Kõmsi rahvamaja teatritrupp noppis nii žürii- kui ka publikupreemia

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

KÕT teatri lavastust "Kurge oodates" jälgis ka autor Kati Saara Vatmann. Foto Ants Maripuu
KÕT teatri lavastust "Kurge oodates" jälgis ka autor Kati Saara Vatmann. Foto Ants Maripuu
KÕT teatri lavastust “Kurge oodates” jälgis ka autor Kati Saara Vatmann. Foto Ants Maripuu

Laupäeval Kõmsil peetud Läänemaa harrastus- ja külateatrite festivalil oli nii žürii kui ka publiku lemmik Kõmsi rahvamaja teatritrupp Kati Murutari tükiga “Kurge oodates”.

Laupäeval peeti Kõmsil seitsmendat korda Läänemaa harrastus- ja külateatrite festivali, millest sel aastal võttis osa neli näiteseltskonda: Kõmsi rahvamaja teatritrupp (KÕT teater), Piirsalu näitering, Haapsalu Kojateater ning See Teatri ja Haeska külaseltsi ühisprojekt.

“Tore! Tore päev oli,” ütles žürii liige Raul Tammet. Tema sõnul olid kõik festivalil osalenud trupid ühtlase tasemega. “Tase on kasvanud ja ühtlustunud, keegi ei tee sellist asja, et häbi hakkaks vaadata,” rääkis Tammet.

Tammetiga ühte meelt oli ka teine žürii liige, Andrus Vaarik, kes oma lõpukõnes ütles harrastusnäitlejatele, et neile julgeb ka julmi professionaalseid märkusi öelda, sest nad on nagu kapsad, mis vajavad sõnnikut.

Nii publiku kui ka žürii poolt parimaks tunnistatud KÕT teatri kohta ütles Tammet, et nad on trupina väga palju arenenud, näitlejad moodustasid ühtse terviku ja valitud sai ka õige tükk.

Kati Murutar kirjutas oma “Kurge oodates”, mille tegevus toimub sünnitusmaja järjekorras, omal ajal Vanemuise noortele näitlejatele mõeldes. Kuid toona jäi see lavale toomata. Laupäeval oli Murutar ka ise Kõmsil kohal. “Ta oli täitsa sillas, sest pole seda tükki laval näinudki,” vahendas Raul Tammet autori muljeid.

Ülejäänud kolm festivalilavastust olid komöödiad. Tammeti sõnul eristus Kojateater selle poolest, et tõi lavale jandi, mis oli pandud teatriajaloolisse võtmesse. Tegemist oli 1882. aastal esimese Läänemaal mängitud eestikeelse tükiga.
“Silmapaistvalt ere töö,” kiitis Tammet. Andrus Vaariku sõnul oli tegemist väga armsa, kuid ka mitte eriti nõudliku lavastusega.

Professionaalselt oli žürii hinnangul lavastatud ka See teatri ja Haeska külateatri ühisprojekt “Hüpermarket 2 ehk TAARA aita”, mille lavastajatöö tegi Arved Alas. “See teater on porfesionaalid, kes valdavad žanri väga hästi,” iseloomustas Vaarik.

“Järjestus, mis anti, oleks võinud ka hoopis testsugune olla, sest tase oli tõesti väga ühtlane,” kinnitas Raul Tammet.

Andrus Vaariku sõnul pälviski Kõmsi trupp esiletõstmist just tõsisema tüki lavale toomise eest. “Tulemus oli võib-olla pisut abitum kui mõnel teisel, aga tahtsime esile tõsta nende püüdlust,” rääkis ta.

Kõmsi rahvamaja juhataja Lea Mäeorg, kes on festivali korraldamise juures olnud algusest peale, ütles, et varasemate aastatega võrreldes on näitetruppide repertuaar läinud kaasaegsemaks. Tema hinnangul oli tänavuste truppide repertuaarivalik julgem ja käsitleda oli võetud ka tõsisemaid teemasid.

Mäeorg lisas, et silma paistab ka see, et noorepoolseid osatäitajaid näeb laval rohkem. “Loodan, et näitemäng on vahepealsest väikesest mõõnast üle saanud,” ütles ta.

Mäeoru sõnul sai harrastus- ja külateatrite festivali idee alguse Kõmsilt, kuid nüüd on kujunenud nii, et juba seitsmendat korda peetaksegi festivali just seal. “Ei pea ju kõik Läänemaa üritused linnas olema,” ütles ta.

Rahvamaja juhataja lisas, et Kõmsi rahvamaja oma lava ja kõrvalruumidega sedalaadi festivali pidamiseks väga sobiv koht.

Kõige rohkem on aastate jooksul osalenud seitse teatritruppi, kuid enamasti võtab mõõtu neli-viis näiteseltskonda.
Läänemaa harrastus- ja külateatrite festivalil osalesid:
Kõmsi rahvamaja teatritrupp KÕT teater, Kati Murutari “Kurge oodates”, lavastaja Aire Arge.
Piirsalu näitering “Kõik müügiks”, idee autor Sergei Nikonenko, lavastaja Aino Viilup.
Haapsalu Kojateater, Friedrich Wilhelm Ederberg, Aleksander Mohrfeldt, “Nujuuni kosjakaup ehk Naene oheliku otsas”, lavastaja Aivo Paljasmaa.
See Teater MTÜ ja Haeska külaseltsi ühisprojekt “Hüpermarket 2 ehk TAARA aita!”, käsikiri Arved Alas ja Roman Sultangirejev, lavastaja Arved Alas.
Parimad:
Parim lavastus: Kõmsi KÕT teatri Kati Murutari “Kurge oodates”, lavastaja Aire Arge.
Parim naisnäitleja: Mare Laide (SEE teater)
Parim meesnäitleja: Aivo Paljasmaa (Kojateater)
Parim kõrvalosa: Sven Veek (KÕT teater)
Eriauhinnad:
Teatripärandi elushoidja: Jaan Närap (Kojateater)
Parim kammerkomöödia: Piirsalu näitering
MTÜ Kodukant Läänemaa auhind silmapaistva külaelu käsitluse eest: SEE teatri ja Haeska külaselsti ühisprojekt “Hüpermarket 2 ehk TAARA aita!”
Publiku lemmik: Kõmsi KÕT teater

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments