Eesti rehielamu saab 1000

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

1723. aastal ehitatud Hiiumaa Kolga talu rehielamu, mis praegu asub Eesti Vabaõhumuuseumis. Foto: Urmas Lauri

1723. aastal ehitatud Hiiumaa Kolga talu rehielamu, mis praegu asub Eesti Vabaõhumuuseumis. Foto: Urmas Lauri

Eesti Vabaõhumuuseum kavatseb tänavu tähistada rehemaja tuhandendat sünnipäeva. "Ning sel eakal hoonetüübil läheb praegugi hästi!" kirjutab Ilmar Palli Maalehes.

Sünnipäeva tähistamine, mille üks tähthetki on suur konverents ja näituse avamine 18. juunil, tuleb seda magusam, et tegu on tõelise eesti asjaga.

“See on Eestile ainuomane hoonetüüp,” kinnitab Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskuse juht Elo Lutsepp. “Varem oli neid ka Põhja-Lätis, aga sealt on nad praeguseks kadunud.”

Pildil olev rehielamu on ehitatud 1723 (dateeritud) Kolga (Jaagu) talus Tilga külas Emmaste kihelkonnas. Muuseumi toodud 1973, püstitatud 1977-1979. Kuulub lõuna-eesti rehielamute tüüpi (rehetuba ja rehealune ühelaiused ja -kõrgused, rehetoa esiküljel puudub uks). Rehemaja interjööri kujunduses on rehetuba 19. saj keskpaiga ja tuba 20. saj alguse ilmega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments