Tarbijahinnaindeksi aastamuutust mõjutas juunis enim elekter

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

TarbijahinnaindeksTarbijahinnaindeksi muutus oli 2014. aasta juunis võrreldes maiga 0,0% ja võrreldes eelmise aasta juuniga –0,4%, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2013. aasta juuniga võrreldes 0,3% kallimad ja teenused 1,5% odavamad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 0,7% ja mittereguleeritavad hinnad langenud 0,7%.

2013. aasta juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim elekter. Võrreldes möödunud aasta juuniga, mil elektri hind oli rekordkõrgusel, oli kodudesse jõudnud elekter tänavu 13% odavam.

Eelmise aasta juuniga võrreldes oli suurem mõju indeksile veel alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis kallinesid aastaga vastavalt 4,1% ja 6%, mobiilsideteenustel, mis olid 13% odavamad, ning piimatoodetel, mis olid mullusega võrreldes 7% kallimad.

Mootorikütus on aastataguse ajaga võrreldes kallinenud 0,8%. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud töödeldud puuvili (11%) ning odavnenud suhkur (31%) ja õunad (23%).

Viimati jäi tarbijahinnaindeksi aastamuutus alla –0,4% perioodil juuni 2009 kuni jaanuar 2010, mil see jäi vahemikku –0,7% kuni –2,2%.

Maiga võrreldes olid juunis tarbijahinnaindeksi suuremateks mõjutajateks mootorikütuse

1,3%-line ja majutusteenuste 10,8%-line kallinemine ning toidu 0,3%-line odavnemine peamiselt 4% odavnenud värske köögivilja arvel. Toidukaupadest kallines kuuga enim paprika (20%) ning odavnesid hiina kapsas (27%) ja tomatid (26%).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments