Laupäeval süttivad muinastuled

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kiideva muinastuli Foto: Arvo Tarmula

Muinastulede öö. Foto: Arvo Tarmula.

Laupäeva päikeseloojangul süttib Läänemaal vähemalt paarkümmend muinaslõket, terves Eestis on registreeritud üle 400 lõkke.

Kolmapäevaks oli muinastulede öö kodulehel teada antud paarikümnest Läänemaa lõkkekohast. Nende hulgas on neid, kuhu oodatakse suuremat rahvahulka ja pakutakse ka muusikaprogrammi, aga ka neid, mis on kavas süüdata vaid oma pere või sõpruskonna seltsis.

Muinastulede rohkusega paistab silma väike Osmussaar, kus kaks seltskonda süütab kokku kolm muinaslõket.

Kõige suuremat rahvahulka, paarisadat inimest oodatakse Haapsalus Aafrika rannas, kus muinastuli süüdatakse Vana Haapsalu Seltsi eestvedamisel.

Rahvarohke üritus tuleb veel Kiideval, kus kohalik külaselts peab muinastulede ööd aasta üheks suuremaks ettevõtmiseks.  Seal astuvad enne tule süütamist üles Vigala tantsutrupp"Singirullid" ja tantsuks mängib ansambel Mart Bänd.

Lõkketule juurde kõlab muusika ka Svibys, Roosta puhkekülas ja Spithami puhkemajas.

Vormsil Svibys mängib meeleolu loomiseks Eesti parim torupillimängija. Spithami puhkemajade hoovil eelneb lõkkesüütamisele eksklusiivne džässkontsert, kus esineb Laura Remmel koos Raivo Tafenau ja Jürmo Eesperega.

Roosta puhkeküla muinastule süütamist aitab läbi viia surfiklubi Surfar, kes lisab lõkkele omalt poolt kümmekond pakuküünalt ja pakub pärast lõkkesüütamisi ka muusikalist meelelahutust.

Matsalu lahe kaldal Keemu sadama kiigeplatsil süüdatakse muinaslõke ja suvel tehtud heinaskulptuurid, lauldakse pärimuslikke lõkkelaule.

Muinastulede öö traditsioon sai alguse rohkem kui 20 aastat tagasi

Muinastulede süütamise taaselustamine algatati Eestis ja Soomes 1992. aastal. Kord aastas süüdatakse lõkked, meenutamaks ajaloolisi mereäärseid tulesid, mida meie esivanemad süütasid, et anda märku naabritele ja meresõitjatele.

Tänapäeval süüdatakse augusti viimasel nädalavahetusel piki rannikut lõkked, et luua ühiselt lõkete kett ja koos mere ääres üritust tähistades edastada positiivseid mõtteid ja sõnumeid. Lõket süüdates antakse märku, et hoolime ühisest Läänemerest.

Seda, kus süüdatakse muinastuled, saab näha muinastulede öö veebilehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments