Toomkirikus avati näitus kapiteelidest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Muuseumiöö sissejuhatusena avati Haapsalu toomkirikus eile fotonäitus "Kapiteelidesse peidetud lugu. Arhitektuur kui ajalooallikas", mis tutvustab toomkiriku võlvitugede – kapiteelide – kaunistusi.

"Kapiteelid on nähtavad, aga nähtamatud. Nad on kirikus olemas, aga keegi neid ei näe," ütles Haapsalu piiskopilinnuse juht Kaire Tooming.

Ta lisas, et alt kapiteele vaadates jäävad detailid nägemata ja sellepärast ongi nüüd kaunistused toodud fotodena inimese silmade kõrgusele. 

"Mind üllatas näiteks see, et kiriku kagunurgas oleval kapiteeli külgedel on erinevad kujutised," juhtis Tooming tähelepanu. Tema sõnul on varasemad uurijad öelnud, et Haapsalu toomkiriku kapiteelid pole kuigi meisterlik töö, kuid lähemalt vaadatas on töö väga detailne ja meisterlik. 

Haapsalu toomkiriku kapiteelidel on nii romaani kui ka gooti stiilile omaseid jooni ja vähemalt kahe kapiteeli puhul on leitud sarnasusi Riia toomkirikus asuvatega. Sellest on järeldatud, et nii Riias kui ka Haapsalu kapiteelid on valminud sama meistri käe all.

Lisaks piltidele on näitusel väljas ka 1945. aastal valminud joonis kiriku lõunkülje ühest kapiteelist. Kaire Toominga sõnul leiti joonis muinsuskaitseameti arhiivist. "Tundub, et ka 1945. aastal püüti kapiteele lähemalt uurida," ütles piiskopilinnuse juht.

Toominga sõnul paistab joonisel kapiteel kuidagi töntsakas. "Kuid eks kapiteelid olidki mõeldud alt vaatamiseks ja neid otse silmitsedes tunduvad proprtsioonid paigast ära olevat," selgitas ta.    

Kapiteelide näituse idee andis sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid juht Anton Pärn, kes nägi Saksamaal sarnast lahendust. Algselt oli plaanitud näitus ellu kutsuda koostöös arhitekt ja muinsuskaitsja Tõnis Paduga, kui tema ootamatu lahkumise järel pildistas kapiteelid üles arhitektuurifotograaf Peeter Säre. Näituse tekstid kirjutas Kaire Tooming. 

Näitus on pühandatud Haapsalu linna 735. aastapäevale ja arhitekt Tõnis Padule.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments