Juhtkiri: Linn loovutab võimu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Haapsalu linnavõim andis mõne aasta eest riigile ära ühe koolimaja ja sai vastu riigigümnaasiumi. Paanikat oli palju, aga suuremat häda pole olnud. Võib-olla jääbki häda tulemata, sest otsus oli õige.

Nüüd tahab linnapea taas anda ühe tüki linna varast riigile, õigemini suurele riigihaiglale.

Kartused ja kahtlused seisavad veel ees, sest peale kavatsuste protokolli, mis teeb ühele ja teisele osapoolele viisakaid kummardusi, pillub tunnustavaid fraase ja paljutõotavaid lubadusi, meil muud otsustamiseks võtta ei ole. Kui kõik läheb, nagu protokollis lubatakse, peaks kõik jätkuma nagu praegu, ainult et veel paremini. Haigla uksed jäävad 24/7 avatuks. Tallinnast hakkab veel rohkem arste Haapsalus vastuvõttudel käima. Tallinna arstid hakkavad tegema videokonsultatsioone.

Kas see nii läheb või mis sellest lõpuks välja tuleb, kes seda praegu öelda oskab.

Üks on aga selge: Läänemaa haigla üksi olelusvõitluses kaua vastu ei pea. Nagu ka teised maakonnahaiglad, kes püüavad iga hinna eest nina vee peal hoida.

Mis teeb praegu murelikuks? Kui PERH saab Läänemaa haiglas liiga suure võimu, siis mis sunnib teda Läänemaa haiglaga väga pikalt koostööd tegema? Raha on ju alati vähe. On lihtsam ja odavam, kui kõik arstid on Tallinnas ühes suures majas koos. Las patsiendid sõidavad Tallinna head arstiabi saama.

Nõnda on ennegi olnud, et riik hoiab raha kokku ja elanikel tuleb selle võrra rohkem kulutada. Katastroofi ju ei juhtunud, kui Haapsalust kadus sünnitusosakond. Sõidetakse oma autoga Tallinna või Pärnu, ei hakata kiirabigi kutsuma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tondile
9 aastat tagasi

Auu, auu, ärka üles, oled kauaks magama jäänud.

Tont.
9 aastat tagasi

Tead,22.28, tänu hr. Suklesele on linnas sadu töökohti juures( turism ja muu sellega seonduv). Ja sul on võimalus võrrelda linnas toimunud spordi ja kultuuriüritusi Suklese ning Danilovi ja Kallasvee ajal. Hr. Suklese ajal on neid palju rohkem olnud. Ning kui nii tegija oled,siis miks sa juba ise linnapea pole ??

.
9 aastat tagasi

Kas Sukles oma võimu ehk tooli ei taha ka loovutada….midagi võiks eelkäijalt,kadunud Kallasveelt ka õppida, kui midagi ei ole anda,siis tuleb loobuda.

Tiidule
9 aastat tagasi

aga me elamegi riigis,kus hästi elavad ainult terved ja rikkad.Neil on head autod ja piisavalt kütuseraha.Suure rahakotiga pääseb ka kohe arstile. Lisaks korterid pealinnas ,et saab võsukesi elitkoolidesse saata. Vot selline ongi meie edukas Eesti ….

troska
9 aastat tagasi
Reply to  Tiidule

Kes keelab Sinul terve ja rikas olemast? Eriti tervist silmas pidades…

bert
9 aastat tagasi
Reply to  troska

takistab moraali tunne, vaata osadel inimestel on see veel olemas. Kui majandus on suures plaanis toimima pandud kellegi teise arvelt siis see on varguse legaliseerimine mitte majandus. Kas ühiskond peab katma ka need kulud mis jäävad maha selle korraldamisest ? Tervis kahtlemata seda on. Järelikult on kogu süsteem vale sest sandistab inimest

Tiit
9 aastat tagasi

Tegelikult peaks ravikindlustusega isiku ravikulude hulka käima ka transpordikulu, kuidas muidu mõista, et meil on kõigile EV elanikele tagatud võrdselt kättesaadav arstiabi? Talllinnas ja tartus tähendabn see väikest kulu ühistranspordi pileti näol või suisa tasuta transporti, kuid vaatame veidi avaramalt. Haapsalust Tallinna ja tagasi on kütusekulu ca 15l * 1,28 = ca 19 eurot lisakulu, Pärnu veel rohkem ja Tartusse sõidust ei maksa rääkidagi. Ja mis Haapsalu, mis saab siis, kui inimene elab Saaremaal v Hiiumaal? Vot selline võrdselt kättesaadav ja võrdselt “tasuta” arstiabi. Lisaks veel väike nüanss, et Läänlasel v Hiidlasel on kindlasti palju vähem võimalusi seda müstilist 3-6… Loe rohkem »

Oo Jahh
9 aastat tagasi

Karilaid tahab oma mõtetes riigivõimu detsentraliseerida, aga tegudes, (konkreetselt olles Läänemaa Haigla nõukogu liige), soovib juhtimist viia rohkem Edgari mõjuvõimu alla. Häbitu variser…

õudus
9 aastat tagasi

huvitav kuidas saab võimu loovutada kui keegi pole linnavalitsuses arugi saanud mis asi see võim on ja kuidas seda kasutada. Kõik tahavad ikka valitseda.

Kodanik
9 aastat tagasi

hmm, nojah, kahjuks kuuleme liigagi sageli seda, et võimu ja tegevuste tsentraliseerimine on ainult paremuse poole liikumine , efektiivsem jne.jne. Kahjuks jäävad tagajärjed elanike kanda ja enam kui korduvalt oleme saanud tõdeda, et sellised liigutused teps mitte inimeste elu ei paranda-kergenda. Jah, kui efektiivsus oleks ainuke kriteerium üldse riigi olemasoluks siis tuleks kogu riik Tallinnasse kolida ja ka seal kõik ministeeriumid ühte liita. Samas- pisut kurb ja piinlik on tõdeda, et kui mujal maailmas mõistetakse et ainult efektiivsusest, majanduskasvust jms. rääkimine on lootusetult vananenud arusaam ning otsitakse uusi võimalusi justnimelt kogukondade tugevdamiseks (mille hulgas on ka jõuline DEtsentraliseerimine), siis kogu… Loe rohkem »

kas+nii?
9 aastat tagasi

Ainuõige otsus.Asi saab ainult paremaks minna.