Konservatiivide liider Mart Helme: erakonna põhiküsimus on poliitika kõrgliigasse murdmine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula

Mart Helme. Foto: http://rahvuslik.blogspot.com
Mart Helme. Foto: http://rahvuslik.blogspot.com
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) valis pühapäeval toimunud kongressil endale uued juhtorganid, erakonna esimehe kohale kandideeris vaid Mart Helme, kes on erakonda juhtinud aasta aega.

Erakonna aseesimeesteks said Margo Miljand, Martin Helme ja Raivo Põldaru.

Erakonna 11liikmelisse juhatusse Läänemaalt kedagi ei valitud. Kandidaate oli 24, Endel Susi jäi kaheteistkümnendaks.

„Juhatuse kandidaatidele oleks võinud eelnevalt anda mõni minut aega enda tutvustuseks,“ kritiseeris Susi ja lisas, et järgmisel korral lubati sellega arvestada.

Erakonna kongress valis ümber ka viisteist volikogu liiget, aukohtu ja revisjonikomisjoni.

Aukohtusse valiti Läänemaalt Rein Merila ning volikogusse kuulub Läänemaa ringkonna juhina Endel Susi.

Mart Helme sõnul on praegu erakonna põhiküsimus poliitika kõrgliigasse murdmine.

Europarlamendi valimistel soovib erakond saada vähemalt ühe koha. Valimistele minnakse loosungiga „Meie Eesti eest – rahvusriikide Euroopa eest.“

„Sisuliselt on tegemist teatud mõttes niisuguse iludusvõistlusega, kes on tuntum, kellel on suurem püsielektoraat, kes suudab teha parema kampaania, kes viitsib sõita mööda Eestit ja inimestega kohtuda – see teeb tulemuse,“ rääkis Mart Helme „Aktuaalsele kaamerale“ antud intervjuus.

Neil valimistel keskendub EKRE kahele teemale: julgeolek ja majandus ning mõlemas valdkonnas peab partei vajalikuks kaitsta tunduvalt tõhusamalt ja jonnakamalt Eesti huve Euroopas.

Erakonna esinumber Martin Helme ütles oma programmilises sõnavõtus kongressile, et neil valimistel tuleb selgemini kui kunagi varem välja erinevus Konservatiivse Rahvaerakonna ja kõigi teiste Eesti parteide vahel.

„Meie ei poolda rohkem Euroopat. Meie ütleme – rohkem Eestit!“ rääkis Helme. „Suund on kõigil [riigikogui erakondadel] üks – Euroopa föderatsioon, kus Eesti on piiratud otsustusõigusega provints. Meie jaoks ei ole see variant. Meie ei asu kauplema liikumiskiiruse üle, vaid soovime muuta kurssi.“

Martin Helme sõnul on kõikides Euroopa riikides viimastel aastatel tekkinud tugev vastuseis euroliidu edasisele tsentraliseerimisele rahvusriikide arvelt.

„Väga palju oli kriitikat sõlmitava piirilepingu vastu,“ teatas Endel Susi. „Inimesi tegi murelikuks, et ilma midagi vastu küsimata antakse osa meie territoorimist ära.“

Teise olulise momendina toodi Susi sõnul välja, et sõlmitav merepiir võib kahjustada meie maavarade kaevandamist merepõhjas, sest lisaks uraanivarudele leidub Sillamäe lähedal merepõhjas ka tööstuslikus koguses kulda.

Kongressil tunnustati ka parimaid. Läänemaalt said erakonna aukirja Endel Kadakas, Valeri Ruuse, Linda Roopere ja Elvo Leppmaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments