Vennad ja õde viivad vanaisa auto Norrasse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

„Vanaisa autoga Põhja-Norra” on projekt, millega sõidavad kaks venda ja õde oma kaaslastega neljapäeva hommikul Zaporožetsi ja kahe Žiguliga Nordkappi vallutama.

Sõidu nimi on täpne, sest vanem vend Peep Aedviir sõidabki vanaisa Žiguliga. Autod ei ole muretsetud ja korda tehtud mitte reisiks, vaid need on igapäevased sõiduvahendid. Kuigi Peep Aedviir on pärast kevadist autoremonti sõitnud autoga maha juba 5000 kilomeetrit, mis on sama pikk maa, kui Norra sõiduks kulub, ei või teada, kuidas auto käitub pideva koormusega.

„Selliste autodega sõideti vanasti Jaltasse suvitama, miks meie ei või Põhja-Norra sõita,” ütles teine vend Tiit Aedviir.

Reisiseltskonnal on peaeesmärk jõuda Nordkappi, kuid kavas on käia ära ka Kirkenäsi ja Lofootide saarestikus, mis on vendade sõnul maailma ilusaim paik.

Eestist võtavad sõitjad kaasa kõik vajaliku: auto tagavaraosad, kütuse, toidu ja riided. „Pagasi kaalust enamiku moodustavad tagavaraosad, aga vaja läheb kindlasti seda, mis maha jääb,” rääkisid vennad ja lisasid, et kui on vaja mõnd Eestisse jäänud osa, saab selle ka kullerfirmaga tellida.

Kui aga on väga suur probleem, jäetakse üks auto mõnda garaaži maha ja sealsed sõitjad paigutatakse teistesse autodesse.

Vennad on teinud ka proovi, kui kaua võtab aega autolt mootori mahavõtmine ja tagasi panemine. Kokku pidi minema neli tundi.

Reisiseltskond ei plaani ööbida mitte hotellides, vaid telkides vabas looduses. Seltskond tahab reisi rahulikult võtta.

Telkimine pole matkalembesele reisiseltskonnale võõras. Nad on ka mõne aasta eest jaanuaris kümnekraadise külma ajal Haeskas telkinud ja lumeonnidki pole vendadele võõrad.

Reisiks on plaanitud 10 päeva. Vendade Aedviirude sõnul on reis pigem lühem kui pikem. Pikemaks ei saa reis minna puhkuste tõttu ja varem tagasi pöörata saavad nad alati.

Eripärane on, et kaks venda ja õde ei ole varem ilma vanemateta koos reisil käinud. Samuti autod, mida tänapäeval eriti ei leia. Näiteks Soomes on kolm Zaporožetsit.

Üks auto on varustatud GPSiga ning nende asukohta ja muljeid saab jälgida aadressil http://vanaisaauto.blogspot.com/

Fotod: Arvo Tarmula

sapikaga norrasse (4)sapikaga norrasse (3)sapikaga norrasse (2)sapikaga norrasse (1)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tore !
9 aastat tagasi

Samad sõnad ! Ilusat resi !

:)))
9 aastat tagasi

Üks äärmiselt sümpaatne perekond! Toredat reisi noortele!