Kooseluseadus jõuab riigikogu istungile oktoobris

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Riigikogu õiguskomisjon otsustas, et 40 riigikogu liikme poolt algatatud kooseluseaduse eelnõu läheb riigikogu istungile teisele lugemisele 7. oktoobril ning kui see lugemine lõpetatakse, toimub eelnõu lõpphääletus 9. oktoobril.

Eelnõu teise lugemise lõpetamist toetas viis komisjoni liiget, vastu oli sellele neli. Õiguskomisjon hääletas tänasel istungil 23 muudatusettepanekut ning tõi seadusesse sisse näiteks viite registreeritud elukaaslaste perekonnale.

Kui algselt vajanuks eelnõu vastuvõtmiseks vähemalt 51 saadiku toetust, siis komisjonis täna otsustatud muudatuse kohaselt see enam nii ei ole. Nüüd piisab kooseluseaduse vastuvõtmiseks sellest, kui eelnõu poolt hääletab rohkem saadikuid kui selle vastu.

„Üks kriitika sellele eelnõule on olnud, et eelnõu algses tekstis oli küll kirja pandud registreeritud elukaaslaste omavahelised õigussuhted, kuid polnud viidatud nende juures elavatele võimalikele teistele perekonnaliikmetele ehk lastele,“ lausus õiguskomisjoni esimees Neeme Suur (pildil). „Viisime eelnõusse sisse parandused, mis annavad kaitset ja laiendavad ülalpidamiskohustust ka registreeritud elukaaslaste perekonna teistele liikmetele.“

Kooseluseaduse eelnõu annab mitteabielulises kooselus elavate isikutele võimaluse oma kooselu registreerida ja seeläbi reguleerida omavahelisi õigussuhteid. Kooseluseaduse reguleerimisalasse kuulub kooselulepingu sõlmimise kord, registreeritud elukaaslaste õigused ja kohustused ning kooselulepingu lõppemise alused. Seaduseelnõu võimaldab ka  samasoolistel paaridel oma kooselu registreerida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
75 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
haapsallane
9 aastat tagasi

Siin ongi paar-kolm “põhitegijat”, kes LE-s kisavad täiest kõrist, aga tänaval vastu tulles on siidised ja kohevad. Rääkimata muidugi sellest, et üks inimene kommenteerib saja erineva nime alt. Teksti stiili ja kirjaoskamatuse järgi võib aimata, et need on suuresti üksikud EKRE ja SAPTK (palun vabandust, kui eksisin!) “agendid”, kes levitavad siin viha ja sallimatust. Kasutaja “kurg” on muidugi eriline rets, kes sõnu ei vali, aga sellistega tegelen ma iga päev.

********
9 aastat tagasi

Seda juhtub tavapaaridelgi!

Septembrikuu
9 aastat tagasi

erakondade reitingud näitavad, et rahvas toetab valitsuse poliitikat..pole siin homofoobidel midagi kobiseda.. teie sõda on juba kaotatud.. Seadus võetakse vastu ja asi korras.. Jääb üle vaid oma kibestumust kommentaaridesse välja valada.. Haapsallane – müts maha.. tuld punanahkadele))))

täht
9 aastat tagasi
Reply to  Septembrikuu

eks me pea siis leppima teadmisega, et kes ees- see mees.

haapsallane
9 aastat tagasi

Sina oledki: ignorantne, küündimatu ning madalalaubaline hall mass. 🙂 Sa esindad oma kommentaariga väga selgelt pööbellikku diskurssi.

Teiste
9 aastat tagasi

tülisse poleks vaja sekkuda,aga-kõik homoseksuaalsed pole ühe vitasaga löödud.Mina austan kumbagi poolt.Traditsioonilist peret kindlasti .Mõistan ka homovastaseid,kellel oma stressid hoiavad mõtlemist kinni.Oleme erinevad,ja kui juhtub,et teineteist ei sallita,tuleks hoida nende seltsi,kellega klapp.Võidelda pole vaja.Õigus ei saa olla praegu ühel leeril,vaid-õiged on mõlemad.

Anonüümne
9 aastat tagasi

Üks meie meesnäitleja,kes ka vahel naisi etendab,oma naljanäolises etteastes tõi välja,kuidas eesti rahvas ise endale kannatusi valmistada armastab.,,Tuljaku,,viisil olevat üks väliseestlastest homopaar laulnud:P…se,ma panen ennast põlema,suure-suure leegiga!,, Aga pole vaja-kõik on korras,seadus tuleb!Jumal on meid nii loonud ja peamine on,et nautige elu.See diskussioon kahe vastaspoole vahel on siin nagu kaks ussi tõstaksid päid,et kumma pea siis kõrgemale ulatub…Aga -me oleme võrdsed-isegi,kui meid,homosid,on vähem.

haapsallane
9 aastat tagasi

Aplaus!

ongi
9 aastat tagasi

nii-kari karja vastu….kas rahumeelselt kokkuleppele jõuaks?Kes veel siin kiusu ajab-järagu oma mütsi!

no nii!
9 aastat tagasi

EI lase end häirida karjakate kisal…..Ühes Hispaaniamaa linnas peeti üle-maailmne homode ja lesbide kokkutulek,kus oli selliseid inimesi kokku tulnud……kordades rohkem,kui Eestis on elanikke kokku üldse-vist sel aastal isegi…..Nii-sellist rahvamassi te ei kujuta hästi ettegi?Siin POLE enam millestki rääkida:kõik selge niigi.Ja loomulikult olid sel üritusel vaid ainult need,kel oli võimalust sinna minna,tegelikult on neid ju palju rohkem.

Nonii,
9 aastat tagasi
Reply to  no nii!

teeme nüüd nii, et esiteks lähed peegli ette ja vaatad, kes seal on – ega ometi mitte üks karjakas? Ja teiseks ei tähenda oma arvamuse omamine automaatselt teise mahatampimist.

kes kuidas
9 aastat tagasi
Reply to  Nonii,

Mina loen “no nii” kirjutisest välja, et neid omasoo iharaid või kes kuidas nimetab on nii suur mass mida me oska ette kujutadagi. sina aga loed hoopis, et sinu arvamust tahetakse maha trampida. Kui kooseluseadus vastu võetakse, siis ei tähenda see ju seda, et seda praegust peremudelit ei aksepteerita või keelustatakse. Mina mõtlen, et miks neid nii palju on. Need inimesed on ju kasvanud kõik kuskil peres. Järelikult oleme kuskil miskit kihva keeranud…kas mitte tahtmises olla võrdsed. Kui miski vabaks anda, siis võibolla need inimesed tahagi enam kooselu- käivad niisama “ehal”.

haapsallane
9 aastat tagasi
Reply to  kes kuidas

Aga miks sa üldse oma pead murrad sellepärast, kui palju kedagi on ja kes kelle juures “ehal” käib või ei käi? Siin ongi probleem selles, et ronitakse inimeste magamistuppa, nägemata kooseluseaduse taga midagi enamat kui suguakt.

kes+kuidas
9 aastat tagasi
Reply to  haapsallane

Pea murdmine ja mõtlemine on kaks erinevat asja. Oled tähele pannud kui palju küsimusi esitavad väikesed lapsed, sest neil on huvi elu vastu. Ja need, kes vastuseid vanematelt ei saa, saavad selle kuskilt mujalt. Ega piilumine olegi see kõige hullem. Muide Sofi Oksanen on isegi sellest raamatu kirjutanud. Kui ikka ema toonitab, et meile pole mingit haisvat meest vaja, siis tütar võtabki elukaaslaseks naise. Või ollakse lapsepõlves ilma jäänud emaarmastusest ning kooselus teise naisega realiseeritakse see. Ükskõik, mis on omasooliste kooselu põhjuseks- sellest ei sünni elu, aga mehe ja naise kooselu on ikkagi see, mis võimaldab elu edasi viia. Aga… Loe rohkem »

kes+kuidas
9 aastat tagasi
Reply to  haapsallane

Kui kaks samasoolist inimest teineteist armastavad ning väärtustavad on see igal juhul parem kui mees ja naine sunnivad ennast koos elama.

haapsallane
9 aastat tagasi
Reply to  kes kuidas

Vaidlen vastu, homoseksuaalid ei ole steriilsed, ka nemad saavad lapsi. Mujal maailmas on selleks surrogaatemadus (mida kasutavad loomulikult ka heterod), lapsendamine, ja muidugi ka nn kokkuleppe-viljastumine, kus muidu üksikud inimesed olenemata täiesti seksuaalsest orientatsioonist otsutavad lapsi saada. On ka selliseid, kellel on lapsed eelnevast kooselust. Nii palju kui maailmas ringi vaadata, on pered erinevad, olenemata sellest, millise seksuaalse orientatsiooniga on nende vanemad. On õnnelikke lapsi geiperekondades, on õnnelikke lapsi heteroperekondades, on õnnetuid samuti mõlema variandi puhul. Põhjused on mujal kui seksuaalses orientatsioonis. Mis puudutab väikseid lapsi, siis tulebki neile asju rääkida nii nagu nad on, mitte luua mingeid stereotüüpe juba… Loe rohkem »

Mnjah:)
9 aastat tagasi
Reply to  haapsallane

Ega seaduse teksti lugemine ei tähenda veel seda, et sa saad seaduse sisust ja seostest teiste õigusnormidega ning õiguse struktuuris paiknemisest aru. Selgita siis, et mis vahet on abielul ja kooselul, kui mõlemas on poolteks on mees ja naine? See teema on sinu jaoks nähes sinu eelnevaid kommentaare hoomamatu ning arusaamatu. Minul on küll lõbus sinu jutte lugeda:)

A.E
9 aastat tagasi

Lugupeetud Riigikogu liikmed, palun ärge lõhestage eesti rahvast, ärge tehke seda kunagi, aga eriti mitte praegu, kui meil on palju suuremaid probleeme ees ootamas kui mõne protsendi inimeste soov oma eripäraga avalikult eputada.

Võtke, palun, Kooseluseadus praegu menetlusest maha ja küsige kunagi rahulikemal aegadel, kas eesti rahvas aktsepteerib homoabielusid. Kui see saab olema rahva enamuse arvamus, mis siis ikka – siis tuleb leppida.

Lugupidamisega,

Ants Erm
Eesti Põhiseaduse eelnõu üks autoritest
Põhiseaduse Assamblee liige

M.
9 aastat tagasi
Reply to  A.E

Üks ülalpool kommenteerinu arvas, et eesti rahvas on ühiskonnana alles esimesel pulgal üheksaastmelisest redelist,- jaa, aga vahest on ka nõnda, et tõesti, meile on võõras loodusega surkimine, me elame oma vaimus suuresti veel metsas ja põldudel, maarahvas, nagu me oleme,- sealt ammutame elutarkust ja väge. Ja näeme, kuidas looduses asjad käivad. Kõik muu on aga nagu laat ja liigsest heaolust halvaks läind vaimu sonimine.

Mõte
9 aastat tagasi
Reply to  M.

Tahtmatult hakkad mõtlema, et Riigikogu tahab jälle Euroopa ees kannuseid teenida, hoolimata oma rahvast, oma inimestest – selles mõttes oleme tõesti omadega metsas, näeme vaid puid, mitte inimhingi.

haapsallane
9 aastat tagasi
Reply to  A.E

Nii lugupeetud inimene, kuid tuleb Riigikogule adresseeritud avaldustega Lääne Elu kommentaariumisse. Kuidagi piinlik.. ja koomiline ühtaegu. 😀