Läänlased saavad eurovee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kui selle suve suured vee– ja kanalisatsioonitööd Taeblas, Linnamäel, Ristil, Liivil, Virtsus ja Nõva Rannakülas lõpevad, on Läänemaa kõigis suurtes asulates puhas joogivesi, uus vee– ja kanalisatsioonitorustik ning korralik heitveepuhastus.

„Kuu aja pärast läheb ehitamiseks,” ütles Haapsalu Veevärgi projektijuht Neeme Püss.

Räägu hooldekodu ühendatakse Linnamäe veevärgi ja kanalisatsiooniga. Praegu on hooldekodul oma puurkaev, mille vesi ei vasta nõuetele. Reovesi läheb kogumiskaevu.

Risti on Läänemaal ainuke suur asula, kus ei ole korralikku heitveepuhastit. Nüüd see viga parandatakse. Varem ei saanud Risti vald puhasti ehitamist lubada, sest ei olnud raha omaosaluseks.

„Praegune puhasti ei ole töökorras ja seepärast maksame palju saastetasu,” ütles Püss.

Soo tänava kandi eramud Ristil raudtee ja Keila maantee vahel saavad võimaluse liituda vee– ja kanalisatsioonivõrguga. Lihula maantee äärde tuleb asula veetöötlusjaam koos tuletõrje veemahutitega.

Ristil tuleb suuremat sorti kaevamine, sest kokku pannakse maha üle 2 km vee– ja kanalisatsioonitorusid.

Mujal ei ole Haapsalu Veevärgil kavas suuri töid ette võtta, sest asulais on euroraha abiga vesi ja kanalisatsioon korda tehtud.

Veevärk ei ole jõudnud veel vaid Piirsallu, aga seal ei ole ka kuigi palju teha. Puurkaevuvesi on hea, vaja oleks vaid veetorustikku ümber paigaldada, sõnas Püss.

Kõik Põhja–Läänemaa omavalitsused peale Nõva on ühinenud Haapsalu Veevärgiga. Nüüd on ka Nõva ette võtnud Rannaküla vee– ja kanalisatsioonivõrgu kordategemise. Töö maksab 174 000 eurot, suurema osa sellest katab keskkonnainvesteeringute keskuse toetus. Vald laenas 32 000 eurot.

Lõuna–Läänemaal majandab suurte asulate vee ja kanalisatsiooniga Matsalu Veevärk.

Kui tänavu tehakse korda ka Liivi ja Virtsu joogivesi, on kõik Lõuna–Läänemaa suured asulad saanud normile vastava joogivee, ütles Matsalu Veevärgi tootmisjuht Vello Luide.

Liivi joogivees on praegu ülemäära fluoriidi ja rauda. Kunagi on seal üritatud joogivett puhastada, aga kui Liivi puurkaev 2009. a

Matsalu Veevärgile üle anti, veepuhastus enam ei töötanud ja seda pole siiani tööle saadud.

Nüüd tahab Matsalu Veevärk Liivile muretseda korraliku joogiveepuhasti.

Virtsu joogivesi sisaldab ülemäära fluori ja boori. Fluoriga on asi enam–vähem korras, seda veest eemaldatakse, kuigi suvel jääb puhasti võimsus napiks. Boori eemaldamiseks tuleb aga paigaldada omaette süsteem.

„Siis on kõigil vesi korras,” ütles Luide. „Mullu sai korda Tuudi, Kirbla, Vatla ja Kõmsi joogivesi.”
Heitveepuhastid on toetuste abiga korda tehtud, Martna puhasti oli mullu viimane, mis uuendamist vajas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments