Ilmateenistus: Ilm keeras vihmale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2014-08-13Täna öösel suundus üle mere Soome poole järgmine madalrõhulohk ja selle tihedamaid vihmapilvi või Lääne- ja Loode-Eestisse jõuda. Päeval saab Venemaa kohal mõjusamaks kõrgrõhuala ning Eesti jääb läänepoolse madalrõhuala ja ida pool oleva kõrgrõhuala piirimaile. Mõnes kohas sajab hoovihma, on võimalik äike. (50-75%). Edelatuul muutub tuntavamaks, puhanguid on sisemaal 12, rannikul 15 m/s. Sooja on öösel 12..16, rannikul kuni 19, päeval 19..24°C.

Neljapäeva (14. augusti) öösel on mõjusam kõrgema rõhuga vöönd ja saju võimalus vaid üksikutes kohtades. Edela- ja lõunatuule puhanguid on öö hakul rannikul kuni 14 m/s. Sooja on 11..15, rannikul kuni 18°C.
Päeval suundub Kesk-Euroopast kirdesse uus madalrõhkkond. Tänastel andmetel liigub see piki Venemaa lääneserva kirdesse. Samal ajal läheneb merelt uus madalrõhulohk. Nõnda on tihedamat vihmasadu Eesti ida- ja lääneserva oodata. Puhub lõunakaare tuul 2-8 m/s. Sooja on 17..21°C.

Reede (15. augusti) öösel madalrõhkkond eemaldub, taevas saab lühiajaliselt selgemaks ja vaid üksikutes kohtades on sajuhood võimalikud. Päeval jääme Skandinaaviat katva madalrõhuala serva. Rünksajupilvede arenguks on tingimused soodsad, on äikese võimalus. Puhub mõõdukas edelatuul. Sooja on öösel 10..15, rannikul kuni 18, päeval 19..23°C.

Laupäeval (16. augusti) jääb Eesti madalrõhuala servaalale. Vihma tõenäosus on suur Lääne- ja Põhja-Eestis, veidi väiksem Kesk- ja Lõuna-Eestis (kuni 50%). Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Sooja on öösel 11..15, rannikul kuni 18, päeval 18..23°C.

Pühapäeval (17. augustil) on Läänemere ümbruse kohal nõrk rõhuväli. Öösel võib vaid üksikuid lokaalseid vihmasagaraid tulla. Päeval on aga suurem tõenäosus hoovihmadeks. Tuul on võrdlemisi nõrk ja lõunakaarest. Sooja on öösel 10..15, rannikul kuni 18, päeval 20..23°C. Põhjamerele jõuab uus äge madalrõhkkond ning selle ümber on tihedaid sadusid ja tugevamat tuult.

Esmaspäeval (18. augustil) liigub Põhjamerelt aktiivne madalrõhkkond Skandinaaviasse ja selle serv laieneb üle Läänemere. Toob niiskust lisaks. Vihmasajuala jõuab päevaks Eestisse. Kagu- ja lõunatuul tugevneb. Sooja on öösel 10..15, päeval 19..23°C.

Teisipäev (19. august) tuleb madalrõhkkonna idaservas vihmasadudega. Puhub tugev lõuna- ja edelatuul. Sooja on öösel 12..17, päeval 16..21°C.

Allikas: Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments