Soomes infarkti saanud mees peab maksma 5300 eurot

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

kohus 25.05.2014Kohtuistung 25. mail. Foto: Arvo Tarmula

Soomes töötades infarkti saanud Robert Seli peab kinni maksma oma raviraha 5326 eurot ja kandma kohtukulu, otsustas Pärnu maakohus reedel.

Espoo lähedal töötanud Robert Selit tabas terviserike 2012. aasta 13. märtsil ja ta viidi kiirabiga haiglasse. Tal ei olnud Soomes ega Eestis kehtivat ravikindlustust, Soome pool esitas raviarve Eesti haigekassale.

Haigekassa esitas arve Selile. Kuna Seli seda ei tasunud, läks asi kohtusse.

Seli selgitas kohtule, et ta esitas Soomes haiglale Euroopa Liidu ravikindlustuskaardi, sest see oli tal haiglasse sattudes ainus isikut tõendav dokument. Ta teadis, et kaart ei kehti, aga tal oli surmahirm ja tal polnud valikut.

„Kohus mõistab, et kui isikut tabab terviserike, siis esmane on tervisliku olukorra stabiliseerimine,” sedastab kohtunik Ruth Sild otsuses. „See aga ei tähenda, et kulud, mis olid tarvilikud terviserikke kõrvaldamiseks, võib jätta kandmata.”

Seli väide, et ta esitas kaardi oma isikuandmete tuvastamiseks, ei ole alus jätta arve tasumata, seisab otsuses. Kui kindlustuskaitse puudub, ei tohi Euroopa Liidu ravikindlustuskaarti kasutada.

Kohus on Eesti haigekassaga samal arvamusel, et Euroopa Liidu ravikindlustuskaart ei ole isikut tõendav dokument ja et kaardi kasutamine toob kaasa õiguslikke tagajärgi.

Seli väitel töötas ta haigestumise hetkel Soomes Espoos registreeritud ehitusfirmas ARV Group OY, kuid kohtule ei esitanud ta mitte ühtki tõendit Soomes töötamise kohta. Seetõttu luges kohus tõendatuks, et tal puudus arstiabi osutamise ajal Soomes kehtiv ravikindlustuskaitse.

Kohus sedastas, et kui Seli arvates peaks tema raviraha tasuma Soome riik, peaks ta pöörduma nõudega Soome asjaomase asutuse poole või kohtusse.

Kohus pidas ekslikuks ka Seli väidet, et vältimatu abi on kõigile Euroopa Liidu kodanikele tasuta, olgu nad siis ravi vajamise hetkel kus tahes. Vältimatu abi on Eestis alaliselt elavale isikule tasuta vaid Eesti territooriumil, selgitas kohus.

Kohus leidis, et riigile ja teistele ravikindlustatud isikutele ei ole õige panna kohustust tasuda vältimatu abi eest väljaspool Eestit, kui inimene ise pole ennast kindlustanud.

Esimese astme kohtu otsuse võib vaidlustada Tallinna ringkonnakohtus.

Mida sellest kohtuloost õpppida?

  •  Euroopa Liidu ravikindlustuskaardi esitamine teises liikmesriigis annab arstiabi osutajale teadmise, et isikul on Eestis ravikindlustuskaitse.
  • Euroopa Liidu ravikindlustuskaardil on kirjas, et kaart ei kehti, kui ravikindlustus Eestis on lõppenud.
  • Euroopa Liidu ravikindlustuskaart ei ole isikut tõendav document.
  • Eestis alaliselt elav ravikindlustamata isik saab vaid Eestis tasuta vältimatut arstiabi.
  • Vältimatu abi osutamise eest tuleb maksta ka siis, kui välisriigis viibiv ravikindlustuseta inimene ise ei ole abi palunud
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres
9 aastat tagasi

Hei,Robert. Kui se juhtus töömaal,siis on eri jutt. Töömaal Soomes ehitusfirmadel on omad kindlustused. See võib olla ka tööõnnetus. Uuri seda. MIna pidin maksma 2300 eurikut, ja lõpp summa oli 200. Kindlustus maksis suurema summa. Paranemist sulle.

Tiina
9 aastat tagasi

Uskumatu, kas pole mingi eetika arstidel ja lausa vannuvad koolilõppedes, et inimesi peab aitama, seda enam, et jutt ei käi mingist marrastusest vaid konkreetselt surmaga lõppeva rikkega 🙁 jube ….

Tiinale
9 aastat tagasi
Reply to  Tiina

On see sinu hala Soome arstide aadressil?

kati
9 aastat tagasi

las nüüd see firma maksab need kulud kus Robert töötas ,kuna ei teinud ametlikku paberit töölevõtmisest ja jättis nii paljudgi maksud maksmata ,nagu ikka töötaja ongi ori ja ülemused peesitavad sooja päikese all töötaja raha eest seda ikka ja taas eesti firmades ,kahjuks,

lilleke
9 aastat tagasi

Siin on ju selgelt näha huiamisega ja pettusega,häbi olgu ! Ei taha eestis maksta ,etaha soomes maksta aga teiste maksumaksjate najal tahab oma tervisele kyll abi saada ?! HÄBI,HÄBI,HÄBI!!!!!!

Hr.G.
9 aastat tagasi

Vabandust Avo.

Hr.G.
9 aastat tagasi

Hr. Arvo. kui vana oled?
Keskeas võib tulla see probleem iga-kell….
See on näide,et perepea tuleb raha teenima, kellel on stress,raha puudus ja
teda kasutatakse orjana….

mina
9 aastat tagasi

Alustaks Soomes ametlikult tööle minemisega . Siis saaks paberid korda ja ka ravikindlustuse(kela)!

avo+stalfeldt
9 aastat tagasi

isikut töendavat tokument ta pole isegi mitte kela selles suhtes olen kohtunikega samal meelel seadus näeb ett oopis teisit

.
9 aastat tagasi
Reply to  avo+stalfeldt

Kirjutamine pole sinu tugevaim külg 🙂

avo+stalfeldt
9 aastat tagasi

see onn nii väike summa mida maksad ja köik oleks korras selles firmas jääb küll küsimus millega se firma tegeleb kuidas makse maksab kui nii vötta vaene tööline ärimehed elavad nende üle kontrolli pole töölist jebitakse mina ole ametlikus virmas ja arstlik kontroll onn kogu aeg

Teadmiseks
6 aastat tagasi
Reply to  avo+stalfeldt

Soomes on kóik tasuline,ole sa kodanik ja KELA kaardiga ,vói mitte,pensionär vói töötu.Kui raha maksmiseks pole,jääb üle vaid toimetulo tuge taodelda.

avo stalfeldt
9 aastat tagasi

see onn tegelikult öige kui ei ole ikka kindlustanud oled ise süüdi olen ma siin vöi seal köik mötlevad ah miks ma maksan pärast ärge vinguge kui midagi äda onn