Talgupäev toob rahva kokku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Teeme äraTeeme Ära egiidi all peetav seitsmes talgukevad kogub hoogu ning kulmineerub maikuu esimesel laupäeval, 3. mail kõikjal üle Eesti ühise talgupäevaga. Sel aastal kutsub Teeme Ära talgupäeva meeskond lisaks kõigile senistele talgujuhtidele ja talgulistele veelgi rohkem osalema noori, et tugevdada meie talgutraditsioone nii linnas kui maal. Nagu juba tavaks, saavad kodukandis vajalike talgutegude üle inimesed ja kogukonnad ise otsustada.

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür peab talgupäeva suurimaks väärtuseks just seda, et aktiivne pealehakkamine ja koos tegutsemine muutub üha loomulikumaks elamise viisiks nii linnades kui ka maapiirkondades. „Paljude inimeste ja kogukondade jaoks on talgupäev otsekui pidupäev: kus kohtab vanu ja uusi sõpru, kogeb palju häid emotsioone ning kogub jõudu edasi elamiseks,“ rääkis Tüür.

„Talgupäeval kogetud õlatunne on inimestele väga oluline tunne olenemata sellest, kas elatakse kortermajas või hajakülas,“ lausus Tüür. „Koos tehtud talgutööd ja ühiselt veedetud hetked liidavad inimesi, loovad turvatunnet ning annavad kinnituse, et Eestimaa on tõepoolest parima paik elamiseks.“
Noored ja vanad

Tänavuse talgupäeva ettevalmistamisel on Teeme Ära talgupäeva meeskonnale appi tulnud sihtasutuse Domus Dorpatensis noored, kes võtsid enda õlule talgupäeva noortesuuna vedamise. Talgupäeva maakondlike koordinaatorite võrgustik saab täiendust kohalike noortejuhtide näol, et koos senisest veelgi paremini innustada ja toetada talgujuhte kõikjal üle Eesti.

Tänavuse talgupäeva avalöök anti Tallinnas koos Polygon Teatrikooli noorte kasvandikega. Miks just koos nendega? Et innustada ka teisi noori aktiivselt tegutsema oma ideede ja huvide eest seismisel kodukandis. Polygon Teatri noored plaanivad koos teatri eestvedaja Tamur Tohveriga korraldada 3. mail omalaadsed teatritalgud: ikka selleks, et edendada ühiselt teatriasja ja kutsuda kaasa uusi huvilisi. Noorte ühisest soovist ja vabast tahtest sündiv teater ning selle ümber kujunev kogukond on heaks näiteks koostööst – ja talgud on parim ühendaja!

Eks talgupäev saabki sündida vaid koostöös, nii eri põlvkondade, eri rahvuste kui ka erinevate eluvaadete vahel. Talgutraditsioonid, mis paljudele tööealistele ja eakamatele inimestele tuttavad juba varasemast, võivad mõnegi noore jaoks tähendada alles avastamata maad. Samal moel peidab talgupäev positiivseid üllatusi ka vanematele inimestele, nähes noorte indu ja ideid ning nende siirast soovi kodukandi heaks midagi ära teha.
Maal ja linnas

Maikuu esimesel laupäeval peetav talgupäev – meie heaks traditsiooniks saanud hoolivuse päev – toob kokku eri paigus, eri vanuses ja eri elualade inimesed üle kogu Eestimaa. Heas koostöö õhkkonnas toimuv talgupäev annabki seetõttu hea ülevaate meie kogukondade aktiivsusest ja soovist elu edasi viia. Talgupäeva kogemust oleme riigina juba kasutamas ka väärtusliku ekspordiartiklina, mis kõneleb meie kogukondade ja ühiskonna hoolivusest ning sisemisest tugevusest.

Eestimaa talgupealinnaks võib juba aastaid nimetada Saaremaad, sest saarerahvas on silma paistnud erakordse talguinnuga. Nagu maal ja külades, tekib ka linnades, linnaosades, linnaseltsides ja seltsingutes iga aastaga üha rohkem talguhuvilisi. Tänavu ka Liikumisaasta 2014 raames ja Soome lahe aasta egiidi all.

Kõik, kellel huvi talguid korraldada või talgulisena käed külge panna, võiksid mõelda, mida nad soovivad koos ette võtta või millistele talgutele minna. Praegu on õige aeg mõtiskleda, arutada sõprade või naabritega ning planeerida üks tegus talgupäev. Tööd ja töövahendid, toit ja turvalisus – mõtlemisainet jagub, kuid see kõik ei ole midagi ületamatut. Üks, milleta vist ei möödu enam küll ükski talgu, on maitsev talgusupp. Saun ja meelelahutus rõõmustavad talgulisi paljudes kohtades peale kauba.

Mis muud kui pange oma talgud kirja Teeme Ära talgupäeva kodulehel ning kutsuge inimesi ka ise aktiivselt osalema. Talgutele saab registreeruda talguveebis, kus on juba piisav hulk talguid, mille vahel valida omale sobivaima.

Talgujuhid saavad tänavu taas talgujuhi stardipaketi, mis aitab ehk talgupäeva pisut paremini ette valmistada. Talgujuhi pakett on sümboolne abivahend, mis komplekteeritud talgupäeva toetajate abiga ning samuti talgukorras. Suur tänu kõigile toetajatele! Ja tänu juba ette ka kõigile talgujuhtidele ning talgulistele!

Täpsemat infot talgupäeva korralduse, talgute registreerimise ning talgute kohta leiab talguveebist. Teeme Ära talgupäeva meeskond soovib kõigile sujuvat ettevalmistust ning kohtumiseni juba talgupäeval, 3. mail kõikjal üle Eesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments