Väinamere laevagraafikud lähevad täisvõimsusele juba enne jaanipäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

parvlaev

Foto: Urmas  Lauri

Väinamere parvlaevaliinid alustasid teenindamist suve tipphooaja sõidugraafikutes. Saaremaa ja Hiiumaaga ühendust pidavad laevad sõidavad täisvõimsusel kuni 20. augustini.

Väinamere Liinide juhataja Urmas Treieli sõnul tähendab täisvõimsus seda, et Kuivastu-Virtsu ja Rohuküla-Heltermaa liinidel sõidavad korraga kaks parvlaeva kogu aktiivse päevaaja ulatuses vahetpidamata.

„Graafiku tihendamiseks on veel ruumi, näiteks Kuivastu-Virtsu liinile ootavad saarlased pikisilmi tihedamat graafikut ka varasemaks hommikuks, kui saareelanikud mandrile asju ajama sõidavad. Tihedam 35-minutiline graafik algab alles 10:50 reisiga Kuivastust, vaja on aga alustada vähemalt 7:20. Rohuküla-Heltermaa liinil on täisvõimsus reedeti ja pühapäeviti, teistele päevadele on võimalik lisada päeval veel üks lisaring ja laupäeval koguni kolm ringi,“ selgitas Treiel.

Graafikud kinnitab ja lubatud reiside arvu päevade lõikes määrab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Hiiumaa liinil sõidavad parvlaevad Hiiumaa, mis mahutab kuni 140 sõiduautot ja Regula, mis mahutab poole vähem sõiduautosid. „Regula on juba kahjuks viimasel kahel aastal järsult tõusnud mahtudele väikeseks jäänud,“ rääkis Treiel. Hiiumaa liin vajab juba hädasti teist suuremat laeva Regula asemele.

„Jaanipäev saab olema jälle tõehetk, kus kasvavad mahud uute laevade võimekuse proovile panevad. Paraku on sel aastal taas tekkimas järjekorrad, sest laevad hakkavad jälle väikeseks jääma. Kakskümmend kaks aastat teeninduskogemust toob välja arengutrendi. Igale teenindusvõimekuse tõusule, suuremate laevade näol, on järgnenud kiiresti ka nõudluse tõus ja iga 5-7 aasta järel on vaja teha uus tehniline hüpe, et tagada sujuv ühendus Eesti mandriosa ja saarte vahel,“ lisas Treiel.

Treieli sõnul on juba teist aastat järjest igas kuus üleveonumbrid aasta varasemaga võrreldes suuremad ning seega on viimane aeg mõelda kolmandast laevast Saaremaa liinile ja teisest suurest laevast Hiiumaa liinile. Kõige kiiremini saab aga tihendada olemasolevat graafikut.

Jaanipäevaks on suur osa E-pileteid välja müüdud, kuid E-pileteid müüakse laeva mahutavusest kuni 70 protsenti, ülejäänud osa laevast täidetakse üldjärjekorra alusel. Hea ülevaate E-piletite väljamüügist ja vabadest kohtadest saab www.tuulelaevad.ee E-pileti ostukalendrist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments