Sutlepa mere kalad on kevadisest massilisest hukkumisest taastunud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Surnud kalad (2)Hukkunud kalad Sutlepa meres. Foto: Kaia Ansip

Kevad-suvel teatati Keskkonnaametile mitmel korral suure hulga kalade suremisest Sutlepa meres, mille põhjuseks võis olla kiire temperatuurikõikumine. Kevadel vaheldus kiire soojenemine järsu külmenemisega ja vastupidi – madalas veekogus toimub vee temperatuuri muutus väga kiiresti. Kuigi vaatajale võis hukkuvate kalade nägemine olla hirmuäratav, oli tegemist loodusliku protsessiga, mis olulist mõju veekogu kalastikule ei avaldanud.

Juuli lõpus käisid Sutlepal katsepüüke tegemas Maaülikooli teadlane Teet Krause ja Keskkonnaameti vee-elustiku spetsialist Kadi Lehtpuu. „Kalastiku seisukord oli hea, liigiline koosseis oli tavapärane ja päris rohkearvuline – kogred, hõbekogred, särjed, kiisad, ahvenad. Palju oli ka elujõulisi erinevate liikide noorjärke," ütles Lehtpuu.

Selliseid looduslikke suremusi võib ka edaspidi ette tulla, kuid Keskkonnamet on tänulik, kui märkajad teavitavad, sest kalade hukkumisel võib olla ka teisi põhjusi, mida tuleb uurida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments