Ainažis paigaldati Otto Tiefi kunagisse elukohta mälestustahvel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Eile, Otto Tiefi 125. sünniaastapäeval avati Lätis Ainažis, kus Tief kümmekond aastat elas, mälestustahvel.

Mälestustahvel paigaldati majale, kus Tief toona elas Peeter Ilusa algatusel. „Tema rahastas ja korraldas tahvli paigaldamise,“ ütles Eesti endiste metsavendade liidu juhatuse liige Heiki Magnus.

Otto Tief Elas Ainažis paguluses aastail 1965-1976. „Eestis ei lubatud tal elada,“ selgitas Magnus.

Ainažisse mindi Lääne malevast kaheksakesi. „Liputoimkond oli ka kaasas,“ lausus Magnus.

Kaitseliidu Lääne maleva poolt asetati mälestuskimp. „Aga see on ka terve Läänemaa ja kogu Kaitseliidu poolt,“ ütles Heiki Magnus.

Mälestustahvli õnnistas Kaitseliidu Pärnu maleva kaplan Eduard Kakko. Kõnelesid Heiki Magnus, Kaido Kama ja Tori kiriku nõukogu esimees nooremleitnant Jüri Kask.

22. septembril tähistatakse Eestis vastupanuvõitluse päeva, sel päeval 1944. aastal pidas Ridala vallas Põgari palvemajas oma viimase koosoleku Otto Tiefi valitsus.

„Meie meenutasime Tiefi valitsuse olulisust eelmisel nädalavahetusel Ridalas peetud ajaloopäeval,“ ütles Heiki Magnus.

Otto Tief

  • Otto Tief VR II/3 (14. august 1889 Uusküla, Rapla vald – 5. märts 1976 Ahja, Põlva rajoon) oli Eesti Vabadussõja ajal sõjaväelane ja hiljem poliitik. Vabariigi Valitsuse moodustaja ja peaministri asetäitja 1944. aastal.
  • 18. septembril 1944 moodustas Eesti Vabariigi Valitsuse Eestis nn Otto Tiefi valitsuse.
  • 10. oktoobril 1944 Tief vangistati juunis 1945 mõisteti talle kümneaastase vangistus.
  • Pärast vangilaagreid elas Ulutau rajoonis Kasahstanis. Tal oli keelatud Eestisse tulla.
  • 15. mail 1955 sai ta Ulutaust tähtajatu passi ning kolis oma õe Leena Massovi juurde Rapla rajooni Kommunismi Tee kolhoosi.
  • Eesti NSVs otsustas KGB Otto Tiefi oma teenistusse saada, kuid Tief keeldus koostööst, mille tulemusel ta vallandati 1958. a töölt ja ta lahkus Eestist sugulase juurde Donbassi Mospino linna.
  • 1965. aastal kolis Tief Läti NSVsse Heinastesse (Ainaži). Elu lõpuaastal pääses Tief taas Eestisse, olles ravil Ahja haiglas, kus ta suri 5. märtsil 1976.
  • Tief maeti Tallinna Pärnamäe kalmistule ning maeti 4. aprillil 1993 ümber Tallinna Metsakalmistule.

Fotod: Heiki Magnuse erakogu

Otto Tief Lätis (1) Otto Tief Lätis (2) Otto Tief Lätis (3) Otto Tief Lätis (4) Otto Tief Lätis (5) Otto Tief Lätis (6) Otto Tief Lätis (7) Otto Tief Lätis (8) Otto Tief Lätis (9) Otto Tief Lätis (10) Otto Tief Lätis (11) Otto Tief Lätis (12)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments