1

Maaleht: Mida te seal Vormsi saarel ise ikka suudate!

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

maaleht vormsistMaaleht, 4. september 2014. Repro: Urmas Lauri

Kuigi pealinna ärimehed võtsid võimu Vormsi saarel enda kätte ja juhtisid valla eelarvesse võimsa tulumaksujoa, on paljud kohalikud tuleviku pärast mures, kirjutas Peeter Ernits Maalehes.

Uus ajaarvamine algas Vormsil 2009. aastal. Pärast seda kui 79 uut inimest valimiste eel end äkitselt sisse kirjutas, läks rooliratas kindlalt ühe seltskonna kätte. Valimisliit Ka Talvel Vormsil (KTV) sai üheksapealises volikogus tervelt kuus kohta.

„Saavutati see, et valla volikogus istub OÜga Tuulepark seotud Ove Koskla, keda pole Vormsil kunagi varem nähtud,“ kirjutas Barbi Pilvre oma blogis. OÜ Vormsi Tuulepark püüab maid kokku osta, näiteks vanematelt rootslastelt.

Vallavanemaks tõusnud ärimees Urmas Pau jutustas kõigile, kuidas Vormsi saab peagi energiamajanduslikult iseseisvaks. Vallavanema vaimusilmas võinuks saarele senisest viis korda rohkem inimesi elama tulla ja isegi siis ei seganuks miski nende privaatsust.

Paraku tõmbas saarerahvas tuulepargile 2010. aasta suvel vee peale. Ka nutika saare asi on toppama jäänud.

Pealinna omade toel on valla tulumaksubaas 80 : 20 nende kasuks. Raha voolab tillukesse omavalitsusse lausa joana. Turismitalu majandava ja lihaveiseid pidava ettevõtja Anu Strengi hinnangul on kogukond lõhki. „Jah, tulumaksu küll laekub hästi, kuid kohaliku elu suretab see välja,“ hindab ta.

Praeguse vallavanema, IRLi kuuluva Tanel Viksi sõnul tegeleb opositsioon võõraviha õhutamisega. Tegelikult olevat inimesed siia tulnud nn Savisaare Tallinnas vohava korruptsiooni eest.

„Häda on selles, et kõike mõõdetakse rahaga,“ arvab kirikuõpetaja Rajando. „Raha on vajalik, aga kõik see, mida tehakse, ei tohiks käia kogukondliku usalduse arvel, mida on pikema aja jooksul üles ehitatud. Nii ei saa edumudelit ehitama hakata. See ei vii kuhugi.“

„Kui hakatakse elu laiendama, tuleb ka olemasolevaga arvestada,“ nõuab Rajando.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Vormsi volikogu umbusaldas revisjonikomisjoni esimeest Maalehe artikli pärast | Lääne Elu

[…] piisk oli Maalehe artikkel,” ütles Ivo Sarapuu eile Lääne […]

wpDiscuz