Parimad Eesti hobused pälvivad tunnustust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti Hobusekasvatajate Selts (EHS) tunnustas nädalavahetusel toimunud Uuemõisa karikavõistlustel edukamaid Eestis kasvatatud hobuseid ja jätkab seda traditsiooni ka järgmistel suurematel ratsaspordivõistlustel, et motiveerida nii hobusekasvatajaid kui nende hobustel võistlevaid sportlasi.

Läänemaa suurimal ratsaspordivõistlusel Uuemõisa Karikas 2014 võistlesid kolme päeva jooksul 14 võistlussõidus Balti riikide parimad takistussõitjad. Stardis oli kokku 215 hobust, sh 29 EHS-i tõuraamatutesse kuuluvat hobust, kellest kuus olid eesti tõugu, 14 tori tõugu ja üheksa trakeeni tõugu.

image

Toonik ja Maris Kangur. Foto: Külli Tedre

Eesti tõugu hobustest kuulus EHS-i tunnustus seekord Toonikule, kellega Maris Kangur Tondi Ratsaspordiklubist (RSK) saavutas 6. koha parkuuris kõrgusega 85cm. Toonik on 14-aastane Loore Aviku poolt Saaremaal Valjalas kasvatatud eesti tõugu ruun, kelle omanik on Tondi RSK.

image

Costner ja Eleri Kiveste. – Foto: Krista Sepp

Tori ja trakeeni tõugu hobustest valiti tunnustatavad välja 120-cm parkuuri põhjal, milles võitis 2. koha Vändra Ratsaspordiklubi esindav Eleri Kiveste 7-aastase talle endale kuuluva tori tõugu ruunaga Costner. Hobune pärineb Andres Kallaste tori hobuste kasvandusest Pärnumaalt Päriverest.

image

Peron ja Kairi Dräbtsinskaja. – Foto: Krista Sepp

Trakeeni tõugu hobustest pälvis EHS-i tunnustuse täkk Peron, kellega võitis samas parkuuris 4. koha Viljandimaa RSK esindaja Kairi Dräbtsinskaja. Peron on 8-aastane, sündinud Heimtali hobusekasvanduses ja tema omanik on Jane Uibopuu.

EHS-i tõuaretustöö juht Andres Kallaste avaldas heameelt, et nii eesti, tori kui trakeeni tõugu hobused näitasid võistlustel häid tulemusi ja saavutasid kõrgeid kohti.

„Loomulikult oleksime soovinud stardis näha veelgi rohkem Eestis kasvatatud hobuseid,” ütles Kallaste. „Loodame, et nüüdsest jagatav eritunnustus julgustab teisigi püüdlema ratsaspordi suurele areenile just kohalike hobustega.”

Aprillis sõlmisid EHS ja Eesti Ratsaspordi Liit (ERL) koostöölepingu, mille eesmärgiks on Eesti hobuse viimine maailma ratsaspordi tippu ja ratsaspordi kandepinna laiendamine Eestis. Lepingu ühe osana nähti ette Eesti hobuste spetsiaalne tunnustamine ERL-i kalenderplaani kuuluvatel võistlustel.

Järgmised EHS-i auhinnad Eestis kasvatatud hobustele jagatakse välja takistussõiduvõistlustel 21. juunil Sammulis, 1.-3. augustini Kärdlas ja 9.-10. augustini Luunjas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments