, ID-kaardi riigilõiv 24,28 eurolt 25 euroni ning elamisloakaart 30,67 eurolt 35 euroni. ID-kaardi ja passi korraga taotlemisel on riigilõiv praegu 38,34 eurot, kuid tõuseb eelnõu järgi 50 euroni. Elamisloakaardi ja passi korraga taotlemise riigilõiv tõuseb praeguselt 63,91 eurolt 65 euroni. Digi-ID riigilõiv tõuseb 15,97 eurolt 25 euroni ning mobiil-ID riigilõiv 7 eurolt 10 euroni.

Kodaniku ja välismaalase passi soodushinnaga riigilõiv tõuseb seniselt 14,38 eurolt 20 euroni, ID-kaardi soodushind 6,39 eurolt 7 euroni, elamisloakaardi soodushind 6,39 eurolt 7 euroni, ID-kaardi ja passi korraga taotlemise soodushind 19,17 eurolt 25 euroni ning elamisloakaardi ja passi korraga taotlemise soodushind 19,17 eurolt 25 euroni.

Rahandusministeerium võttis riigilõivumäärade arvestamisel arvesse, et ID-kaart ja elamisloakaart on kohustuslikud isikut tõendavad dokumendid alates 15. eluaastast ja sellest lähtuvalt on nende riigilõivumäärad madalamad reisidokumentide riigilõivumääradest.

Seadus on plaanitud jõustuma tuleva aasta 1. jaanuaril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
KodanikN
9 aastat tagasi

Ja kehtivust ka lühendati et saaks ikka tihemini kasseerida.

hea plaan
9 aastat tagasi

Nii et kui sul piisavalt raha ei ole, ei saa ka Eesti riigi kodanik olla.. ja nii me viie rikkama riigi hulka saamegi…

riiklane
9 aastat tagasi

ei no mida iganes kõike ainult tõstetakse aga palkasi laste toetusi jne minge riik ka perse tõesti ainult kaseerite rahasi muud ei midagi

K.Alle
9 aastat tagasi

Kas tohiks öelda: KÄIGE PUTSI, NÄRAKAD!

riiklane
9 aastat tagasi
Reply to  K.Alle

õige

kana
9 aastat tagasi
Reply to  K.Alle

sellest on vähe,tuleb keegi ära taguda

2.kodanik
9 aastat tagasi

Aga ärge unustage, et varsti miinimumpalk 800 EUR. See 22 protsenti on ju nohu… :)))

riiklane
9 aastat tagasi
Reply to  2.kodanik

800eure kindlasti usun ma jee et min palk tõuseb selleni

Maakas
9 aastat tagasi

Uuest aastast tõusevad ka Riigikogu liikmete palgad aga raha pole palgatõusuks ja nii leitakse võimalus. Meiesugused olgu rahul ka ühe protsendiga.

nii on
9 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Uuest aastast tõstetakse tavaliselt palka igas suures riigiasutuses, ka haapsalu lv tõstab iga aasta oma palkasi minimaalselt 5 prossa, nii ka järgmine aasta.

riiklane
9 aastat tagasi
Reply to  Maakas

nii see paraku on

kodanik
9 aastat tagasi

Ikka päris müstika….

ohjah
9 aastat tagasi

Valitsus on üks huvitav asi – 1% “keskmise” palga tõusu aastas presenteeritakse, kui töövõitu ja teise käega lajatatakse 22% hinnatõus riigiteenustele, mille tagamise eest tegelikult ka makse makstakse …