Haapsalus peetakse seaküpsetamise maailmameistrivõistlusi

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

siga

Küpsetatud siga. Foto: Eesti Barbecue Assotsiatsioon.

Täna kell 18 algavad Haapsalu promenaadil seaküpsetamise maailmameistrivõistlused, mis on korraldaja Jaan Habichti sõnul sellisel kujul maailmas esmakordsed.

„Ameeriklased, kelle käest me barbecue’d õppinud oleme, nimetavad iga oma suuremat võistlust maailmameistrivõistlusteks. Ameerika maailmameistrivõistlustest võtavad osa ainult ameeriklased,“ ütles Habicht.

Eestis peetavatele maailmameistrivõistlustele oodatakse aga küpsetajaid viiest riigist – Hollandist, Leedust, Ukrainast, Venemaalt ja Eestist. Kokku osaleb üheksa võistkonda.

„Kõikidele (võistkondadele – toimetaja) antakse täna kell 18 kätte 40-44 kg seakered. Need tuleb ühes tükis ära küpsetada. Küpsetusviis on vabalt valitav. Homme kell 13-15 on nende hindamine,“ lausus Habicht.

Autasustamine toimub laupäeval kell 17. Ühes võistkonnas on kuni neli liiget. „Võib osaleda ka üksinda, aga kuna tegemist on pika protsessiga, mis võib võtta kahekohalise numbri tunde, siis üksinda on seda väga raske teha,“ lausus Habicht.

„Küpsetamine käib öö läbi,“ ütles Habicht. Et publikule asi veelgi põnevam oleks, toimub homme ka kaks soojendusvooru, mille raames küpsetatakse kanatiibu ja seasabasid. Nende hindamine leiab aset laupäeval kell 12-13.

„Tulised kanatiivad on rahvusvaheliselt tuntud barbecue kategooria. Minu teadmisel on see üldse esimene võistlus maailmas, kus küpsetatakse seasabasid,“ lausus Habicht. Lisavoorud ei ole võistkondadele kohustuslikud aga Habicht ütles, et tema teada osalevad nendes siiski kõik võistkonnad.

Võistluse võitjat pärjatakse Habichti sõnul karika ja rahalise auhinnaga. Kuna osalevate võistkondade arv on langenud tänaseks üheksale, mis on väiksem esialgu soovi avaldanud meeskondade arvust, otsustatakse uue auhinnafondi suurus täna õhtul peetaval võistkondade koosolekul.

„Vedavaks jõuks on soov teha neid asju, mitte rahaline kasu. See on koostegemise rõõm, toidukultuuri vahetus ja tõeline fun. Hollandlased on sõitnud koos oma ahjuga siia 2400 km kauguselt ja pühapäeval ootab neid samasugune tagasitee,“ ütles Habicht.

Pealtvaatajatele on üritus tasuta. Laupäeval kell 14-16 saab tasuta maitsta võistkondade poolt küpsetatud sealiha. Sööjad võivad oma soovi korral võistkondi ka toetada.

„Igal võistkonnal on laual kohver ja sinna võib oma vabal tahtel raha jätta, hinnates siis selle kaudu võistkonna tööd,“ lausus Habicht.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kas
9 aastat tagasi

ka kilekotiga annetati

täna
9 aastat tagasi

täna pakkusid võistlejad rahvale tasuta enda grillitud siga, välja arvatud eesti võistkond, kes tungivalt nõudis liha eest rahalist “annetust”…

Galerii: Seaküpsetamise maailmameistrivõistluste avamine | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Eile avati Haapsalu promenaadil seaküpsetamise maailmameistrivõistlused. Loe MMi kohta pikemalt siit. […]