Aivar Riisalu: Pangateenuste kadu kiirendab Eesti maaelu vaikset hääbumist

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

405px-KE_Aivar_RiisaluEesti suuremad pangad on viimastel aastatel tõmmanud oma kulusid kokku, vähendades muuhulgas nii kontorite, sularahaautomaatide, aga ka pakutavate teenuste arvu. Riigikogu liikme Aivar Riisalu (pildil) sõnul on Eestis toimumas tõsisem maaelu väljasuretamine.

„Swedbanki teade, et nad lõpetavad 9. juunil Haapsalu kontoris sularahatehingud, on tegelikkuses vaid järjekordne samm maaelu suretamise suunas. Üha enam näeme, et kogu Eesti elu koondub Tallinnasse ja selle ümberkaudsetesse valdadesse. Ettevõtjad ei näe maapiirkondade arendamisel ja toetamisel mõtet ning kolivad pealinna või selle ümbrusesse. Inimestel ei jää midagi üle ning peavad töö nimel sama sammu tegema. Maaelu hääbub täielikult,“ lausus Riigikogu liige Aivar Riisalu.

„Erakapitali ei saa sundida teenust osutama, kui ta seda ei soovi. Riigi regionaalpoliitika seisukohast on aga oluline, et teenused ja sularaha oleksid inimestele igal pool võimalikult kättesaadavad. Regionaalpoliitiline plaan meie tänasel valitsusel aga kahjuks puudub, ära kaotati ju isegi vastav minister. Tundub, et valitsus on rahul seisuga, kus maal puudub postkontor, pood, apteek ning võimalus saada ka sularaha,“ ütles Riisalu.

„Pankade temaatika on seda valusam, et me kõik teame, milline kasum Eestist välja rändab. Peaminister rõõmustas, kui Swedbank teatas, et hakkab edaspidi 60 protsenti Eestis teenitud kasumist dividendidena välja maksma. Mida on siin rõõmustada, kui dividendilt makstav tulumaks jääb küll Eestisse, aga enamik mitmekümnetesse miljonitesse eurodesse küündivast kasumist läheb riigist välja? Need kümned miljonid võiksid hoopis meie langevat majandust turgutada,“ lõpetas riigikogulane.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kasskoer
9 aastat tagasi

Riisalu on Savikaga selle jutu ilusasti koorkõlastanud. Edasi teenida.

Haapsalu Linnapank

Kui
9 aastat tagasi

Tarand,Indrek Riisalut kiitis,ei teadnud uskuda,kuid jutus on tal iva täitsa sees.Kahjuks.

To ,jah,
9 aastat tagasi

Juhtusin raadiost kuulma ,et on ilmunud raamat,kuidas omasooliste peredele seaduslike õiguste andmine aitab hoopis väärtustada traditsioonilist peret.SÄH SULLE!?

kodanik
9 aastat tagasi

Riisalu uueks aselinnapeaks pilli mängimise küsimuses.

jah
9 aastat tagasi

EL sotsiaalharta kõigi artiklite eestis kehtestamise nõude asemel, andis riisalu allikirja hoopis omazooiharejate kooseluseaduse eelnõule, ei ole sa meie mees oma värviliste sulgedega, ürita palju tahad

nagu matustel oleks
9 aastat tagasi

Vaadates meie maaelu pilti siis jääb mulje et käib sõda. väike maakohtadesse sissesõidud algavad purukspommitataud varemetega. Osadele majadel on jõutud aknad laudadega kinni lüüa et tuli ära ei viiks. Haapsalu vanalinnas on üle ühe maja müügis ja mõned majad juba maha põlenud. Majanduspõgenike arv on nii suur et Karilaid ei suuda enama kaevu luukegi peale saada rääkimata kõnniteede remondist. Häbi on su juttu kuulata teeks, oleks võiks. Nüüd paneb siin Riisalu kräunuma aga ühistupankadest ei räägi keegi.