Lihula ja Hanilaga võib ühineda ka Tõstamaa vald

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lõuna-Läänemaa ja Põhja-Pärnumaa nelja valla liitumislainega on ühinemas Pärnumaalt Tõstamaa vald, omavalitsuse ühinemist hakkab nõustama Mikk Lõhmus Lääne-Nigulast.

Ettepaneku kaasata Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla liitumisläbirääkimistesse ka Tõstamaa tegi Varbla vald augustis. Varbla vallavanem Sivar Tõnisson ütles, et Tõstamaale tehti ettepanek, sest Varbla ei saa ega taha piirinaabrit liitumisläbirääkimistest välja jätta. Varblal on ühine piir Koonga, Hanila ja Tõstamaa vallaga.

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu ütles, et on ettepanekust teadlik, kuid ametlikult pole see tema lauale jõudnud. Rõhu sõnul näeb Tõstamaa oma identiteeti Pärnumaa osana ja ühinemisvõimalus läänlastega on pigem teoreetiline.

„Kõne alla võiks tulla Varbla. Lihula, Koonga ja Hanilaga on seosed nõrgad,” ütles Rõhu.

Tõstamaa vallavolikogus tuleb läbiääkimiste ettepanek arutusele tõenäoliselt septembri lõpus.

„Nüüd tuleb oodata, mida Tõstamaa ütleb. Oktoobriks peab olema selgus majas,” sõnas Hanila vallavanem Arno Peksar.

Oktoobrist alustab Lõuna-Läänemaa ja Põhja-Pärnumaa valdade liitumise koordinaatorina tööd Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Lõhmus nõustas eksperdina ka Oru, Taebla ja Risti valla liitumist Lääne-Nigula vallaks.

Lõhmuse sõnul on plaanitav uus omavalitsus üks Eesti keerulisemaid piirkondi.

„Ajalooliselt on ta olnud ääremaa. Tohutu suur hajaasustusega territoorium,” ütles Lõhmus.

Lõhmuse sõnul ongi ainus ala seni ühendav haldusüksus olnud kunagine Lihula rajoon, mis hõlmas Lihula, Koonga, Hanila ja Varbla valla.

Liitumisläbirääkimisi hindas keeruliseks ka Sivar Tõnisson. Paar parajat komistuskivi Tõnissoni sõnul on valla keskus ja koolivõrk. Tõnissoni sõnul polnud liitumisläbirääkimiste ettepanekule eelnenud mitteametlikel jutuajamistel Lihulast üldse juttu.

„Juttu oli pigem sarnaste omavalitsuste liitumisest, kus tekiks võrdne partnerlus. Lihula puhul kaldub kaalukauss viltu,” sõnas Tõnisson.

Et liitumas on kaks Lääne- ja kolm Pärnumaa valda, kipubki kaalukauss kalduma Pärnu maakonnaga liitumise poole. Koonga on juba varem öelnud, et ühendvallast peaks saama Pärnumaa osa. Tõnisson ütles, et Varblal ei ole pähegi tulnud mõte tõmbekeskusest Lihulas ja maakonnalinnast Haapsalus.

„Ka osa Lihula ja Hanila rahvast käib Haapsalu asemel asju ajamas Pärnus,” sõnas Tõnisson.

Ettepaneku liitumisläbirääkimisi alustada tegi suve alguses Koonga vald. Juuni lõpus võtsid Hanila ja Lihula ettepaneku vastu. Varbla tegi seda augusti lõpus.

Lihula, Hanila, Koonga, Varbla ja Tõstamaa ühendvald Eesti suurima omavalitsusena haaraks ligi 1000 ruutkilomeetrit Pärnumaast ja üle 600 ruutkilomeetri Läänemaast. Kokku elaks hiigelvallas 7500 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mari+Kisa
9 aastat tagasi

Käin jah Pärnus, autojuppe ostmas, erakorralises med abis, ka kiirabi viib meid Pärnusse, randa lähen Pärnusse või Valgeranda. Pole aastaid Haapsalus käinud.

ajakirjanikult
9 aastat tagasi

on see kirjutis vaga hüplev ning kaootiline. Raske mõista.

Haadi+haa
9 aastat tagasi

Ja järele jääv Põhja-Läänemaa ühineb Harjumaaga.Keskus tuleb Tallinna.Tore.Ei peagi Tallinna kolima.Seda tahtsimegi.