Viktoria Tuulas: minu meelest on romantiline ajaloolinn Haapsalu palju täpsem määratlus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Peeter I maja Haapsalus. Foto: Malle Aro / Panoramio

Haapsalu loobus Vene–Ukraina kriisi tõttu viidetest keiserlikule õukonnale ning kasutab nüüd end reklaamides väljendit „ajalooline romantiline kuurort”. „Haapsalu — romantiline ajalooline kuurort” on linna uus reklaamväljend. Muudatus tehti kiirustades. Haapsalut reklaaminud Anne Veski Peterburi–kontserdil aprilli alguses kandis osa dokumente veel hüüdlauset „Haapsalu — imperaatorlik kuurort”.

Eesti peakonsul Peterburis Viktoria Tuulas ütles, et üldjuhul tegeleb Eesti tutvustamisega Peterburis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Maakonndade esindatus Peterburis sõltub Tuulase sõnul eelkõige maavanema või maakonna tõmbekeskuse linnapea eestvedamisest.

„Ei saa öelda, et Haapsalu päevade sarnaseid üritusi toimub Peterburis väga tihti, kuid samas pole tegu ka üliharva nähtusega,“ tõdes Tuulas.

Miks loobus Haapsalu oma reklaamides kasutamast viiteid tsaariaegsele imperialismile? Siinkohal jääb peakonsul kidakeelseks. „Minu meelest on romantiline ajaloolinn Haapsalu palju täpsem määratlus, sest Haapsalu ajalugu algas juba 1279. aastal,“ ütles Tuulas.

Ajalooline taust:

  • Läänemaa muuseumi teaduri Asta Veenpere sõnul käis tsaari õukond siin esmakordselt 1852. aastal.
  • See oli 27 aastat peale esimese mudaravila avamist Haapsalus 1825. aastal. 1845. aastal oli Haapsalus avatud juba ka teine mudaravila.
  • Kokku käis tsaari õukond Haapsalus 14 korral. Veenpere sõnul olid tsaari siia meelitamise taga Peterburis elanud ja õukonnaga läbi käinud Eesti päritolu arstid.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Juhhannes
9 aastat tagasi

Määratlus romantiline ajaloolinn on väga laialivalguv. Seesugust nime võiksid kanda enamus vanu linnu, sest omamoodi romantikat on neis igaühes.