0

Meie Maa: Läänemaal saavad mälestuskivi kolm saarlast

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

meiemaa_03Läänemaal Noarootsi vallas Põõsaspea rannas saab laupäeval, 6. septembril mälestuskivi 1951. aastal lahingus nõukogude piirivalvuritega hukkunud neljaliikmeline eestlastest luuregrupp, mille liikmeist kaks olid saarlased ja kolmas mees poolenisti saarlane, kirjutas Saaremaa ajaleht Meie Maa.

Mälestusmärgi oma raha ja innuga rajanud Saaremaa ettevõtjal Hugo Tõrsil hukkus tolles lahingus onu, Lembit Ustel, kes oli tolle luurerühma komandör. Tõrsi sõnul osales samas rühmas veel 1924. aastal sündinud Leisi mees Aksel Pors, seegi saarlane.

Kolmas, isa kaudu poolenisti saare verd mees oli kapteni aukraadis Priidu Põld, kes oli nii kõva mees, et ajas 1947. aastal Nõukogude piirivalve silme all ära kalatraaleri Merituul, ütles Meie Maale Tõrs. Tolle traaleriga põgenes Gotlandi saarele üheksaliikmeline eestlastest laevameeskond.

“Kaks olid luuregrupist puhta saarlased ja kolmandal isa saarlane,” lisas Tõrs.

Rootsi luureteenistus pani luurerühma kokku N. Liidu võimu alt pagenud eestlastest ning saatis Eestisse. Grupp randus 1951. aasta 2. septembril kella 20.30 aegu Põõsaspea ehk Spithami neemel, kus neid aga juba ootasid ees piirivalvurid. Kõik luurerühma liikmed hukkusid lahingus ja kaotusi kandsid ka Vene piirivalvurid, kelle seast hukkus ohvitser.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz