Soomlasest kanepikasvataja astub kohtu ette

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna astub Haapsalus kohtu ette soomlane Timo Haara, keda süüdistatakse kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ja suures koguses käitlemises.

Soomlane Timo Haara kasvatas Lõuna–Läänemaal tööstuslikku kanepit, kuid ülemöödunud aastal leidis politsei tema põllult kanepitaimi, mille narkootilise aine sisaldus oli lubatust suurem.

Haara rajas esimese kanepipõllu Läänemaal 2010. aastal. Toona Reporterile antud intervjuus kiitis ta Eesti valitsust ja läänemaalasi selle eest, et Eestis saab kanepit kasvatada ja Läänemaa maaomanikud on soostunud talle selleks maid rentima.

Soomlasel oli plaan laiendada kanepikasvatust kuni 700 hektarini.

Soomes on Haara omamoodi legendaarne tegelane, kes on aastaid võidelnud õiguse eest kasvatada tööstuslikku kanepit.

Savo kandist pärit Haara on soome ajakirjandusele väitnud, et kanepikasvatusega on tegelnud juba tema esivanemad, ning ta leiab, et kanepikasvatus võiks olla Soome majandusele kasulik.

Soomes on meest kanepikasvatuse tõttu korduvalt karistatud. Näiteks 2009. aastal määrati talle 1,8 kuu pikkune vangistus, sest tema kanepitaimedes oli narkootilise aine THC sisaldus 1,5%.

2010. aastal hävitas Soomes politsei 1,7 hektarit Haara kanepipõldu.

Eestis on lubatud põllul kasvatada selliseid tööstusliku kanepi sorte, mis on kantud Euroopa Liidu sordiraamatusse, ning kanepikasvatuseks on võimalik ka PRIAlt toetust saada. Tööstuslikus kanepis on narkootilise aine THC sisaldus alla 0,2%.

Tööstuslikust kanepist valmistatakse õli ja jahu ning selle seemneid lisatakse näiteks küpsetistele. Kanepikiudu aga kasutatakse mööbli– ja tekstiilitööstuses ning ehituses.

Läänemaal on teisigi tööstusliku kanepi kasvatajaid ja näiteks Tammejuure talu kanepiõli tunnistati 2013. aastal Eesti parimaks mahetooteks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
**ll**
10 aastat tagasi

Probleemi ju pole. Kellelegi kahju ei ole tehtud. Miks kiusata põllumeest? Kas tõesti ainult selle pärast et seadused on halvad? Need seadused lähevad mõne aasta pärast muutmisele, sest kanepi legaliseerimine maailmas ON aja küsimus. Seda dzinni enam purki tahasi ei topi. Mis siis? Hakkame kompensatsiooni maksma inimestele kelle maine ja elu rikutakse praegu ainult paha seaduse pärast?